少年成長

跳至

首頁
12345...16

尾頁

子爵府

教仔教到好激氣!

我一直以黎都覺得教小朋友盡量唔好打~
而係用講道理既方式去教導!
所以呢2年半以黎我都無打過我仔仔~
當佢曳既時候我就大聲話佢再同佢講番他做錯了什麼和應該怎樣做!
但我發覺呢個2歲人仔真係越黎越過份~
最激氣既只係對住我先專登曳~
我唔嚮到反而仲乖D!
呢幾日佢病左~我工人話我知佢食藥都好乖~自己食!
但我嚮到係唔肯食架~又要'連'鼻又扭計~
琴晚又係咁~要食藥扭得好犀利~
我忍無可忍~我好唔開心講媽咪咁錫你~成日陪你玩又買你喜歡既玩具~點解你要激媽咪??
於是我叫工人番房訓~我好嬲打佢手仔~
佢仲好硬頸遞隻手比我打~但喊得好悽涼~
最好佢卒之肯自己食藥!!

之後我都有攬番佢同佢講點解媽咪咁嬲~
佢都答我知道!

我好唔開心的~
好想知道有無媽咪真係可以唔駛打打鬧鬧個仔仔都可以好乖?
教小朋友係應該用咩方式好呢??
請分享下!
THX!

複式洋房

Re: 教仔教到好激氣!

你可能之前比

別墅

racar 寫道:
請分享下!
THX!

有!我們不用打打鬧鬧,囝囝都好合作。

首先什麼叫做"乖呢?是不是聽話就是乖呢?我們從不要求囝囝聽話,只要求他以理服人。所以當我們不認同他某些行為時,我們會先了解一下背後的原因。

Racar 的小朋友似乎很希望吸引媽媽注意。以吃藥為例,媽媽在發火打鬧之前,可嘗試告訴小朋友,媽媽很愛你,無論你吃不吃藥,媽媽都愛你,但你不吃藥,病便很難痊癒,媽媽會很擔心和傷心的。如小朋友肯合作,不妨吃藥後隨即與他一起做一些他喜歡的事情。

還有一點,最好不要把買小朋友喜歡的玩具等同愛他,因為這樣說,豈不是不買玩具便等同不愛他嗎?

Racar,努力呀,我想信你是很愛錫孩子的,只是方法需要調節一下罷了!
For the Lord your God goes with you; he will never leave you or forsake you. (Dt 31:6)

別墅

racar 寫道:

請分享下!
THX!

哈哈, 我發現bb十個十個都係甘架, 知道邊個鍚自己就扭邊個計, 我個囡囡 terrible two時段都係甘架, 不過我只講道理完全唔打囡囡

其實你會清楚講俾囝囝知錯咩同埋應該做咩係好好架, 指示清晰對小朋友來講好重要架, 特別係要講清楚咩野應該做…不過講得正經小朋友未必入腦, 因為當場小朋友可能滿腦子都係玩玩玩, 你講既佢明架, 不過即時轉唔到(cannot change gear), 試下再加入以下技巧去即場加強雙向溝通:
1) 預先通告一陣要做d咩野, 對bb來講, 佢做緊一樣野你要佢即時轉做另一樣佢係轉唔到架, cannot change gear immediately, 預先通告加上要bb回答知道明白
2) 同囝囝傾計, 因為太細唔識表達清楚, 可以用d假設性問題引導小孩講出佢既想法, 例如: 你係咪掛住想同媽咪玩多D, 所以唔想食藥水呀 ? 當你知道囝囝大概想緊D咩, 可以對正下藥同佢講解一番
3) 在未到忍無可忍要發嬲之前, 坦白講出自己既心情, 例如:媽咪好心急想你快D食藥, 唔食藥唔會好番架, 媽咪見到你成日咳咳就好擔心你, 又擔心又心急媽咪就快發嬲啦…
4) 另外將要好好辦妥既事情變成好玩遊戲, 因小孩愛玩應該好見效架, 例如, 出街鬥快著鞋, 擦牙鬥乾淨, 姐姐話囝囝食藥水自己食得好快, 媽咪都未見過, 我好想睇下呀, 爹地想唔想睇下呀…

子爵府

gitmee 寫道:
有!我們不用打打鬧鬧,囝囝都好合作。

首先什麼叫做"乖呢?是不是聽話就是乖呢?我們從不要求囝囝聽話,只要求他以理服人。所以當我們不認同他某些行為時,我們會先了解一下背後的原因。

Racar 的小朋友似乎很希望吸引媽媽注意。以吃藥為例,媽媽在發火打鬧之前,可嘗試告訴小朋友,媽媽很愛你,無論你吃不吃藥,媽媽都愛你,但你不吃藥,病便很難痊癒,媽媽會很擔心和傷心的。如小朋友肯合作,不妨吃藥後隨即與他一起做一些他喜歡的事情。

還有一點,最好不要把買小朋友喜歡的玩具等同愛他,因為這樣說,豈不是不買玩具便等同不愛他嗎?

Racar,努力呀,我想信你是很愛錫孩子的,只是方法需要調節一下罷了!

首先好多謝你既意見!
我就係已用了無比耐性去嘗試當仔仔曳既時候~盡量解釋比佢聽~問佢想點~但佢只會變本加厲~有時我見佢扭來扭去~我選擇唔理佢!!嚮屋企OK~但出到街就真係比人望到好唔好意思!!又唔想嚮街鬧仔~所以帶佢去街真係好激氣!!

我亦有當他做好了一件事情~如自己吃藥~會好誇張地讚賞他~盡量都向他說正面既野~但我覺得佢反而持住我唔鬧佢就更加曳!

呢幾日真係好唔開心的~亦好多謝你地比既意見~我會努力嘗試的了!

子爵府

kikimon 寫道:
哈哈, 我發現bb十個十個都係甘架, 知道邊個鍚自己就扭邊個計, 我個囡囡 terrible two時段都係甘架, 不過我只講道理完全唔打囡囡

其實你會清楚講俾囝囝知錯咩同埋應該做咩係好好架, 指示清晰對小朋友來講好重要架, 特別係要講清楚咩野應該做…不過講得正經小朋友未必入腦, 因為當場小朋友可能滿腦子都係玩玩玩, 你講既佢明架, 不過即時轉唔到(cannot change gear), 試下再加入以下技巧去即場加強雙向溝通:
1) 預先通告一陣要做d咩野, 對bb來講, 佢做緊一樣野你要佢即時轉做另一樣佢係轉唔到架, cannot change gear immediately, 預先通告加上要bb回答知道明白
2) 同囝囝傾計, 因為太細唔識表達清楚, 可以用d假設性問題引導小孩講出佢既想法, 例如: 你係咪掛住想同媽咪玩多D, 所以唔想食藥水呀 ? 當你知道囝囝大概想緊D咩, 可以對正下藥同佢講解一番
3) 在未到忍無可忍要發嬲之前, 坦白講出自己既心情, 例如:媽咪好心急想你快D食藥, 唔食藥唔會好番架, 媽咪見到你成日咳咳就好擔心你, 又擔心又心急媽咪就快發嬲啦…
4) 另外將要好好辦妥既事情變成好玩遊戲, 因小孩愛玩應該好見效架, 例如, 出街鬥快著鞋, 擦牙鬥乾淨, 姐姐話囝囝食藥水自己食得好快, 媽咪都未見過, 我好想睇下呀, 爹地想唔想睇下呀…

多謝你意見呀!

大宅

我仔仔亦是一個好硬頸的人。
就如昨夜發生的事...
昨日學校教了一首兒歌,我叫仔仔唱給爸爸媽媽聽,
仔說: 唔知呀!
媽說: 點解會唔知架? 老師教唱歌時,你在課室嗎?
仔說: 在
媽說: 咁你應該識架喎,爸爸媽媽好想聽,不如你而家唱啦!

那仔仔就唱了,但唱錯歌詞,正確是 「穿新衣」,仔仔唱了「穿衣新」,我紏正他並同時解釋「穿新衣」的意思,仔仔明白,又叫他重新唱一次,他又再唱錯,我又解釋,重複了不下7、8次,但都係錯。

我知道仔仔性格,我知他是故意的,我罰他企 naught corner,其間我不時問他 '唱比媽媽聽',他擰頭;到了他點頭示意唱,都係唱錯,我又重複解釋。 每次唱都係錯,每次仔仔都話: '媽媽妳解釋我聽啦!' 我話 '媽媽已經解釋過好多次,你記住啦!'

稍後他自已話 '我唔唱

子爵府

Sue^_^
係咪呢代大部份小朋友都係硬頸既呢? :-x
有時我仔仔做錯野~我講話比佢聽應該點點點~再問佢知唔知呀? 佢會答我'唔知呀!'

琴晚個case~如果你仔仔堅持唔唱~你會唔會送小小野鼓勵下佢例如貼紙之類~小朋友喜歡呢d!
不過又聽過呢個方法唔好~會獎慣晒~
你又覺得呢?

別墅

Racar:

老實說,你問小朋友想點,他們多數都不會答你。試想想,你在嬲你老公,他問你想點,無論語氣怎樣,你都會扯火。小朋友當時可能只是想媽媽攬攬他,錫錫他。不是叫你就他,你可以表達你有多愛他,同時堅定地告訴他要吃藥。愛與堅定並無衝突呀!

根據我上課和看書所學的理論,讚小朋友原來都有技巧的。說他乖和叻是不太奏效的,反而具體一點會更好。例如他自己吃了藥,你可以讚他:你明白吃了藥病便會好,你真懂事。

開懷點吧!對於認真愛錫孩子的父母來說,教養孩子的確是一門很高深的學問呢!但總會有方法的。介紹你看一本書《童年的困擾》(基督教文藝出版社),很有用的呀!

racar 寫道:
我就係已用了無比耐性去嘗試當仔仔曳既時候~盡量解釋比佢聽~問佢想點~但佢只會變本加厲~有時我見佢扭來扭去~我選擇唔理佢!!嚮屋企OK~但出到街就真係比人望到好唔好意思!!又唔想嚮街鬧仔~所以帶佢去街真係好激氣!!

我亦有當他做好了一件事情~如自己吃藥~會好誇張地讚賞他~盡量都向他說正面既野~但我覺得佢反而持住我唔鬧佢就更加曳!

呢幾日真係好唔開心的~亦好多謝你地比既意見~我會努力嘗試的了!
For the Lord your God goes with you; he will never leave you or forsake you. (Dt 31:6)

子爵府

gitmee 寫道:
Racar:

老實說,你問小朋友想點,他們多數都不會答你。試想想,你在嬲你老公,他問你想點,無論語氣怎樣,你都會扯火。小朋友當時可能只是想媽媽攬攬他,錫錫他。不是叫你就他,你可以表達你有多愛他,同時堅定地告訴他要吃藥。愛與堅定並無衝突呀!

根據我上課和看書所學的理論,讚小朋友原來都有技巧的。說他乖和叻是不太奏效的,反而具體一點會更好。例如他自己吃了藥,你可以讚他:你明白吃了藥病便會好,你真懂事。

開懷點吧!對於認真愛錫孩子的父母來說,教養孩子的確是一門很高深的學問呢!但總會有方法的。介紹你看一本書《童年的困擾》(基督教文藝出版社),很有用的呀!

很多謝你!
睇左你呢段message~我知道應該點做的了!

別墅

Sue^_^ :

我覺得你仔仔好醒呀!我老公細個同我仔仔一樣,都是不喜歡唱歌給大人聽的。根據我老公分析,他們會認為:點解要我唱歌娛樂你班大人(雖然大人未必是這樣想),我已經唱了一次啦,你既已糾正了我的錯處,為什麼要我再唱呢?

假如換了是我,明知他是故意(真有幽默感),我便會跟他一起唱錯,還要錯得更離譜,大家嘻嘻哈哈便唱完首歌,不知幾好。到底仔仔唱對歌詞重要些,還是與父母一起開開心心重要些?

你硬要你仔仔唱歌,因為他不唱而罰企,爸爸還打他,我覺得他很可憐啊!到底他唱歌給你們聽,對他有甚麼好處呢?我明白父母很喜歡聽孩子唱歌,但他不想唱,為何要迫他呢?

這次你們的處理方法,可能會令小朋友覺得:我唱歌 daddy mummy 就錫我,唔唱就唔錫。假如你仔仔因為咁而就範,我覺得好悲哀!

不好意思,長篇大論,我希望你明白我說什麼。

子爵府

gitmee 寫道:
Sue^_^ :

我覺得你仔仔好醒呀!我老公細個同我仔仔一樣,都是不喜歡唱歌給大人聽的。根據我老公分析,他們會認為:點解要我唱歌娛樂你班大人(雖然大人未必是這樣想),我已經唱了一次啦,你既已糾正了我的錯處,為什麼要我再唱呢?

假如換了是我,明知他是故意(真有幽默感),我便會跟他一起唱錯,還要錯得更離譜,大家嘻嘻哈哈便唱完首歌,不知幾好。到底仔仔唱對歌詞重要些,還是與父母一起開開心心重要些?

你硬要你仔仔唱歌,因為他不唱而罰企,爸爸還打他,我覺得他很可憐啊!到底他唱歌給你們聽,對他有甚麼好處呢?我明白父母很喜歡聽孩子唱歌,但他不想唱,為何要迫他呢?

這次你們的處理方法,可能會令小朋友覺得:我唱歌 daddy mummy 就錫我,唔唱就唔錫。假如你仔仔因為咁而就範,我覺得好悲哀!

不好意思,長篇大論,我希望你明白我說什麼。

很欣賞你教子之道!
說多些來分享吧!

別墅

感謝神,讓我有機會與大家分享!

多謝racar的讚賞,其實我還有很多要學習呢,仔仔今年才九歲,到了暴風少年期才是我們真正的考驗啊!

racar 寫道:

很欣賞你教子之道!
說多些來分享吧!

別墅

gitmee

我好欣賞你既睇法, 你的小孩有多大了, 我覺得你放好多心思去站係小孩既角度去睇事物, 令溝通加強好多, 我係美國網站學既育兒方法, 大概都係教父母要先從尊重小孩既意願出發, 同你既睇法好相似架, 你仲睇開d咩育兒書籍呢...

kikimon

大宅

gitmee,
謝謝妳的 comment.

當然我們的目的不是要他唱歌,而是要他正確地讀出 ‘穿新衣’ 而已。 他知道自已錯,亦都知道錯在那,為甚麼他還要繼續錯呢?

我們罰他企,爸爸打他,都不是因為他不唱,而是他不肯正確地去讀出 ‘穿新衣’ ,但反而讀 ‘吃年糕’ (你話他是否在搞對抗?!)。 但我們都要給他訊息/知道,有錯要改這個道理。

換轉角度,或者是否我要放寬對他的要求,如對他說:『應該係讀 ‘穿新衣’ ,不是 ‘穿衣新’,唔好再讀錯喇,知道嘛!』 這樣便算了,不用再叫他讀一次正確給我聽呢?

就如你所言 ‘嘻嘻哈哈’ 效果可能會好些。

但我們就是討厭仔仔明知故犯的行為。

請再分享! Thanks!

別墅

kikimon,多謝你認同我的看法。我仔仔快九歲了。一向我都反對體罰,也經常告訴仔仔我和爸爸很愛他,但真正認識教子方程式還是上了“親子遊戲輔導課程”。那本《童年的困擾》就是導師介紹我們看的。

現在我們在教會上的主日學課程,以一本名為《塑造好男孩》的書為藍本,當中闡釋爸爸在男孩成長過程中所扮演的重要角色,也讓媽媽了解男孩子的特質。

能夠在這裡和眾媽媽分享,真的很開心呀!

別墅

Sue^_^ :

你們不滿仔仔明知故犯,可能要先分析為什麼他會這樣:

可能性(一):他真的點極都唔明 ∼ 如果真是這樣,你們罰他根本不會令他明白;我蠢,但為什麼你們因為我蠢而罰我??...不過,這個可能性很低,因為我聽你形容你仔仔的表現和對答,他應該是很聰明的。

可能性(二):他很有幽默感 ∼ 正如我先前所說,他可能覺得這樣很有趣。小朋友有幽默感是好事呀,資優兒童其中一個特質就是有幽默感啊!

可能性(三):他想吸引你們更多注意 ∼ 不知道你們有否經常攬攬和錫錫仔仔呢?多點告訴他你們很愛他吧!

其實,不肯唱正確的歌詞有什麼大不了呢?為了這麼小的事又打又罰企,很無謂又很傷感情呀。

假如是一些大是大非的事情,例如不應掉垃圾落街,你可參考我之前與其他媽咪分享的方法呀!

大宅

gitmee,
我上星期日去姑仔個女滿月好[size=small]慘!囡囡例牌初初會坐定定食粥仔,但食完一定要落地架,我就打算俾D紅雞蛋佢食,以為可以拉長時間,點知99話[唔好啦!蛋太飽,岩岩食完野]近住囡囡一定 要落地,ee ar ar,我唔想阻住人,就同佢出去行街啦,點知俾我姑9話,[size=small]你地唔好學呀!種壞哂!
留係到又噪,.出去又話我種, :-( 我咩面就無哂啦!
:-( :-( :-( :-( :-(

別墅

小兵:

小朋友好動,好難會成餐飯坐定定,尤其是飲宴,實在悶到嘔。所以我覺得你囡囡完全無問題,你同佢出去行街都無問題。另一個選擇就是帶一些玩具或圖書,待她吃完粥仔便給她玩。我囝囝細個時,我和他出街食飯總會帶些紙筆。忘記帶的話,可以問酒樓借。一張紙一支筆,可以創意無限呀!當然,我都有帶囝囝行街街啦!

姨媽姑爹往往喜歡教你怎樣教仔,覺得自己那一套是最好的。你當時一定覺得很委屈,但千萬不要為了面子而放棄你教囡的原則。由得他們好了,無需和他們理論和解釋,最重要是自己和丈夫有共識。

正如我在這裡分享的,未必適用於每一個小朋友身上,都是說出來大家參考參考而已!

別墅

小兵 寫道:
留係到又噪,.出去又話我種, :-( 我咩面就無哂啦!
:-( :-( :-( :-( :-(

聽落當時的確好尷尬, 個個bb都係活潑好動只可以坐定一陣架啦, 俾著任何人都係甘處理架啦...兩三歲人仔可以坐足成晚除非有病啦...有病就出席唔到俾面派對啦...如果硬要小孩去滿足所有人既期望(不論合理與否), 對小孩就唔公平啦, 換轉要一個成人去滿足所有人既期望包括不合理的都應該感同身受吧...

下次出街, 可以帶一小盒餅仔同生果 (無核提子, 去核車厘子之類), 如果bb食飽左, 咪食生果拖下時間, 反正bb已食飽要bb試下自己食, 又會拖長d時間啦同時訓練手眼協調, 再帶d玩具玩下又拖長少少時間, 最後先用行街街呢招...我囡囡細d既時候都係甘...

首頁
12345...16

尾頁

跳至