興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 睛靈勳章 hashtag影視迷勳章

請教各位以下問題:
我本人家裏有一個TP LINK的旅行型的"路由器(我諗係咁叫)", 我C6聲稱佢一直用呢個"路由器", 用佢自己部手機WIFI上網一直冇問題, 而個問題係話係我開始用左APPLE嘢之後, 攪到今時今日咁田地。
而家個情況係:
-- 我有一部IPHONE, IPAD同IPOD TOUCH。 所有蘋果嘢一開機,就自己曉上網,非常好。
--問題就係: 家下我老公部ANDROID機, 我地兩部手提電腦, 都唔可以用WIFI上網, 個MESSAGE 係:已經連線, 但冇網絡存取。。。。, 咁我成日只可以用IPHONE SHARE 個PERSONAL HOTSPOT, 否則要拖線, 好唔方便, 有WIFI如同冇WIFI

我老公話, 蘋果嘢係咁霸道, 一用咗APPLE, 咩都用唔到上網。就算關閉咗個APPLE WIFI, 都一樣冇幫助。
解決方法話: 佢買過個新的路由器返來。
但係我覺得, 呢個似乎唔係買過個新的可以解決的問題。

請問聲:
1)我老公所說的: 蘋果嘢係咁霸道, 一用咗APPLE上WIFI, 咩都用唔到上網。是真的嗎?
2)老公部ANDROID機, 我地兩部手提電腦, 都唔可以用WIFI上網,是自身部機的SETTING 問題嗎?
3)佢買過個新的路由器返來, 可以解決可問題嗎??

唔好意思, 好長, 多謝解答 

禁止訪問

子爵府

唔該哂, 不過我個router就係百幾蚊果啲, 但係蘋果嘢係咁霸道, 一用咗APPLE上WIFI, 咩都用唔到上網, 咁我多咪要好買好多個router 回來, 用過apple嘢之後咪又要換過個新? 定係個ipod touch 同ipad只可以等部iphone share 個personal hotspot, 咁我出咗街咪ipod touch 同ipad 上唔到網囉?

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

萍果都係無辜既. 我屋企window XP, Vista, window 7, iphone, ipad, android, Wii, PS-3, 全部都可以wifi 上網.

大宅

我覺得係router setting問題.
1.你睇下有無setting死左幾多部機用. 因為可以set 如set左5部機, 咁第6部係見到上網, 就router係無派ip的.
2.你可唔可以 影張相睇下你部機係唔係真係拎到ip

子爵府

引用:我覺得係router+setting問題.+1.你睇下有無

原帖由 frankietws 於 12-06-18 發表
1.你睇下有無setting死左幾多部機用. 因為可以set 如set左5部機, 咁第6部係 ...
唔該哂!今晚返去影比你地睇先!

子爵府

引用:我覺得係router+setting問題.+1.你睇下有無

1.你睇下有無setting死左幾多部機用. 因為可以set 如set左5部機, 咁第6部係 ...
呢個係我部iPad

子爵府

呢個係我部iPad

子爵府

呢個係我部iPad

子爵府

呢個係我部iPad

禁止訪問

大宅

回覆:請教: Window 7 屋企WIFI 上唔到網.

請post埋你router setting ,主要係DHCP 果part

珍珠宮

旅行router default 唔係router mode, 你要轉做router mode 先可以幾部機同時上網

子爵府

回覆:whyyou 的帖子

唔該哂咁多位,我再試試。
多謝哂!

禁止訪問

珍珠宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

你係唔係用 pccw ?
以上網友說..留意下是不是用 router mode ?
會不會正用 ap mode 行, 拎晒 router 既 真IP 用係 apple 產品上....所以其他機沒能力取IP...
阿仔...你心裡團火仍在嗎?....

男爵府

多數係 ROUTER SETTING 問題

首頁

尾頁

跳至