懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

真係唔明好多老人家都恃老賣老 (雖然都有例外, 不過真係太多囉......)

有1次我過馬路見有個ar婆90度角想cut埋黎, 我下意識用個袋擋一擋, 點知個ar婆未行到黎已經出手推開我搞到我成個人彈開左...果個moment真係超無耐........

男爵府

我會同阿婆講
老人家,我有BB架,不如你行後少少睇下其他人讓唔讓俾你啦!

D老人家真係

大宅

回覆:今日比亞婆罵我依個7個月的大肚婆唔讓老人家座>.<"

使咩理佢丫,成架車咁大得你一個坐位咩!亞婆擺明恰你啦!我會塞住耳筒聽歌當透明囉!

男爵府

成日持老賣老.....唔理佢!

有時去百佳, 塔車, D呀婆都似老賣老, 可唔可以比我先呀, 我對腳唔企得, 有D系假架, 我會看心情或者情質情況才會睬佢地!

男爵府

大廚勳章 陪月勳章 畀面勳章

我唔會理佢, d老人家行得仲快過我, 一見有位就衝過去, 完全唔會理你

侯爵府

好媽媽勳章

不使理會,最緊要睇自己的情況

男爵府

好媽媽勳章

回覆 -bella- 的帖子

我都試過!雖然真係有好多/大部份的強中國人民真係無禮貌同自私,但有次我拖住個囡撘港鐵,成車人,得個B6男人讓個位俾我個囡坐咋!
不過我地一個站所以無坐到!!

大宅

回覆 回覆:Gdydis的帖子

我唔會理佢,有的老人家成日搭車打佔,唔排隊都已經系老馮,我覺得我地大肚婆有需要過佢地!!識甘鬧人代表佢身體好健康!

Gdydis  咪係  發表於 12-7-10 01:10

別墅

我都唔會讓, 佢仲咁好中氣罵人, 有氣有力咁不停罵人, 我估佢一定企得好穩 !!!

Gdydis  無錯佢真係企得好穩  發表於 12-7-10 01:11

大宅

其實佢係咪話緊你附近唔讓佢既人呀??? 

不過如果佢真係話你,比我唔會理佢,你都話個車好chok, 有咩事你讓咗佢, 你有咩事佢都唔會理你啦。。。。保護bb係媽媽既責任, 唔好為咗佢咁講而令自己處於不安全狀態

Gdydis  thx, agree!!!  發表於 12-7-10 01:12
菩提本無樹 明鏡亦非臺
本來無一物 何處惹塵埃

男爵府

我唔會讓,萬一剎車我同bb點算?邊個可憐我?架車咁多人,你都係需要坐既一位,要讓也應該由其他人讓!唔洗唔好意思!

Gdydis  我都係咁諗, 為保BB, 所以唔讓得, 完全同意你講法, 保護BB媽媽有責  發表於 12-7-10 01:17

珍珠宮

畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章

7個月既話,我都未必會讓呀....架車chock 下chok 下,好危險又易暈.....都係自己個肚既bb 緊要d.....
冇大肚果d 唔讓位先唔arm!!!

Gdydis  agree  發表於 12-7-10 01:17

大宅

開心吸收勳章 BK Milk勳章

我會當聽唔到...........
係都其他人讓啦~~同埋呢,佢咁串只會令更多人唔想讓位LAW~

Gdydis  咪係!!!  發表於 12-7-10 01:18
囝囝2013.1.20 出左世了~

男爵府

畀面勳章

唔洗理呢d人!持老賣老,咁好中氣鬧人仲要叫大肚讓座俾佢。企下咪當做下運動囉丫婆

大宅

如果佢真係好老, 而不是o甘衰, 我都會考慮讓比佢
如果佢仲o甘嘈嘈嘈, 我一定話番佢轉頭架 ~

上次有個伯伯讓位比我, 雖然唔好意思, 不過真是好累, 所以都接受左 ~

別墅

依家d香港人真是無同情心㗎,我大住個肚,9個月都好少情況下有人讓座㗎,每日搭兩程地鐵都是企係度,最惱果次是,我前面個人落車,順理成章諗住坐落嚟,果個阿姐一袋二袋就咁衝上嚟霸住個位,真是激死了。鍾有一次,我係油麻地去九龍塘,果日好吾舒服,好暈,但都無人讓位,我本嚟就要九龍塘轉車,果個阿姐係油麻地全程見住我扶住好吾舒服,直到佢要係九龍塘落車,就落車就際同我講「你坐啊!」,我果刻都幾惱,感覺到香港人嘅虛偽。雖然大肚婆吾是大曬,但d香港人做到咁禮不讓,真是可悲,就連大陸人,賓賓都識禮讓呀!

Gdydis  agree!!!  發表於 12-7-9 13:15

大宅

我宜家7個月 , 因為肥唔多見肚 , 但我都唔會讓 , 我仲會拎埋部 mp3 塞住隻耳添 ~ 為咩成日要叫 D 大肚婆讓人 , 我坐火車、坐長途巴士都唔會諗住有人讓位 , 因為 D 人都無會扮睇你唔到 , 既然人哋係咁 , 點解到我有位坐要讓 , 佢要鬧咪由佢囉 ! 清者自清 ~ D人話大肚婆唔係大晒 , 咁老人家都唔一家大晒囉 !

Gdydis  所以嚟緊我都會選擇坐裏面, 免得d亞婆又係到e蛙鬼叫, 怕咗佢地  發表於 12-7-10 01:27

水晶宮

coby05 發表於 12-7-9 11:37
我會同阿婆講
老人家,我有BB架,不如你行後少少睇下其他人讓唔讓俾你啦!

agree~
我會補多句「婆婆, 我大肚7個幾月, 架車開緊我唔方便起身讓位俾妳, 不如我幫妳問附近D人讓位俾妳啦...」
講得大聲D, 等隔離左右D人都聽到, 講完都冇其他人主動讓咁我就真係會幫手問。
我唔信妳主動開到聲, 都冇人理妳。
咁到時就唔係妳尷尬, 係其他人尷尬je~

最緊要自己問心無愧, 使乜覺得委屈呢~

Gdydis  好方法  發表於 12-7-10 01:29

男爵府

我唔會覺得你坐個位一定要老人家坐. 我覺得係有須要嘅人坐囉....

Gdydis  agree!!!  發表於 12-7-10 01:30

大宅

未大肚前,我會讓坐比人,甚至直情唔坐,企係度,但衣家有左,雖然得兩個月未見肚,但都唔想讓坐,因為個頭成日都會wing wing下,坐車chok chok下又想嘔!
好心d後生,小朋友,就讓坐比有需要人士啦,點解衣家d人無咁家教.......

首頁

尾頁

跳至