懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

我本人係好原意讓位比老人家/大肚婆/手抱住BB或小朋友的爸爸媽媽/傷殘人士

因今日座咗係近落客門附近的座位, 當時又失車, 架車又chock吓chock吓, 我都好想讓比佢地座, 但自己又有BB, 佢不停地大聲高呼 "依加d後生真係好差唔會讓位比d老人家架, 依個都唔知咩世界, 重覆又重覆咁罵" 但架車真係太chock, 我真係唔咁讓, 我亦已經表示咗比亞婆知我有BB, 但佢都係咁要大大聲聲咁罵, 我真係好(kam)介 各位jm我應該點做呀, 係咪應該照讓位呀

p.s.: 但我後面同格離座位, 都係座咗個40幾的女士, 佢又唔叫佢地讓位

男爵府

你候生呀嘛, 好蝦d

Gdydis  應該係  發表於 12-7-9 02:51

大宅

畀面勳章

比你地會點做呀

別墅

我好同情你!!! 7個月, 係人有眼都會見到個肚啦! 我而家未夠4個月, 搭車CHOK多幾CHOK都暈呀, 何況你!!

有好多老人家都係「老馮」, 覺得自己大哂! (我自己並唔係唔尊重佢地, 只不過以事論事!)
早兩日我返屋企, 我大堂度門係要拉的, 我按完PWD拉門之制見到裡面有個外婆同佢個女行緊出來, 個阿婆見到我開門, 即刻行快幾步衝出來, 於是我打開門佢就成個撞埋我身度, 佢個女不停SAY SORRY, 我好嬲咁同佢個女講我大住個肚, 佢想出先我會讓佢, 但唔好咁衝埋黎, 佢個女都話見到我個肚, 係咁SORRY...
有時真係好無奈, 我無覺得大肚大哂, 但畢竟都係需要被關注同照顧的一群, 我覺得你當時無讓位係正確, 因為你都唔SURE自己身體係咪HANDLE到全程車!
佢聲大大咁好中氣, 除左年紀大過你之外, 我唸身體都不會比你差啦~~~

Gdydis  咁佢真係離普d......低罵!!!  發表於 12-7-9 13:20

珍珠宮

我前日出街發現到個怪現象,香港人多數讓老人家,大陸人就兩樣都會讓
因為我果日出去,分別有3個大陸人主動叫我坐,但香港人就唔會,轉完車,我同2-3個老人家同一個車廂,今次有幾個香港起身,但只係讓老人家..當見我唔到
其實我冇打算坐,所以讓唔讓我唔介意,不過真係覺得呢個現象都幾怪

大宅

佢嘈都無用架 !!大肚婆都好需要坐位的, 妳吾使覺得尷尬啊, 係尷尬都係妳隔離嗰啲女人尷尬啦!

Gdydis  thx, agree!  發表於 12-7-9 13:22

大宅

回覆:今日比亞婆罵我依個7個月的大肚婆唔讓老人家座>.<"

不需要理會吧!我腰整到揸住柺杖,9個月都無人讓,我睇化左( ̄^ ̄)ゞ

珍珠宮

你做得好岩! 讓唔讓位都要睇自己身體情況既! 何況你有左7個月, 冇理由要你讓位姐! 係都係你隔離果D人讓啦!

如果阿婆係望實我同我講既, 我會話"阿婆, 你同緊我講野? 唔好意思, 我有左7個月, 唔係好適合讓位比你!" 重點係要大大聲咁講, 費事阿婆話你蝦佢!

Gdydis  跟住有人話讓位比佢呀, 佢答人地我92歲, 好後生ge企得  發表於 12-7-9 13:29
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我會讓俾佢,費事煩,當係日行一善

Gdydis  都同意, 下次唔會再坐近門口個d位, 怕怕  發表於 12-7-9 13:31

大宅

回覆 Gdydis 的帖子

我諗我都會讓座既, 妳一起身都見到妳大肚, 我諗應該都有d人會識做挂...

allah  好多人都唔識做, 如果識做已經讓左俾阿婆啦  發表於 12-7-9 14:53
Gdydis  我都覺得係唔會有人讓坐!!!  發表於 12-7-9 13:32
1130  唔會有人識做, 只會扮儍, 扮瞓, 打機, 玩電話..................  發表於 12-7-9 11:47
karen_poohpooh  試過我讓比失明人士,我起身果下,都見晒肚,d人係會扮睇唔到囉  發表於 12-7-9 11:33
airyaoi  好可惜, 應該唔會有人識做。係咁識做, 就一早讓O左俾阿婆啦。  發表於 12-7-9 10:57

男爵府

我唔會讓, 啲亞婆成日持老賣老.....

50246419  Me too  發表於 12-7-9 15:31
Gdydis  我亞媽都係咁講  發表於 12-7-9 13:33

男爵府

成架車咁大, 我又唔會覺得係得你個位會好坐啲喎, 佢唔Q去你隔離位.. 佢都short short 地.. 持老賣老啫, 唔好咁介懷

Gdydis  因為佢話個d位係老人家優先座, 所以叫我讓位, 有個肚都怕咗再坐果個位mouth:  發表於 12-7-9 13:39
Gdydis  位mouth:  發表於 12-7-9 13:36

別墅

咪係囉,啲阿婆阿伯健步如飛,何必要留難我們呢?我而家八個幾月,個肚鑼咁大。啲人阿婆阿伯仲係要衝向你度或者要推開你,點解呢?

eilybb  同意至極啊!!!  發表於 12-7-9 17:37
Gdydis  agree, 佢重行得快過我地!  發表於 12-7-9 13:41

大宅

唔會讓
有D老人家持老賣老,以為自己大晒架!!
我坐地鐵時,都唔明D老人家點解咁鍾意專登行埋黎我度,我就SHOW個肚出黎,我擺明就係唔會起身果隻!之後佢地都唔敢出聲叫我讓位。

我依家34WK

水晶宮

回覆 Gdydis 的帖子

比著我唔會理佢, 有佢鬧, 7個月要企真係好辛苦, 何況車上有咁多人可以讓, 點解要蝦我呢個大肚婆?

Gdydis  因為佢話果個係老人優先坐位, 哈哈  發表於 12-7-9 13:43

伯爵府

BK Milk勳章

你自己都七個月, 都辛苦啦, 要讓都係附近無事無干o既人讓~~~~

同埋講真吖, 佢咁好中氣係咁嘈, 即係好健壯啦, 佢唔出聲都仲會讓佢, 係度瓜瓜嘈就一定唔會讓, 你估有人讓o左俾佢後佢會唔會馬上收口吖? 我就覺得唔會囉.....你話我衰都係咁話~~~~

Gdydis  agree, 佢係唔會收聲架!  發表於 12-7-9 13:44

別墅

架車咁chok你點讓呀. 一陣chok 到, 咁點算呀. 咪當聽唔到個婆講野囉. 架車有其他人o架嘛, 咪當係阿婆同佢地講囉

男爵府

俾我都唔會讓位,唔係老馮!

複式洋房

點解其他人可以視若無睹架,有無人性...

Gdydis  咪係  發表於 12-7-9 13:45

子爵府

我8個幾月果時都有試過讓位比果阿伯坐. 佢見到我個肚咁大都唔好意思, 猛話唔洗啦妳坐返啦. 果次真係火滾, 成班小學生坐對面個個起到打機都唔比阿伯, D小朋友阿媽見到都唔出聲叫D仔女起身. 成班細路好似大爺咁, 又打機又笑又走黎走去(但係死都要擺實個位唔比阿伯坐).. 我忍唔住起身叫阿伯坐.. 個班細路阿媽先扮哂野出聲叫D仔女起身讓比大肚婆坐.. 成班仔女話知佢阿媽繼續做大爺, 真係無家教. PS.個D阿媽全部都係HK人. :;pppp:

cocok  嘩,而家D細路咁無家教既,真係唔知佢D咩父母  發表於 12-7-9 17:29
Gdydis  我都覺得有好多家長都係咁, 唔教d仔囡讓座比有需要的人!!!  發表於 12-7-9 13:47

首頁

尾頁

跳至