自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

小朋友叫佢飲水就唔肯,曰日飲果汁當水,如果小朋友唔肯飲水,又唔想比佢飲咁多果汁仲有咩選擇呢?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

你試下將 d 果汁溝水淡 d 睇下小朋友飲唔飲, 我個女有時唔肯飲清水我都係咁做, 或者食多水份多既生果如西瓜提子之類.
生活在花旗國一年有 300 天陽光普照的城巿裡

珍珠宮

有果汁選擇梗係唔肯飲水啦,人係需要水,口喝自然會飲

我會禁果汁,等佢習慣飲水

mmami  Agreed!  發表於 12-7-9 09:06

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

sasa@uk 發表於 12-7-9 07:49

我會禁果汁,等佢習慣飲水 ...

agree....

大宅

回覆:三歲大小朋友唔肯飲水,你哋會比咩佢飲?

試過兩曰唔比果汁,佢真係只飲咗幾啖水。

珍珠宮

玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 陪月勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:有果汁選擇梗係唔肯飲水啦,人係需要水,口

原帖由 sasa@uk 於 12-07-09 發表

子爵府

你小朋友有無喜歡咩卡通?我仔like Thomas,我之前買左個thomas水樽俾佢,每朝裝一樽水放檯面,阿仔一得閒就去飲,飲水量比之前個舊水樽多好多

男爵府

sunnygal 發表於 12-7-9 07:09
小朋友叫佢飲水就唔肯,曰日飲果汁當水,如果小朋友唔肯飲水,又唔想比佢飲咁多果汁仲有咩選擇呢?

...
煲多d湯,俾小朋友當水飲。間中就煲涼茶。
仔仔細歲半開始,我就幾乎日日煲湯,有時只係煲好簡單ge紅蘿卜瘦肉水俾他飲,當水飲。有時就煲涼茶、開奶茶。反而好少俾果汁。

仔仔飲慣左,之後俾水他飲,都無問題。

子爵府

有果汁選擇梗係唔肯飲水啦,人係需要水,口

原帖由 sasa@uk 於 12-07-09 發表

Yes..堅持

珍珠宮

BK Milk勳章

小朋友叫佢飲水就唔肯,曰日飲果汁當水,如

原帖由 sunnygal 於 12-07-09 發表

...
佢返學未?晌學校食茶點都係得水飲咋喎

珍珠宮

sunnygal 發表於 12-7-9 07:55
試過兩曰唔比果汁,佢真係只飲咗幾啖水。
如果你覺得飲有味既水係無問題,你就繼續啦

不過我見我 c6 阿哥屋企唔煲水,淨係飲檸檬茶/涼茶/維他奶
見到就火

如果你唔堅持,淨係堅持左2-3日就放棄,就會養成返唔到轉頭既壞習慣

男爵府

我仔都之前都係咁!我捉佢運動踢波游水, 只帶支水比佢, 焗住要飲!而家佢飲多好多水

伯爵府

DHA勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆 sasa@uk 的帖子

agree x2

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我果個唔輪到佢唔飲...(我好惡..佢無得扭我)
我企晌佢面前睇係佢飲到我叫停先停..
而家大左就我指到一個水位佢就飲到果到..
我同佢講..你唔飲水...所有其他飲品你都唔使旨意...關有時佢大便唔順..好辛苦
我又同佢講係因為你飲得得唔夠多水..總之咩都講水...
而家5歲半都自動飲水...
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

水晶宮

佢咁細個, 果汁都係你提供比佢啫
你唔比佢, 佢邊度泥果汁飲...

我好百搭o架! 煲魚,煲牛,煲瘦肉,煲甘荀乜都得!!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

帶佢做多出汗的活動,只提供水,等佢唔飲唔得.

珍珠宮

睛靈勳章 陪月勳章 畀面勳章

我果個唔輪到佢唔飲...(我好惡..佢無得扭我

原帖由 家家公主 於 12-07-09 發表
我果個唔輪到佢唔飲...(我好惡..佢無得扭我)
我企晌佢面前睇係佢飲到我叫停先停..
而家大左就我指到一個水 ...
我就無企定面前睇佢飲,每次叫佢飲兩啖,呃我就再飲過!

禁止訪問

大宅

蕃茄薯仔湯 發表於 12-7-8 20:33
佢咁細個, 果汁都係你提供比佢啫
你唔比佢, 佢邊度泥果汁飲...
+1 口渴起黎邊到佢唔飲
你容易心軟就講咩都冇用啦

我個女一係飲奶一係飲水,仲有果汁飲得多對牙唔好

珍珠宮

引用:你小朋友有無喜歡咩卡通?我仔like+Thomas

原帖由 bbmuimui 於 12-07-09 發表
你小朋友有無喜歡咩卡通?我仔like Thomas,我之前買左個thomas水樽俾佢,每朝裝一樽水放檯面,阿仔一得閒 ...

首頁

尾頁

跳至