0-6個月

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:Quote:原帖由+fai_ling+於+12-07-07+發表我

原帖由 翹翹媽媽 於 12-07-07 發表
而家先差唔多2個月大,好似仲係無改善,反而大左,佢大力左,反抗能力仲勁左,好陰公!!!

...
加油,我bb初出世成日喊,仲要喪喊,晤理佢佢就喊到或個人濕曬。我開頭真係好困擾,因為真係唔知佢喊咩,抱住都喊,食完奶又喊,佢又唔鐘意除衫換片,一除又喊到好似送佢落油鑊!最慘又訓唔淋,訓一個鐘又喊,總之24小時keep住喊!搞到我好疲倦精神仲好困擾,日日聽佢喊都會覺得煩,只要忍耐同堅持有耐性,會捱過架!我bb大概4個幾月開始唔喊,換片沖涼都好開心,宜家成日笑,訓覺都好左好多,自己可以自行入睡到天光。不過我到宜家都唔知佢之前做咩成日喊,可能係未適應呢個世界或係有肚風啦

大宅

引用:Quote:原帖由+翹翹媽媽+於+12-07-07+發表而

原帖由 apple_love 於 12-07-07 發表
加油,我bb初出世成日喊,仲要喪喊,晤理佢佢就喊到或個人濕曬。我開頭真係好困擾,因為真係唔知佢喊咩,抱 ...
多謝你嘅鼓勵,我真希望好日子離我不遠!!!

男爵府

引用:Quote:原帖由+apple_love+於+12-07-07+發表

多謝你嘅鼓勵,我真希望好日子離我不遠!!!
信我,一定會,我個仔肯定唔會易湊過你bb!

男爵府

引用:Quote:原帖由+ella18+於+12-07-07+發表少食

少食多餐仲衰,佢餐餐都扭計,咁再分多幾次食咪扭多幾次,唔得呀!
你宜家幾耐喂一餐?不如隔耐d餵一次,等佢肚餓d先食睇下會唔會冇甘扭。每次加番少少俾佢。另外每次食之前引下佢笑等佢心情好d先,每次食幾十ml 就停一陣,抱起佢掃下風,等佢落一落隔再食,睇下work吾work!我自己就用呢個方法,希望幫到你

大宅

引用:Quote:原帖由+翹翹媽媽+於+12-07-07+發表少

你宜家幾耐喂一餐?不如隔耐d餵一次,等佢肚餓d先食睇下會唔會冇甘扭。每次加番少少俾佢。另外每次食之前引 ...
我每4個鍾餵佢5安!好多時餵前都同佢傾計,仲笑晒口咁架,點知一抱起佢餵就即扭!同我不嬲都一餐分幾次掃風咁餵佢,每一次掃完再擺奶咀入佢個口又扭計!!!同埋我而家餵埋佢11:30餐奶到第二日7:00先餵佢,但佢唔係一覺瞓天光,當中都狂郁身郁勢同叫下,真係頭都大

男爵府

引用:Quote:原帖由+apple_love+於+12-07-07+發表

我每4個鍾餵佢5安!好多時餵前都同佢傾計,仲笑晒口咁架,點知一抱起佢餵就即扭!同我不嬲都一餐分幾次掃風咁餵 ...
2個月4小時一餐應ok,5安佢食到嘛,一係搵餐俾少d佢,食4安至4安半,睇下下餐會唔會餓d冇甘扭。夜晚訓覺郁身郁勢叫下都正常,大d會好d架,佢冇喪喊就由佢

大宅

我都有兩件,頭一件扭100囉:crying,好難凑,因為係早產b,成日都擔心好多問題,飲奶又慢又小,又唔肯訓覺,柯便便又唔好,真係好難凑,不過而家已經4嵗啦,然後又整多件,今次呢个好凑d,不過都開始好扭計啦,奏b係好辛苦,但係見到佢地一步一步咁成長其實又真係好開心嘅,各位媽媽加油呀!

大宅

引用:Quote:原帖由+翹翹媽媽+於+12-07-07+發表我

2個月4小時一餐應ok,5安佢食到嘛,一係搵餐俾少d佢,食4安至4安半,睇下下餐會唔會餓d冇甘扭。夜晚訓覺郁身 ...
5安佢食得晒,臨瞓果餐有時食到6安!就係試過佢扭計唔肯啜餓佢一餐,點知情況一樣

大宅

引用:我都有兩件,頭一件扭100囉:crying,好難凑

原帖由 Vincywan 於 12-07-07 發表
我都有兩件,頭一件扭100囉:crying,好難凑,因為係早產b,成日都擔心好多問題,飲奶又慢又小,又唔肯訓覺 ...
我大女都難湊,又係由朝喊到晚,係5個幾月時仲有尿倒流,住了一個星期醫院,之後晚晚食藥,覆診同做好多檢查到今年5歲半先停藥咋!不過大女由佢2個幾月大就比我媽湊的!我諗住呢個細仔搞得掂自己湊,點知仲難湊,一樣要我媽幫手!!!

大宅

引用:Quote:原帖由+翹翹媽媽+於+12-07-07+發表而

加油,我bb初出世成日喊,仲要喪喊,晤理佢佢就喊到或個人濕曬。我開頭真係好困擾,因為真係唔知佢喊咩,抱 ...
呢的係咪就是老人家讲嘅"百日哭"呢?我個B都鐘意喊,希望大個D都會好D。

男爵府

原帖由 Bearvv 於 12-07-08 發表
呢的係咪就是老人家讲嘅"百日哭"呢?我個B都鐘意喊,希望大個D都會好D。

...
我估係,不過佢唔只百日哭,哭到成4個幾月

男爵府

原帖由 翹翹媽媽 於 12-07-08 發表
5安佢食得晒,臨瞓果餐有時食到6安!就係試過佢扭計唔肯啜餓佢一餐,點知情況一樣

...
咁就可能係厭奶,冇計,大d會好d,加油

大宅

引用:Quote:原帖由+翹翹媽媽+於+12-07-08+發表5

原帖由 apple_love 於 12-07-08 發表
咁就可能係厭奶,冇計,大d會好d,加油
但由20日大就開始厭?會唔會早左D呀

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

共勉不過見住佢地一日日咁長大都好開心吖

別墅

回覆:難湊BB共互勉!!!(有些長)

我個囡都係,一食奶就喊,都唔知佢喊乜

大宅

引用:共勉不過見住佢地一日日咁長大都好開心吖

原帖由 我要做媽媽 於 12-07-09 發表
共勉不過見住佢地一日日咁長大都好開心吖
咁又係,有時佢對住你笑又同你傾計果時真係由個心笑出黎架!!!如果真係百日哭,咁我只捱多3x日...快D走過啦

大宅

引用:我個囡都係,一食奶就喊,都唔知佢喊乜 +

原帖由 cfiona228 於 12-07-09 發表
我個囡都係,一食奶就喊,都唔知佢喊乜
你囡囡幾大呀?希望大家快快捱過!!!先苦後甜啦

別墅

引用:Quote:原帖由+cfiona228+於+12-07-09+發表

原帖由 翹翹媽媽 於 12-07-10 發表
你囡囡幾大呀?希望大家快快捱過!!!先苦後甜啦
阿囡3個月多d, 究竟黑暗嘅日子幾時過?

大宅

引用:Quote:原帖由+翹翹媽媽+於+12-07-10+發表你

原帖由 cfiona228 於 12-07-10 發表
阿囡3個月多d, 究竟黑暗嘅日子幾時過?
我唸最多都係捱到食固體就會好D喇。

別墅

引用:Quote:原帖由+cfiona228+於+12-07-10+發表

原帖由 Bearvv 於 12-07-10 發表
我唸最多都係捱到食固體就會好D喇。
望就咁望

首頁

尾頁

跳至