婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

因我昨天照到乳房有5cm瘤 ,是由家計會轉去化驗照那種(但我2月份才做完檢查當時話冇問題只是覺得痛才去照 點知痛那邊冇問題, 反而唔痛有問題 唉..... ),但當時個照那個醫生咩都冇講, 只是講我聽有5cm 應該是良性但要出使菲林才知道,點知等一陣就叫你比錢 拿報告,叫你自己去返家計會看醫生 搞到現在好擔心,是否照到有就一定做手術才知道是良性或是惡 性? 請大家比的意見我 呀

t

洋房

回覆:amylam288 的帖子

唔使做手術,初步會用針抽組織驗,會局部麻醉,唔會好痛。不用太擔心,希望你無事,記住喜樂的心是良藥,保持心境開朗,病都少D啦!

angel128    發表於 12-7-16 16:23

禁止訪問

大宅

多謝你們呀, 我就是成日唔開心唉..... 因住問題而是我最大問題啦.

公爵府

amylam288 發表於 12-6-26 11:07
因我昨天照到乳房有5cm瘤 ,是由家計會轉去化驗照那種(但我2月份才做完檢查當時話冇問題只是覺得痛才去照 ...
證實咗係瘤定係水 pok 呀?

公爵府

因我昨天照到乳房有5cm瘤 ,是由家計會轉去化驗照那種(但我2月份才做完檢查當時話冇問題只是覺得痛才去照 ...
證實咗係瘤定係水 pok 呀?

男爵府

唔好擔心,我早幾個禮拜又係照到有粒野。final個醫生話係乳線增生,好多女性都有。當照我都係瞓得唔好。放鬆些。

大宅

我今日都出左報告係良性, 妳去我個帖睇!

大宅

多謝大家,昨天看了醫生說是"纖維瘤" 可以暫時不用理, 但keep 住每一年照一次.

大宅

吾使擔心,我上幾個月都係家計會轉介去照過胸超聲波,照個醫生如果真係照到有問題,都會講給你知,如果無乜野講,叫你返家計會聽醫生講就吾會有大問題了,因為我個胸兩邊都有20粒左右乳腺增生,照那個醫生有同我講係良性,叫我半年檢查一次就ok,我9月再去檢查,所以吾使太擔心,放鬆心情,沖洗時按下個胸都有幫助,可以將乳腺乳腺暢通d!

大宅

回覆 hoho0917 的帖子

多謝你! 己看醫生了,冇咩事都是乳線瘤 ,都是keep 檢查!

但係那間化驗所個醫生超差囉! 咩都唔講只是說你自己回去家計會啦,照到有野 搞到好擔心, 點知回到家計回個醫生說好少事,冇咩野好多人都會有!

複式洋房

請問係邊度照 ? 可以講比我知嗎 ?? $ ?
點解要照 ?? 是否當身體檢查 ?

大宅

我之前之健康院檢查時,醫生話我胸有粒野,但排期排到十月, 請問BOOK家計會耐嗎?

水晶宮

減齡達人勳章 2018復活節勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

想問下係是否用夾果隻照?如是係會照得清楚d 架

水晶宮

減齡達人勳章 2018復活節勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

alpinetm 發表於 12-7-16 12:45
我之前之健康院檢查時,醫生話我胸有粒野,但排期排到十月, 請問BOOK家計會耐嗎?
...
不如係試下去乳健中心,應該唁駛排到十月,如你合資格仲唔駛錢

大宅

hoho0917 發表於 12-7-3 21:51
吾使擔心,我上幾個月都係家計會轉介去照過胸超聲波,照個醫生如果真係照到有問題,都會講給你知,如果無乜 ...

請問咩叫乳腺增生?

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章

好擔心...近幾日個胸有一邊無拿拿痛(已經3日)
一日痛5-6次....之前未試過...(依家 m到中)
我應該點做...去邊到檢查好呀
前面是絕路~希望在轉角

禁止訪問

引用:好擔心...近幾日個胸有一邊無拿拿痛(已經3

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章

Sweetheart12 發表於 12-7-26 00:44
你是否經期前特別痛?

不是 , 上星期日開始痛....初初以為 m前痛....
星期一 m 到 ...都有痛
到今天為止....一樣有痛
每日痛5-6次.....(好像神經痛咁樣)
外表沒有硬塊 / 異樣...
我打算今天去看看醫生...見到出面有個post 講可能...乳線發炎
謝謝妳
前面是絕路~希望在轉角

禁止訪問

引用:+因我昨天照到乳房有5cm瘤+,是由家計會轉去

首頁

尾頁

跳至