自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我同c6遲遲都未能決定,小朋友應留港讀書還是返加拿大讀書. 雖然我個囝仲細,但淨係諗黎個issue,就已經令我夠頭大了.

身旁的親戚朋友都覺得為個囝好,應該選擇加拿大,c6就覺得,如果佢讀到書既,留係香港讀都可以好好架.

如果我想比個囝過一個輕鬆愉快既school
live,
係唔係要簡加拿大呢
? (
因為覺得壓力冇咁大)

咁又應該幾多歲返加拿大讀書會比較易適應d?

公爵府

hashtag影視迷勳章

我會揀加拿大

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

你個仔幾多歲?

侯爵府

環保接龍勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

有得揀就梗係加拿大,無得揀就留係香港

綺霖mami    發表於 12-6-27 12:18

幸福就是平淡

侯爵府

問題係你會否同佢一起返先? 有幾好的教育制度, 都要小朋友有父母在身邊~

rose-mag    發表於 12-6-28 06:48
MariaTsui  AGREE  發表於 12-6-27 19:50

伯爵府

引用:我同c6遲遲都未能決定,小朋友應留港讀書還

原帖由 ak_twinsbaby 於 12-06-27 發表
我同c6遲遲都未能決定,小朋友應留港讀書還是返加拿大讀書. 雖然我個囝仲細,但淨係諗黎個issue,就已經令我夠 ...
加拿大一樣壓力大,我2月返過去,小朋友學n咁多野,好嘅大學好難入,小學已經要補英文否則好難寫portfolio/pass LPI. 我會比女女留港讀小學,學好d中文先,中學再打算。

禁止訪問

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

如父母一齊去, 會揀加拿大。

蜆介鯪魚球  x3  發表於 12-6-28 06:20
MariaTsui  X2  發表於 12-6-27 19:50

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

大宅

回覆 meatballs 的帖子

我個囝好細,不過我想係佢地入讀幼稚園前,決定返唔返加拿大讀書,才知道應該簡邊類型既幼稚園比佢地

大宅

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

如果你想小朋友識中文, 咁梗係揀香港啦! 香港都有讀得開心愉快既學校

加拿大讀書係好輕鬆, 但我覺得係德育方面唔係教得咁好, 鬼佬既做人處事態度始終同中國人唔同, 我自己就唔係太想小朋友太細個過去變左"黃皮白心".

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

返加拿大啦. 香港教育......

我成家過多兩年都返去.

大宅

回覆 iris5a 的帖子

我同c6會一齊返,唔會dum抵佢地係果邊讀書而自己係香港

禁止訪問

水晶宮

ak_twinsbaby 發表於 12-6-27 12:16

我個囝好細,不過我想係佢地入讀幼稚園前,決定返唔返加拿大讀書,才知道應該簡邊類型 ...

唔需要限定於幾時幾時,而响加拿大讀亦都唔一定壓力小,如果你倆都有要求,加拿大讀一樣有壓力,好學校一樣爭硼頭(因為選擇少,比香港更慘)

其實如果最終都有能力安排仔仔去加拿大,不如俾佢响香港讀下先,加拿大就可以成為後備方案,反而响香港讀起上嚟可能會輕鬆D添.

大宅

ozoz 發表於 12-6-27 12:02
加拿大一樣壓力大,我2月返過去,小朋友學n咁多野,好嘅大學好難入,小學已經要補英文否則好難寫portfolio ...

c6唔鐘意個囝太細返去會變竹星,所以都好想佢地係香港學多d中文先返去,但你小朋友幾大? 妳覺得幾時過去佢地先易適應呢?

禁止訪問

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

ak_twinsbaby 發表於 12-6-27 12:16

我個囝好細,不過我想係佢地入讀幼稚園前,決定返唔返加拿大讀書,才知道應該簡邊類型 ...
如果係成家返嘅話你要考慮到你同你老公返到加拿大嘅生活
小孩係最緊要
但係大人嘅生活都好緊要ar

水晶宮

好簡單, 睇你 buy 邊種學習模式:

2005年,央視《對話》欄目中,主持人讓中美高中生都搞一個援助非洲貧困兒童計劃。中國學生談古論今,從歌頌絲綢之路到吟詠茶馬古道,然後有人表演彈古箏,彈鋼琴……最後對非洲的援助計劃輕描淡寫地一筆帶過,只說會組織去非洲旅遊,組織募捐,建希望小學等。

而美國高中生的方案,則是從非洲的實際情況出發,包括食物、教育、飲用水、愛滋病、避孕等一些看起來很細的實際問題入手,做什麼,怎麼做,甚至每一項的預算竟然精確到幾元幾分。整個計劃幾乎可以直接實施。

專家點評:

這些小片斷反映了中美教育的不同。 莊文浩 博士指出,在美國,高中以前的學生、幾乎是沒有課本的,老師來設計課程,他看重培養孩子的能力,而不是會背多少課文,學會多少單詞之類。

留美博士、邁阿密大學教授黃全愈表示,很多 國內老師要求他提供美國的最佳教案,其實美國教育鼓勵個性化、多元化,沒有所謂的最佳教案。如果某學校,某地區的老師們都使用統一的教案,老師的特點,學生的個性就統統被扼殺了。

“就像人生是沒有標准答案一樣,教育方法更不是能夠統一的。”莊文浩說,教育者要做的就是,讓孩子學會尋找知識的能力,“教他做飯的方法,而不是直接把飯放在他面前”。

Bye

大宅

WChan 發表於 12-6-27 12:17
如果你想小朋友識中文, 咁梗係揀香港啦! 香港都有讀得開心愉快既學校

加拿大讀書係好輕鬆, 但我覺得係德育 ...

果邊"長大後各自飛"既德育,確實令我卻步

meow~meow  過咗中三、中五先過最好  發表於 12-6-27 12:42

首頁

尾頁

跳至