嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: Twins媽媽可否分享下?

我唸同你一樣係睇埋同一組醫生,佢地D塞藥係hormone藥,因為我剛剛4WEEKS時見啡,個私家醫生開過lee隻藥比我塞,係靚藥,都好似唔平架!所以你可放心,我地係VIP,唔係好多人可以有咁既服務,我都好放心在政府產檢.
你係咪睇梁永昌呀??佢好nice....
o下!一個鐘內宮縮了三次,咁要小心d,休息多d,過完年我6個月多d都唸住少出街,專心養胎,因為我希望佢地可以足月出世!起碼有5磅以上.
MN12 寫道:
MilkMilk121:

瑪麗都有幫我用儀器測宮縮,剛於昨日做第三次,但測到一個鐘內宮縮了三次,姑娘話如果再密D,就不太樂觀 :-( 另外,妳係咪要每晚塞藥,我老公懷疑我隻藥是安慰藥,因為唔多似hormone藥(白色空心膠囊),妳隻藥是點樣?

孖bJAN :

如果宮縮頻密,真係要問清楚醫生ok or not!小心身體!多D休息!

複式洋房

MilkMilk121

Yeah!! 我target 都想我對囡囡每個5 - 6磅, 哈哈, 我諗到時我都幾辛苦

男爵府

我睇到孖b媽咪會有一對twin 一個7磅半, 一個6磅半

複式洋房

嘩!!!好羨慕呀, 我都會盡力, 我而家成日都對住個肚講嘢, 叫佢地唔好爭營養, 同埋要健健康康, 足月出世.

別墅

我都未買bb車,唸住都係2架,因為出入方便d,其實佢地咁細我會好少帶佢地出街,但唔買用起上離又無,我唸浪費多!
我暫時無肚紋,但有時痕law!人地d單b媽媽話生個時先40肚圍,我已經39,唔知到生時會去到幾寸呢??
我都只係長胎,自己好似無咩肥,你地會唔會好大食??我一日要4-5餐,都好食得呀!

男爵府

我而家食唔到好多野, 因為個胃頂住, 最食得係生果, 今日暫時食左一盒rapsberry, 一盒black berry, 一盒cherry, 2個奇異果, 一個橙, 同一份3文治(2隻eggs, 2 slices cheese), 奶,燕窩,合桃, 晚飯會食意粉+湯, 而家肥左30磅, 條腰粗左14吋

你地d餐單係點架, 不如一齊參考下丫 :mrgreen:

別墅

我飯餐好正常,住家飯多,早餐一定是milk+bread.午餐就多數食飯,有菜有肉.晚餐都係同午餐差不多.一星期食4日燕窩,多數日日有湯水.生果多數是橙,車里子,蘋果,梨等等.
tea就媽媽奶+bread.
你重咗30磅,都o.k喎!我唸自己應該重咗20磅,因為2星期無磅過.

男爵府

我都飲左一罐惠氏媽媽奶, 而家仲有一罐在雪櫃, 不過我睇左好多post話飲左好容易糖尿, 所以唔敢再飲

大宅

我今日覆診有152磅, 未有前112磅, 大仔重5磅, 細女重4磅, 醫生怕大孖會搶哂細孖的營養, 所以我要在初二去法國做胎兒心律檢查, 然後初五再見醫生決定是否提早做手術, 我而家雙腳水踵得好緊要, 好彩血壓同驗尿都正常, 如果唔係, 醫生話會捉我入醫院訓幾日,今晚大孖又做健身操訓唔到.

別墅

[quote]
MilkMilk121 寫道:
我唸同你一樣係睇埋同一組醫生,佢地D塞藥係hormone藥,因為我剛剛4WEEKS時見啡,個私家醫生開過lee隻藥比我塞,係靚藥,都好似唔平架!所以你可放心,我地係VIP,唔係好多人可以有咁既服務,我都好放心在政府產檢.
你係咪睇梁永昌呀??佢好nice....
o下!一個鐘內宮縮了三次,咁要小心d,休息多d,過完年我6個月多d都唸住少出街,專心養胎,因為我希望佢地可以足月出世!起碼有5磅以上.[quote]

我係瑪麗每次都睇唔同醫生,有時係Dr. Ngai(女人),佢好好人,曾經話26-28週會開假俾我,因為怕我係28週前早產,比較麻煩,但未到26週她已離職,自己開診所;有時係Dr. Chan(男人),非常不好,叫佢開假(因為我曾經在12週前流血,bedrest咗成兩個月,加上Dr. Ngai曾叫我休息),佢竟然話我唔會俾假你,如果有事咪入院law,我都知有事要入院啦,佢都傻傻地 ;剛於星期三就睇Prof. Lo(男人),佢估我孖女大概係4週後出世(咪即係34週),唔好咁早啦,我禽晚拿拿林執定走路袋!

別墅

各位, 我12月在廣華生左一對龍鳳胎, 我的陪月都唔錯, 如果你地有需要, 可以pm我.

大宅

[quote]
MN12 寫道:

我係瑪麗每次都睇唔同醫生,有時係Dr. Ngai(女人),佢好好人,曾經話26-28週會開假俾我,因為怕我係28週前早產,比較麻煩,但未到26週她已離職,自己開診所;有時係Dr. Chan(男人),非常不好,叫佢開假(因為我曾經在12週前流血,bedrest

大宅

st6886 hello
你湊你對龍鳳b辛唔辛苦呀?

大宅

咁好呀,bb肥d好湊d.

別墅

lovelytwins,

我仲唸住私家醫生無政府咁衰,因為之前bedrest時,都係私家醫生開假俾我,每兩個weeks覆診一次,由於我每次覆診都有流啡,所以醫生每次開2weeks病假俾我,因為佢唔可以一次過開太耐病假,所以加埋政府初頭流血時開的7日病假,都有成兩個月!

大宅

孖bJAN
我都幾食得呀,我都想呀.我一日三餐都係同未有bb之前差唔多,午餐就夾硬食多d.早餐就食麵包,晚餐都係食飯+菜+肉.不過湯水就好少.頭個三四個月日日都有食燕窩,我都係鍾意食加鮮奶椰汁燉.而家就冇食咁多.
孖bJAN 寫道:
我而家食唔到好多野, 因為個胃頂住, 最食得係生果, 今日暫時食左一盒rapsberry, 一盒black berry, 一盒cherry, 2個奇異果, 一個橙, 同一份3文治(2隻eggs, 2 slices cheese), 奶,燕窩,合桃, 晚飯會食意粉+湯, 而家肥左30磅, 條腰粗左14吋

你地d餐單係點架, 不如一齊參考下丫 :mrgreen:

大宅

我老公諗住2月中覆診點都叫佢要寫比我休息到生.

MN12 寫道:
lovelytwins,

我仲唸住私家醫生無政府咁衰,因為之前bedrest時,都係私家醫生開假俾我,每兩個weeks覆診一次,由於我每次覆診都有流啡,所以醫生每次開2weeks病假俾我,因為佢唔可以一次過開太耐病假,所以加埋政府初頭流血時開的7日病假,都有成兩個月!

別墅

evawong1210,

你而家是否35週呀?你大仔重5磅及細女重4磅都幾好呀,我昨日係贊育見醫生,佢話大女及細女各自重3.5磅及3.1磅,但瑪麗個醫生話仲有大概4個week便生,到時佢地都唔知有冇4磅重

另外,贊育個醫生話我有胎盤前置,佢話希望遲D會升番上去,真係又多一重擔心

別墅

[quote]
lovelytwins 寫道:
我老公諗住2月中覆診點都叫佢要寫比我休息到生.

[quote]

我地真係要休息多D,我都叫瑪麗醫生開假俾我,佢開咗10日病假,我唸住之後返工再睇情況而定!

男爵府

我都未叫過政府醫生開病假比我, 因為知道佢地好孤寒, 我以前枕住要日日去瑪麗覆診, 去成半個月, 佢都唔肯一次過開2個weeks假比我, 只係睇完先比到診紙我, 差d比人炒左魷魚, 好彩有個私家醫生同情我, 幫我開sick leave, 先無咁大壓力

我想問兩個b係咪要過左28weeks先至大得快架, 我對b而家先得兩磅鬆d, 好似奀左少少wo, 我好驚佢地輕磅呀

首頁

尾頁

跳至