懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我生完阿B差不多兩個月了, 餵了一個多月人奶, 之後無再餵, 睇過西醫食回奶丸, 不過每次食西藥都有氣速的情況, 所以食左兩日無食了.

之後就去藥房執淡豆士+麥芽煲水飲, 每日飲一碗, 飲左兩個星期了, 但係都未收奶, 有時著BAR著左一日會胸痛谷奶feel, 泵出來都有差不多兩安, 唔泵又怕會越谷越痛變乳腺炎, 泵...又怕俾錯誤胸部繼續造奶

究竟想收奶有咩方法??? 繼續咁落去真係好辛苦呢>_< 仲有呀, 有左bb後胸部大左好多, 由36c升到40f, 依家生完bb後又停左餵人奶, 胸部都無變細到, 仲後keep住40f有咩辦法可以減胸唔好太大, 太大令背部和肩膀好累, 有時抱住bb, bb手仔碰到我胸部在谷奶時會好痛>_<

大宅

回覆 idykawaii 的帖子

既然係咁, 點解唔比BB 繼續食人奶呢, 好多媽媽都會比BB 食到至少6個月

伯爵府

回覆:help~有咩方法可以收奶及減胸???

好羨慕,我生完第三日未有奶,仲奮戰緊,阿B食唔到人奶喊晒好陰公,醫院迫我補奶粉俾佢,搞到我好內疚

2011/10/31 6W2D 閃閃
2012/06/20 39W4D 出世
全人奶媽努力中!

男爵府

引用:好羨慕,我生完第三日未有奶,仲奮戰緊,阿

原帖由 kyobi 於 12-06-22 發表
好羨慕,我生完第三日未有奶,仲奮戰緊,阿B食唔到人奶喊晒好陰公,醫院迫我補奶粉俾佢,搞到我好內疚

...
你唔好咁諗,其實我阿B唔識埋身,我係全泵媽又就快返工,我兩邊nipple都泵到損晒,又唔係真係咁夠奶俾BB,日日都要補奶粉。因為唔習慣又日日咁泵奶好痛搞到自己情緒低落,搞到差D產後抑鬱,好在屋企人及c6發現得早我依家先無咩事心情好番好多,但醫生都建議我停餵人奶唔好勉強自己,我諗通左後明白到餵人奶只係在照顧BB路上一個過程,BB往後日子都要媽媽照顧及努力的,所以未能成功餵並不代表媽媽無用及自私,加油!

heyhey101214  點解泵奶會痛??  發表於 12-6-22 18:56

男爵府

回覆:agneschan87 的帖子

因為一D原因無法繼續餵落去才需要停止餵呢。

男爵府

食韭菜,豬潤收哂!無食過藥都ok

伯爵府

引用:Quote:原帖由+kyobi+於+12-06-22+發表好羨

原帖由 idykawaii 於 12-06-22 發表
你唔好咁諗,其實我阿B唔識埋身,我係全泵媽又就快返工,我兩邊nipple都泵到損晒,又唔係真係咁夠奶俾BB, ...
可能一嚟本身我係平乳頭嗰啲,要刺激下先會凸少少出嚟,咁樣BB難啜就更加難上奶。

多謝你鼓勵,咁你都唔好太勉強自己,可能你本身乳線發達先咁難斷奶,醫生有冇話有第二隻回奶丸少啲副作用?

2011/10/31 6W2D 閃閃
2012/06/20 39W4D 出世
全人奶媽努力中!

男爵府

引用:食韭菜,豬潤收哂!無食過藥都ok +

原帖由 kittykityi 於 12-06-22 發表
食韭菜,豬潤收哂!無食過藥都ok
我試下先,謝謝你!

子爵府

我反而想知你之前有無特別食過D咩可以做富媽媽
因為我好想可以起碼頭3個月餵到人奶比BB,但又唔知自己到時有無咁多可以餵佢....

男爵府

2018父親節勳章 認識瑞士牛牛第四回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章

回覆 回覆:darichie的帖子

係天賦,唔急得,順其自然,有就有,無都不要太介意。

大宅

回覆:idykawaii 的帖子

以前我生完姑娘幫我用沙布帶窄胸!我窄咗3日無晒,但要緊緊的窄,唔好泵,越泵越有!希望幫到妳。

已經踏入中期~但發生了一點事令我又擔心起來

複式洋房

食乳鴿,燉乳鴿湯,黑木耳,豬肝

男爵府

引用:Quote:原帖由+idykawaii+於+12-06-22+發表

原帖由 kyobi 於 12-06-22 發表
可能一嚟本身我係平乳頭嗰啲,要刺激下先會凸少少出嚟,咁樣BB難啜就更加難上奶。

多謝你鼓勵,咁你都唔好 ...
如果有決心餵人奶,真係要埋身才可以。我仲慘,兩邊nipple都係凹,仲要乳暈大,所以我阿B根本無吸過我乳頭,因為吸唔到。我由第四日開始做泵媽泵足一個月,係無埋身的情況下泵到咁多奶(雖然不足夠俾阿B全日飲奶), 健康院姑娘都話算係咁,所以你飲多D魚湯及盡可能俾BB啜到,就會好上奶了。

男爵府

我之前只係日日飲炒米水,已經多到呀B飲唔哂

別墅

回覆:idykawaii 的帖子

我個時痛到喊,我聽阿媽講用豆豉沖水飲左一杯,即刻收奶!快到無朋友!

男爵府

回覆:大頭寶1229 的帖子

你點用豆豉焗水? 我已經日日用淡豆豉麥芽,三碗水煲理一碗,已經飲左七碗了,都係塞奶

大宅

就算唔餵都唔好bump哂 出嚟,用手(冲涼時)推胸gig 一d 出嚟(等佢唔使谷得咁辛苦,不好gig 哂,gig 到自己無咁谷同痛就得了!) 咁樣身體就會自動調節,佢亦製造越來越少!

男爵府

引用:就算唔餵都唔好bump哂+出嚟,用手(冲涼時)

原帖由 Emma1115 於 12-06-24 發表
就算唔餵都唔好bump哂 出嚟,用手(冲涼時)推胸gig 一d 出嚟(等佢唔使谷得咁辛苦,不好gig 哂,gig 到自己 ...
好,等我今日開始試下先,謝謝你。

大宅

回覆 idykawaii 的帖子

我果時聽姑娘講話著d緊d既bra,慢慢就會收,有個朋友講食乳鴿最work,一食就好快冇…我都唸住到時試下,因為我仲有二個星期就喂夠半年,我仲慘過你…買左個手泵唔work冇再買電泵,結果全程用手渣奶出來用奶瓶喂比阿b飲,又要返工,我都好明白你既辛苦,所以而家都要搵定d收奶方法,過多二個星期就試下…但聽過幾個朋友都話食左乳鴿就冇奶了…你可以參考下~~

子爵府

回覆 curly 的帖子

我同我先生都係咁諗,有就有,無就食奶粉囉~
唔會比咁大壓力自己

首頁

尾頁

跳至