嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: Twins媽媽可否分享下?

我睇親QMH都是星期五,由第一次開始就睇梁永昌.佢真係好細心,時時問我洗唔洗返工,叫我唔好操勞.

咁衰架!Dr. Chan,咩料呀佢!鬼唔知有事咪入院,因為你唔同,隨時早產,咁都唔體諒下!
你不如自己同公司講可唔可以放NO PAID LEAVE,唔好博呀!!為自己設想.孖B緊要呀!

別墅

以下是回覆MN12:

[quote]
MilkMilk121 寫道:
我睇親QMH都是星期五,由第一次開始就睇梁永昌.佢真係好細心,時時問我洗唔洗返工,叫我唔好操勞.

咁衰架!Dr. Chan,咩料呀佢!鬼唔知有事咪入院,因為你唔同,隨時早產,咁都唔體諒下!
你不如自己同公司講可唔可以放NO PAID LEAVE,唔好博呀!!為自己設想.孖B緊要呀!

別墅

孖bJAN 寫道:
我都未叫過政府醫生開病假比我, 因為知道佢地好孤寒, 我以前枕住要日日去瑪麗覆診, 去成半個月, 佢都唔肯一次過開2個weeks假比我, 只係睇完先比到診紙我, 差d比人炒左魷魚, 好彩有個私家醫生同情我, 幫我開sick leave, 先無咁大壓力

我想問兩個b係咪要過左28weeks先至大得快架, 我對b而家先得兩磅鬆d, 好似奀左少少wo, 我好驚佢地輕磅呀

我在26週時,大孖及細孖都是2磅及1.8磅,我都係怕太奀,但醫生話so far so good!但到咗30週就分別重3.5磅及3.1磅,所以唔駛怕,BBs係七個月後大得好快!

別墅

MilkMilk121 寫道:

我就星期三睇QMH,每次都唔同醫生,只有Dr. Ngai叫我唔好太操勞,女醫生真係唔同D :lol:

其實上次bedrest時,我已經請了差不多兩個月病假,今次真係唔好意思咁早請假(無論AL or SL),加上公司手頭上既工作好似做極都做唔完 :-x

男爵府

我就唔理呀, 醫生開假紙比我, 我就唔番工, 公司無話無左邊個唔得, 最多放完產假搵過第二份工, 但係孖b係我0既心肝, 梗係想比最好0既照顧佢地啦

別墅

我想問下你地個肚有冇大細邊?我絛黑線係斜斜地,因為我對孖b是雙層巴士,唔知係咪其中個b大d!

男爵府

milkmilk

我最初3個月, 孖b係左右排, 4-5個月, 孖b變左上下, 個肚就大細邊, 但係5個月之後佢地又變番左右, 所以個肚又平衡番 我暫時都未有條啡色紋呀

大宅

我對b係左右,尖頭倒腳,右邊個b個頭向上,頂到我個胸下面,好似成日有個波係裏面咁.
而我條紋係正中間,個肚就冇邊大邊細.但係個肚臍就走左去右邊

別墅

lovelytwins 寫道:
st6886 hello
你湊你對龍鳳b辛唔辛苦呀?

因為現在暫時未有工人幫忙, 所以日間只有我一個人照顧BB, 都算OK, 因為做人媽媽時候, 好多野你本來以為無辦法做到, 但迫到埋身就自然會做到. 唔駛太擔心, 未生前休息多D, 有什麼問題時看看我有沒有相似經歷, 可以同大家分享.

複式洋房

孖b JAN, 你一日食咁多生果, 好似好重果糖喎!

男爵府

我驗血糖又無事, 我好like吃水果, 揀d酸d0既來食, 應該無問題 :mrgreen:

大宅

Hi st6886,

可以pm你既陪月contact俾我嘛? many thanks!

大宅

我想問孖b係咪多數要開刀?你地有冇諗住自己生呀?我好想自己生,不過又驚會危險.... :-|

同埋,我想請教孖b係咪o係政府醫院生會好d?係咪只有政府醫院才有照顧早產bb既部門呢?

大宅

小程程 寫道:
我想問孖b係咪多數要開刀?你地有冇諗住自己生呀?我好想自己生,不過又驚會危險.... :-|

同埋,我想請教孖b係咪o係政府醫院生會好d?係咪只有政府醫院才有照顧早產bb既部門呢?

我個醫生都話孖b唔係一定要開刀生架,如果自己生到,都可以自己生.真係要到好後期先可以決定,胎位正唔正,自己夠唔夠位生.醫生叫我唔好咁早諗,唔係自己可以控制到.

我廣華個醫生話係政府生好d,佢話政府醫院一來多人手(有唔同專科醫生)同儀器好d,二來私家醫院唔會冒風險,如果係生產過程中有咩問題都係會送個產婦返政府醫院.

我自己個人意見係私家生完之後就休息好d.但係對孖b好唔好d我就真係唔知.同埋係政府檢查係vip(唔駛錢,又駛等咁耐),又可以以慳翻d錢買野比bb.

別墅

如果你想試下自己生就最好去政府, 因為如果你在私家生唔到而變左開刀, 條數一定好金 我自己就是試生失敗最後要開刀, 但都是$650找數.

大宅

st6886
你對孖b好得意呀
係咪藍色衫個個係囡囡呢?係大孖定細孖呢?

別墅

lovelytwins 寫道:
st6886
你對孖b好得意呀
係咪藍色衫個個係囡囡呢?係大孖定細孖呢?

係呀, 佢係囡囡, 是大孖, 但細粒過細佬. 件衫本來是細佬的, 但細佬已經穿唔到了, 所以比左囡囡

人人都話細佬得意d, 因為細佬多多表情動作, 我擔心囡囡大個知道會唔開心 :-(

大宅

st6886 寫道:

係呀, 佢係囡囡, 是大孖, 但細粒過細佬. 件衫本來是細佬的, 但細佬已經穿唔到了, 所以比左囡囡

人人都話細佬得意d, 因為細佬多多表情動作, 我擔心囡囡大個知道會唔開心 :-(

我覺得家姐得意d喎,因為家姐多d頭髮.個樣一望就知佢係女仔.我又鍾意女仔同埋我鍾意細路仔多頭髮.

大宅

我升左做珍珠級啦

別墅

lovelytwins: 多謝! 等我hb返來我實要話比佢聽 佢全部同事朋友都好鍾意細佬.可能囡囡較懶, 無咁多動作, 人地探佢地都係細佬搶鏡d.

你是否會在廣華生 我都係, 我覺得廣華幾好, d 姑娘好好人, 反而有d阿姐好惡, 但最衰是最低級的倒垃圾阿姐

首頁

尾頁

跳至