興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如何教5歲小女有興趣睇書呢?

複式洋房

回覆:如何教5歲小女有興趣睇書呢?

因為小女自小沒有看圖書的習慣,其實我做父母也有責任,只是間中伴她閱讀,而家成日好想同阿女睇書,但她不大興趣,如何是好呢?打算買ORT系列入手好嗎?其他媽媽有冇咩推介比我呢?感謝

大宅

如果佢有其他野玩,佢就會令佢無興趣睇了﹗

ORT唔係唔好,不過唔一定可以引起佢的興趣,你不如由佢的興趣入手,搵D佢有興趣的題材...如果佢鍾意公主,就買公主的故事書俾佢睇,總之就投其所好﹗

另外,父母同佢一齊睇真係好緊要﹗仲有係...唔好俾佢睇太多電視、減少用電子產品,佢有其他選擇,就唔一定會睇書了﹗

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆:annie0625 的帖子

我仔四歲幾,之前情況同你形容一樣,早排開始同佢睇書講故事,初初佢都係想玩唔想睇,但睇睇下就好專心,暫時都可以坐定咁一齊睇哂成本。

複式洋房

引用:如果佢有其他野玩,佢就會令佢無興趣睇了﹗

原帖由 MiniCooperS 於 12-07-02 發表
如果佢有其他野玩,佢就會令佢無興趣睇了﹗

ORT唔係唔好,不過唔一定可以引起佢的興趣,你不如由佢的興趣 ...
謝謝我會努力的

複式洋房

引用:我仔四歲幾,之前情況同你形容一樣,早排開

原帖由 mupooh 於 12-07-02 發表
我仔四歲幾,之前情況同你形容一樣,早排開始同佢睇書講故事,初初佢都係想玩唔想睇,但睇睇下就好專心,暫 ...
大家一齊努力

複式洋房

我開左個post (如何正確伴讀英文句子or 故事呢?)
因為唔知自己個套啱唔啱,亦想吸收下其他媽媽既經驗,有時間分享下丫

禁止訪問

伯爵府

畀面勳章

加油。少打機少玩電話少睇電視
媽媽爸爸陪埋佢睇。應該會鍾意

伯爵府

畀面勳章

加油。少打機少玩電話少睇電視
媽媽爸爸陪埋佢睇。應該會鍾意

複式洋房

介紹你看汪培珽的餵故事書長大的孩子,書中講及好多吸引孩子看書的方法,還有介紹書單。你又可以睇下佢個blog
http://tw.m.wretch.yahoo.com/blog/wangpeiting
另外,要孩子愛看書,首先自己都要愛看書!

複式洋房

引用:介紹你看汪培珽的餵故事書長大的孩子,書中

原帖由 ida_mei 於 12-07-26 發表
介紹你看汪培珽的餵故事書長大的孩子,書中講及好多吸引孩子看書的方法,還有介紹書單。你又可以睇下佢個bl ...
多謝您

首頁

尾頁

跳至