興趣嗜好

跳至

首頁
34567...24

尾頁

洋房

Re: 小眼睛看世界-兒童圖書分享

Eva,

和子女一起在綱上找尋資料是一個不錯的親子學習,我相信你的女兒一定從此學了不少智識。

我想知道你那本百科書(連cdrom)的名字,在那兒買?我一直想找這樣的書。

謝謝..
Cindy :-P

大宅

Cindy182 寫道:
Eva,

和子女一起在綱上找尋資料是一個不錯的親子學習,我相信你的女兒一定從此學了不少智識。

我想知道你那本百科書(連cdrom)的名字,在那兒買?我一直想找這樣的書。

謝謝..

本百科書(連cdrom)的名字: THE USBORN - ANIMATED CHILDREN'S ENCYCLOPEDIA - BOOK AND CD-ROM
是朋友在澳洲買回來的,百多元港幣,可能香港都有,但可能會貴些, 內面有很多手晝的彩圖, 你可CLICK入佢WEB-SITE睇睇: http:///www.usborne.com

隻CD-ROM本來有D GAMES,但開唔到,唔知是壞左還是其它原因, 無計,無得換!

我今日趁不用湊女放學,一放工就去LIB幫亞女搵書,至發現原來好多書都很新和品種多.本來想試下搵BLYTHEMIA推介的WINNIE THE POOL系列, 但一去到就被那些十萬個為什么吸引住, 自己都睇到唔捨得走. 揀得好開心, 因為鍾意邊本借邊本,唔駛計數,唔駛肉赤

洋房

Eva,

多謝你的回覆,我會試試在綱上尋找。

我也正出發與女兒去附近library借書。我也發現Lib記不斷八新書,而且也可以call心目中的書回來看,也只是收$2.5手續費。去不到中央lib也可以call回來嗎!但需要大家分享書籍,我才知有本書值得看。
Cindy :-P

洋房

To All mums from this forum

Thank you for you and your little one to share about your reading experience. I really like this topic. My son and I are books lover too, with your help in future, we can have even more choice of books.

Regarding the "十萬個為什麼?", there is a set of 新雅出的"十萬個為什麼", 21 世紀兒童版, 共八冊, 內容簡簞, 適合6-12,my son really love it, he can read it by himself, and sometimes he will ask us question base on the "interesting " facts from the book, like why you can sing better in bath room? Why sandwhich is call a sandwhich?.........

"I Can Read It All By Myself" from Collins are also a good collection of books for them, there are different level in this series. One of my son favourite is "Are You My Mother?" from P D Eastman. Regarding a bird looking for his mother, he ask around the animals that passes by him, keep on repeating the question, again and again, my son has a good time reading it and the others in this collection are:

Best Nest by P D Eastman
I wish I Had Duck Feet by Dr. Seuss
Come Over To My Houseby Theo. LeSieg
A Big Ball Of String by Marion Holland
Chitty Chitty Bang Bang by Ian Fleming
A Fish Out Of Water by Helen Palmer
The King, the Mice and the Cheese by N & E Gurney
and many more..........

Blythemia

Really love your sharing in this and other topics in BK. I'm one of your fan . Thanks for your sharing.

大宅

kan_kan,

你實在太客氣了.我不過係一個長氣既c9而,可能我倉頡打得比較快:-P :-P ,所以多d野講o者.

各位,

我個蝦子餅無端端換個寬頻ISP,要成個星期至駁番,所以我要日頭係公司至上得網,夜晚冇得上來,反應會遲緩好多 :-( :-( .唉,遲唔轉早唔轉,我七月中去旅行重未訂到酒店,呢次大鑊.

複式洋房

hi Blythemia
你有冇見個英文版的幼兒版十萬個為什麼, 因為我bb只能讀英文書, 唔識中文, 佢對很多問題都很有興趣, 但又想選內容簡單, 讓佢可以自己讀.
我推薦vcd : why? children's most asked questions answered!
內容有 : why is the sky blue? why do i have a shadow? what are stars? why do i have to eat? how do birds fly? what's makes a rainbow?......
另我bb對country & culture 很有興趣,有冇英文書介紹呢?

大宅

wmt,

你bb有幾大呀?可唔可以具體d講佢鍾意country & culture 邊d方面呀?

我手上有一本中英對照o既中國傳統節日,篇幅唔算長,圖畫都幾靚,係舊年o係上海博物館買o既.我諗類似o既書香港都會有.以前有間叫和平書店o既,幾多呢類中英對照o既書,大人細路書都有,而且唔貴,不過近年好似唔多見,唔知係咪執o左呢?

複式洋房

wmt 寫道:
hi Blythemia
你有冇見個英文版的幼兒版十萬個為什麼, 因為我bb只能讀英文書, 唔識中文, 佢對很多問題都很有興趣, 但又想選內容簡單, 讓佢可以自己讀.
我推薦vcd : why? children's most asked questions answered!
內容有 : why is the sky blue? why do i have a shadow? what are stars? why do i have to eat? how do birds fly? what's makes a rainbow?......
另我bb對country & culture 很有興趣,有冇英文書介紹呢?

wmt :

請問邊度有得買你講既"幼兒版十萬個為什麼", vcd係唔係包埋? 多少錢?
tks!

男爵府

我今日行三聯時, 看到這本類似十萬個為甚麼的書, 他的插圖很可愛, 文字深入淺出又不失豐富資料, 我自己覺得比香港出版的用心得多,小朋友都愛看美麗的圖畫吧~~不妨看看!

click here>> [size=medium]小學生最好奇的100個問題 黃書雯著 三采文化 $93 三聯

男爵府

各位,
實在太抱歉,剛剛想找回一些資料時,想delect一些無用的post時,不知怎地,竟連那個post打後的post也一起delect了……這是我之前用同樣方式delect一些沒用重複的 post時沒有試過的,實在太對不起大家了 :-x :-(
而已刪除的資料,是不可以再找回的:-(

在這裡,我鄭重為我的過失跟大家道歉:-(特別是被我刪除了post的網友,白白浪費了你們的心血,實在是我不可推卸的責任.
特別是blythemia,我知道你是花了相當的心血在這裡,也不介意花心機去組織,去打這些心得:-( 我連你在法國買童書的心得都……我今晚都好難入睡

希望大家原諒 :-(我好內疚啊!!!!!!

基於問責的原則,我絕對願意為今次的事件負上任何責任!!!!!

我再一次跟各位說聲對不起 :-(

希望大家繼續再post 啊!!!

對不起!!!!

小米米

大宅

唔好咁講啦,有緣人睇過就算,反正再耐D之前個D都未必人人會睇o者.

正所謂:舊既唔去,新既唔來.我地日後重可以post架麻.拿拿,預告定先丫,上個禮拜又借左幾本,遲少少向大家做讀書報告丫.

小米米,唔好唔開心喇,米米會知架.

男爵府

Blythemia,
總之,就好對不起大家啦! :-(
枉費你們一番心血……
因為,我不嬲都有習慣將重複的post 刪去,令版面整齊一d
anyway,再一次跟大家道歉 :-(

在此呼籲,如果大家方便的話,可否將我刪去的書名post出來多一次 <------我都知再打一次d字好過份 :-x
anyway,希望大家積極再發表

在此,我再三保證不會有同類事情發生.

大家密切在這裡看blythemia吧!!!

小米米

大宅

Hello all moms.

This site is a treasury for me. Thks for all the info. It's very helpful and useful. I have already print all the info. Thks again.

Winnie

男爵府

開心吸收勳章 好媽媽勳章

小米米,
我上網上看過了, 相關的主題有兩本書, 小女現時 k.3, 未知那一本會較合適, 請指教!

書名
小學生最好奇的100個問題 (三采文化)
小學生最想知道的100個問題 (三采文化)

小米米 寫道:
我今日行三聯時, 看到這本類似十萬個為甚麼的書, 他的插圖很可愛, 文字深入淺出又不失豐富資料, 我自己覺得比香港出版的用心得多,小朋友都愛看美麗的圖畫吧~~不妨看看!

click here>> [size=medium]小學生最好奇的100個問題 黃書雯著 三采文化 $93 三聯
梁媽媽

男爵府

梁媽媽,
我當時在書局打書釘時睇o既,我小朋友重細,怕俾的意見不中肯,還請其他有相同年齡小朋友的媽媽一同分享下.

這兩本書我想都是同一系列吧,我沒有看過另一本.
不過,單從插圖來看也非常有趣,用以解釋沉悶深奧的現象又頗合適,作為大人看來,都好易「入口」我想你看過後講解給小朋友也容易

文字簡潔,要知道深奧的現象有時候用文字表達會頗困難,更何況對象是小孩----不過,你小朋友是k3, 相信不會完全理解文字的意思,要你的講解了,我想有圖畫又會易明一點.

不過,這本書的對象是小學生,要一個幼稚園小女孩自行閱讀而明解始終較困難,始終這本書漫畫是附助而已.

男爵府

開心吸收勳章 好媽媽勳章

小米米, 多謝你的回覆, 因小女明年是小一, 想來買定亦無不可, 我當然會跟她一起閱讀啦。 等我再實地睇清楚才決家。

謝謝你的意見。
梁媽媽

男爵府

好想知蓉兒blythe有沒有好書分享呀
不知其他小朋友又有沒有看過好書, 話俾大家知好啊 :-P

大宅

佢岩岩考完試,我未同佢去圖書館,所以暫時冇新發現.

佢有個幾特別既習慣,就係瞓醒覺唔即刻起身刷牙洗面,佢又唔會叫醒我地陪佢.(佢無論幾夜瞓,都唔會超過七點半起身)而係自己係書架攞本書來睇,或者開CD(多數係學校用既補充教材).佢可以連早餐都唔食,就係咁消磨成兩粒鐘.今朝佢話本少女天鵝好好睇喎,我都唔知本書講咩,其實係我妹妹唔要送俾佢既舊書,等我聽日問下佢先.

禁止訪問

洋房

Dear MicLp

Please pm the information to me.Thanks

Maggie

首頁
34567...24

尾頁

跳至