嬰兒食譜

跳至

首頁
45678...45

尾頁

男爵府

Re: 今日食乜粥 (Part 2)

superlover_mak,Michelleface:
我買大半個細碼南瓜去皮切粒
(小心刀因為好硬好似劈柴咁)
d粒粒唔洗切咁靚因為煮好都會壓爛,
呢度2/1既粒粒煮一杯米份量,加少少鹽甜味會出
d架但唔好落咁多,因為南瓜粥屬甜粥,煮起將粒粒
壓爛撩混咁成個粥都係金黃色了,稀爛程度最好杰
中帶濕口感就會好好,如果BB唔係太細,壓粒粒時留
手d比佢可以郁下個咀咬下,我個囝唔係好細都兩歲
半了,不過佢成日食飯同粥多數米色,所以我壓爛d等
佢見到顏色開胃d.

我係用有congee功能的飯煲煮的,時間大約個半小
時(特快),如果你都用或想買飯煲煮粥,留意一定要
有congee字眼先係煮到杰粥同爛飯,一般有煮粥功
能的飯煲,煲出來只會係潮州粥水做唔到杰粥架.

Michelleface 寫道:
野蠻仔,
請問個南瓜粥怎樣煲&什麼材料呢

男爵府

今日中午食左魚粥,依家準備煲"紅蘿蔔螺頭瘦肉粥"今晚
食既,其實材料係煲湯料買多偷過來既,呢度留返D料準備
一陣煲,螺個部份係切片後留低,仲有肉,要陣味同少少精華
,預呢個份量都係落一嘜米.

煲好後的成品...都幾好,我第一次咁煲咋

大宅

LittleLittleChicken,

我將條粟米煮熟左之後, 一分為二, 之後再用磨薑o個舊野磨蓉ga~

大宅

野蠻仔,

我尋日試過整啦~
但我係將個南瓜蒸左先放入d 粥度~
但其實我咁做係咪會冇咁甜呢??
但我俾我個仔食, 我個仔係好鐘意食呀~

男爵府

superlover_mak當然無咁甜同埋營養會流失
不少呢!點解你要蒸左先呀??-(

superlover_mak 寫道:
野蠻仔,

我尋日試過整啦~
但我係將個南瓜蒸左先放入d 粥度~
但其實我咁做係咪會冇咁甜呢??
但我俾我個仔食, 我個仔係好鐘意食呀~

大宅

野蠻仔 寫道:
superlover_mak當然無咁甜同埋營養會流失
不少呢!點解你要蒸左先呀??-(

我媽叫我蒸左先wo~
我今次就學你咁切粒粒, 我仲加左tomato 同埋鯇魚~
唔知好冇味呢~

男爵府

男爵府

男爵府

男爵府

你好醒呀,南瓜配番茄魚,你呢個粥好有營養!!

http://www.healthno1.com/articles/sudden/s198/fc-c/html/198fc-c07.html

superlover_mak 寫道:
我媽叫我蒸左先wo~
我今次就學你咁切粒粒, 我仲加左tomato 同埋鯇魚~
唔知好冇味呢~

男爵府

瘦肉粥

大宅

大宅

野蠻仔 寫道:
瘦肉粥

點解d 粥好似咁稀咁既~
我今日煲瘦肉西蘭花芝士粥呀~
因為我個仔偏瘦, so 我呢排想煲多d 有營養既粥俾個仔食呀~

男爵府

superlover_mak:
唔係架係杰身架"畢"起好似爛飯咁一舊既,用一般明火文
火煲6個鐘米就會變成咁了,已經過左爛飯同粥既階段所以
變左漿糊.瘦肉粥我就會煲耐d,因為只係得瘦肉等肉汁同豬
油出晒唔好浪費 :lol:

你比可樂個囝飲??

男爵府

野蠻仔,

紅蘿蔔螺頭瘦肉粥好似好好味咁呀!bb要幾大先可以食?

http://kawaii-kids.com/

男爵府

zzzlam我諗都要over 1歲至得怕海貝類敏感~

zzzlam 寫道:
野蠻仔,

紅蘿蔔螺頭瘦肉粥好似好好味咁呀!bb要幾大先可以食?

水晶宮

野蠻仔:
可唔可以請教一下你
用一般明火煲6個鐘,咁我用電飯煲煲粥功能
要煲幾耐呢~同埋d瘦肉幾時放落去最好呢~
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

男爵府

kcpak:
我都係用飯煲架一路煲一路燜,但我地用飯煲所需時間就唔
洗等咁耐.
瘦肉用鹽同少量油掩15分鐘(片/碎),同生米同時落,比本身
水既份量再落多一碗水,煲起一次打開不停搞下佢再重煲一
次就可以,如想淋d可燜佢耐d,如用肉碎會煮成細細點可以
容易食到.
:lol:

水晶宮

thx~野蠻仔
我今日等不及你回覆,自己試左
我先用煲飯功能煲一陣,再轉用煲粥功能
個半鐘搞掂,但我就等水滾先落肉,搞到d
瘦肉碎痴埋一舊
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

民房

[quote]
我個仔六個月應該食粥仔,但平時食欲已經不太好,而家我可以煲什麼粥?
kito媽 :

首頁
45678...45

尾頁

跳至