自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

likammy 發表於 12-7-17 14:08
結婚前我會清楚表明晤同奶奶住, 如真係要, 我情願晤嫁, 眼見我媽 同弟婦炒大鑊就怕怕..

...

突然想唱關心妍首歌:
就當愛錯了你, 就當放生你..........
你若盛開, 蝴蝶便來!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆:你哋有沒試過跟奶奶一起住呢

一齊住5年,so far so good

男爵府

有..鬼叫我窮呀頂硬上
祝福你地相處良好!!

伯爵府

回覆 回覆:1220027285的帖子

我老公是獨仔 我冇老爺所以決定同麻奶奶住 結婚頭兩年問題都多 之後呢八年已經當左佢係半個阿媽 冇野 都幾好 有人煮飯我吃

開開心心又一天

侯爵府

我老公都係獨子,就算6299間屋好大(二人加工人住三千呎),都無要求我地婚後同住。因為62同C6都頂99唔順,C6話己所不欲勿施於人。

tempoo    發表於 12-7-28 06:03
Sumyeema1   your c6 is considerate...  發表於 12-7-17 14:36

子爵府

畀面勳章

有,住左十年.
岩岩搬左出黎住.
如果無小朋友就OK既, 但有小朋友就.....難講D喇.

tempoo    發表於 12-7-28 06:03
alicecmc2003  道出我心聲......  發表於 12-7-17 14:29

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

引用:+本帖最後由+1220027285+於+12-7-17+13:58+

原帖由 1220027285 於 12-07-17 發表

你哋有沒試過跟奶奶一起住呢,我C6係獨子,我現在就係跟我 ...

珍珠宮

回覆 gilkathy 的帖子

為何會變化得咁大?

公爵府

開心吸收勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有一齊住過一段時間 okay ge,互相尊重體諒,有咩事先同c6商量,再等佢同99傾。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

見都好少見

子爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

有呀, 由結婚一起住到依家, 大家相處融洽, 絕對冇問題

侯爵府

你哋有沒試過跟奶奶一起住呢

咪攪我

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 爸B勳章

引用:回覆+gilkathy+的帖子 為何會變化得咁大?

原帖由 Minnie2010 於 12-07-17 發表
回覆 gilkathy 的帖子

為何會變化得咁大?
因為關係唔同左,由伯友變成99,說話語氣開始唔同左,而且我地無能力擺酒,結婚前已講唔擺,但99不停話遲啲先囉,或者遲下先補擺…點知哩頭註冊,果頭就拎好多酒樓單張,講左未有能力,佢竟然提議我地借錢擺,老實講,我同c6都係好現實嘅,擺酒又唔一定賺,仲要問人僅^ ^

請不要點評我,謝謝!

男爵府

畀面勳章 陪月勳章

有,果時我日日哩係房,唔係急到賴都唔出房!!如果果時我係房放一個微波爐同一個痰罐,直頭房都唔想出呀!!

子爵府

同99住的日子,是我呢生中最想柵除的回憶!放工返去,話留飯其實是食剩骨頭雞尾咪唔食執碗lo,點知99話我唔洗碗(12人的飯碗)嗰刻真是想自殺死左去,老公唔鍚自己,先可以令99,姑9都唔尊重我,今日兩隻賤姑9:仲罵是臭x離間佢姐弟wo!
樓主99仲要寡母守大仔,好難頂

大宅

新屋裝修, 同住了2個月, 好似人間地獄愈走得快, 愈好

象牙宮

2024年龍年勳章

54heima 發表於 12-7-17 14:03
正同99一齊渡假中,還好,暫時頂得住

好心抱

enjoy your trip..

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 1220027285 的帖子

一齊住就未試過, 只係想當年坐月時, 我奶奶就特別過來照顧我同BB起居飲食, 直到我番工喇, 就把BB帶去佢屋企由佢來湊BB~
<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

男爵府

冇,亦都唔想

tempoo    發表於 12-7-28 06:04
angelwing868  同意  發表於 12-7-17 22:22

伯爵府

有 , 之前剛剛結婚因為等宿舍, 同老爺奶奶, 仲有老公妹妹一齊住左三年幾 ~
係頭半年最唔習慣囉....因為未清楚佢地既脾性, 有時都唔知應該點做先 arm ....
又驚佢地會無理取鬧果 d , 因為見過太多, 唔多唔少自己都有少少形住形住 ...
但慢慢相處落發覺其實佢地都算 ok , 係有時間唔中會有 d 問題 ...
不過最緊要係忍讓囉, 要記住佢係奶奶你係新抱, 如果唔係 d 咩大事既話,
咪由得佢當係就下老人家囉...

如果有時真係太過份既, 就同老公商量下先, 唔好同老爺奶奶正面交蜂....
之前三年幾我地都相處得 ok, 日日都係有講有笑, 一齊食飯一齊玩 ~
可能我老爺奶奶係比較開通同埋潮果 d 人黎 ~
都好好彩 !!!

首頁
12345...11

尾頁

跳至