嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

Twins媽媽可否分享下?

各位twins媽媽,大家好!
大家可否分享下點樣湊你地既twins呀?
我也是懷孖胎,冇經驗,有好多問題想問.
你地係開刀生定係順產?
你地係比bbs食人奶?每次比一個食定係兩個一齊食,如果兩個一齊食,又點食?
用奶樽食奶粉又點食?如果兩個一齊肚餓點算?
好擔心呀? :cry:

別墅

Re: Twins媽媽可否分享下?

我都係twins媽媽,細你2weeks.我應該係政府開刀生,因為孖胎政府話開刀多.我都有你同一問題,人奶點餵??我唸到時在醫院問姑娘,如果唔夠奶,我會餵瘦d個b,大b唯有食奶粉.
一來可以減輕我餵奶時間,可以多休息,二來怕兩個一齊肚餓.
這都是我初步想法,到時睇情況而定!

大宅

MilkMilk121
我政府個度就話未必開刀生,要遲d睇下個胎先決定.要最遲38周生.
你對你孖仔定孖女定龍鳳呀?我而家都未確定係仔定女呀.
政府個邊就話孖仔,私家醫生就話龍鳳.搞到我好迷惘.
我最驚對bb一齊肚餓,就算一個餵奶粉,一個餵人奶,得我一個人,都餵唔到兩b.到時護士一定會教既.

洋房

HELLO各位大家好!
你們也是生孖胎嗎?我也是。現在已經有11個星期有多,就來3個月。請問你們有沒有家族遺傳生twins,因為我沒有家族是twins的,而我也沒有吃多仔丸,但我就好鍾意twins,唔知你們的情況如何呢? :-P

url=http://www.youngnutrition.net][/url]

大宅

beautybear
我都冇食過多仔丸.我屋企冇人生過twins,我老公個邊就有兩對(好梳既親戚).好似話淨係女方先有影響,唔關男人事.
懷到twins我覺得自己好幸運.
我而家重左20磅,但係d人話我重得唔夠多,要重多d兩個bb先夠分,我巳經好努力食野.醫生都冇話我唔夠重,我就當正常lu.
你而家有冇唔舒服呀?我初初有個時成日頭暈眼花,係暈到返唔到工,嘔就唔係太嚴重,一日嘔1-2次.
你而家見肚未?我三個月個時巳經見肚,所以好快就比人知到有左bb.

洋房

我都重咗好多,以前d褲都唔啱着,個肚都幾大,係人見到我都問:「你是否有咗架?」。我2個月時最辛苦,因為流啡作小產,作嘔又冇心機,不過現在已經好了好多。你們懷孕前後有否病食藥呢?另外,我在3/2book了威記做oscar,你們做了沒有呢?我都有d緊張。其實懷twins有什麼特別注意架?例如食什麼?同埋點樣才知道是同卵相生or 異卵相生呢?好多謝你們的回覆。我以後也要多d在這裏回應先得。 :-P
url=http://www.youngnutrition.net][/url]

大宅

Hello!! 我都係佗緊孖b,今日係11wk5d, 剛剛做左oscar,未做之前好擔心,好彩touchwood見到兩個bb都有長大到,一個5.6cm,另一個5.2cm.

beautybear,
關於同卵相生or 異卵相生,之前o係9wk照到孖o既時候都有問醫生,如果你有u/s相既話你可以攞出黎睇下,如果你見到兩個bb中間隔開佢地果層膜既上方,有一個倒轉既”山”形,咁就多數係異卵相生,其實我有個website有圖解釋,但要明天返到公司先post係度俾你地check oY.

大宅

我個醫生話我係異卵,話我有兩個水郎.
我冇做過oscar.因為個時我都唔知有d咁既野
我初初有個時成日都傷風,都有睇醫生同食藥.醫生都係開好輕藥,叫我訓多d,靠自己好翻,始終食咁多藥唔好.所以我而家小小傷風都唔睇醫生,訓多d.
其實我都係一般咁,同平時既生活差唔多.但係就訓多左好多,日日都要訓晏訓,夜晚又好早訓.
因為成日都眼訓同好攰,我個肚巳經好重,又成日腰背痛.
有bb之前係24吋腰,現在巳經37了,尤其呢兩三個星期,每星期大1吋.

大宅

小程程

等我搵翻d u/s相出黎睇先

男爵府

hi

別墅

ovelytwins :
我是18weeks在贊育照到是龍鳳,之後20weeks在私家都是照到龍鳳.你多我2weeks無理由未確實喎!咁咪未買得bb野住law!
我是異卵雙胞,是好早期已照到的!
你在那間政府醫療覆診??我在瑪麗&贊育兩邊睇,一個月睇2次,所以check得很密.醫生一早話明開刀,除非你自己要求順產.

大宅

http://www.multiplebirths.org.uk/identical.asp

對同卵or異卵有詳細既解釋.

男爵府

MILKMILK

你對b幾重呀?

別墅

我唔知呀!等我2月頭覆診問問贊育醫生先,不過唔知佢講唔講.
佢上次只係話哥哥大隻d,亞妹細d,不過2個都是正常指標.

孖bJAN 寫道:
MILKMILK

你對b幾重呀?

男爵府

milkmilk,

你要問醫生, 佢先講架, 我上次去聯合問, 兩個b一樣重, 27周, 都係800克, 佢話正常, 不過我覺得輕左d ?-(

大宅

MilkMilk121
政府個邊話我孖仔,而私家話我係龍鳳.我都唔知信邊個好.
所以而家都未買bb野.新年會開始買,唯有買d中性顏色啦.
你開始買野未?我見好多地方都減價.
我係廣睇架,另外自己又有睇私家,唔舒服個時寫假.都係一個月睇兩次,可以見bbs密d.
點解你可以係瑪麗同埋贊育兩邊一齊睇既?唔係兩間都係政府架咩?

別墅

lovelytwins :
我都有做oscar,在贊育做!不過只係度頸皮,孖b係無得驗血,因為無數據.
心裡都好似有少少擔心,因為準確性都是60幾%.不過醫生話我唔係高齡又無家族遣傳,所以無謂抽羊水.始終有風險.
其他twins媽媽係唔係都好似我咁,無抽羊水呀??

男爵府

之前hipo同吉之島大減價, 我都買左好多bb衫, 奶奶叫我唔好買咁多, 話bb大得快, 好易唔0岩著

大宅

孖bJAN
我個醫生都要問先講架,我上3個星期檢查,係650克,醫生都話係正常.我對b同你對b而家差唔多重.
你重左幾多磅?我同事岩岩生左對龍鳳,佢重左50磅,對b出黎每人5磅幾.我而家先重左20磅咋,我要食多d野先得.

男爵府

lovelytwins,

我都係重左20磅0乍, 因為我未大肚前係超瘦的, 170cm, 49kg, 而家個肚37.5吋, 我個私家醫生話正常wo

首頁

尾頁

跳至