婦女醫護

跳至

首頁
23456...39

尾頁

別墅

Re: 認識多一點[子宮頸癌,HPV及CIN]

哦, 你都做完好耐喎, 咁你幾耐先好返
我只做完二星期到咋, 唔知幾時會好返呢??
醫生話要成個月先得喎...
之後仲話要三個月後再check 喎.......

[quote]
jlmaz 寫道:
咪咪123,

我06年7月22日做左電環切除,我係有hpv同cin1的~放心啦~手術完全唔痛!!無咩感覺ga~~頂多好似你平時做子宮頸細胞檢查咁~~~所以你唔好擔心~

唉...雖然做完手術...但成日提心吊膽...好驚又覆發...咁咪又要切?....仲未結婚生bb ga我...點切得咁多次....[quote]

子爵府

咪咪123,
係呀....
我10月尾去check啦
我7月22號做手術,去到9月初先無流血水...
但就有黃色繷流出黎...9月果次月經來完就正式埋口了
我進度算慢了.....成7個星期先正常埋口~
同埋我剛做完手術一星期食緊消炎藥都仲可以發高燒...傷口感染引起輕微盆腔炎=.=....
我之前pm左你哦~~你收唔收到???
你係邊到做手術同埋搵邊個做呢?

咪咪123 寫道:
哦, 你都做完好耐喎, 咁你幾耐先好返
我只做完二星期到咋, 唔知幾時會好返呢??
醫生話要成個月先得喎...
之後仲話要三個月後再check 喎.......

[quote]
jlmaz 寫道:
咪咪123,

我06年7月22日做左電環切除,我係有hpv同cin1的~放心啦~手術完全唔痛!!無咩感覺ga~~頂多好似你平時做子宮頸細胞檢查咁~~~所以你唔好擔心~

唉...雖然做完手術...但成日提心吊膽...好驚又覆發...咁咪又要切?....仲未結婚生bb ga我...點切得咁多次....[quote]

複式洋房

Hi all sisters,

Apart from sex transmission, will the HPV infect other family members. For example, through washing machine, toilet board and tap etc.

子爵府

VB04,

私家醫院來說..如果比起其他手術,要醫呢個病變的手術唔算貴ge..但獨立黎睇我覺得貴ga....
如果住一晚成10000咁上下...
如果唔住院,因為基本上呢個手術只係小手術,係可以日間門診進行的∼做完休息一下就可離開∼咁就大概7000--8000啦∼
VB04 寫道:
Just curious to ask, is it expensive to cure this??

[quote]
bkfriend 寫道:
係喇, 唔使緊張, 細胞異常唔等如cancer架, 就算唔好彩真係, 只要係早期既痊癒率機乎接近百分百, 所以唔使擔心既...
[/quote]

民房

我都係9月30日做完電環手術, 我做完個手術埋單都係$10000多d.
啱啱覆完診, 醫生都話小心d, 唔好咁粗魯, 就得啦!!! 等多三個月再去check.

醫生同我講, 遲多一兩年, d小朋友呀同埋未曾性行為嘅女人可以打針去預防子宮頸cancer, 真好...佢重話可以控制到似天花咁無乜人會生tim .佢話而家美國都做緊promote啦, 要分開幾次打, 每次幾佰蚊

子爵府

LAMINGHIM,

你係邊到做手術呀~~~
我7月尾果時住左一晚就13xxx~~~...個荷包傷到呀~
好彩有保險....不過都填唔晒條數~~~

大宅

我媽媽9月尾做左柏氏抹片check到有細胞變化,醫生轉介佢去做子宮放大鏡檢查,其實需吾要需要再做多次柏氏抹片先再做子宮頸放大鏡會好d呢?
我真係好擔心 :-(

子爵府

ELYSEGIRL~

唔好咁擔心~~細胞有變化又唔係等於cancer~
陰道鏡係確認細胞病變程度之用ge~~~你係咪政府到做?
你媽咪個報告係咩程度?cin1/2/3?
其實按照醫生吩咐咁做就ok~唔好咁擔心~
如果係輕微病變,醫生一般只會叫你媽咪keep住每3--6個月返去做柏氏抹片~~~
因為而家唔係cancer~所以如果真係要醫都係做個小手術~個手術係日間門診進行~~局部麻醉都唔痛~~~做完就走得~~唔洗住醫院tim~
所以你唔洗太擔心~~因為只要keep住檢查~完全無生命威脅!又唔會影響日常生活~~~~
你上網睇下相關資料~~了解多d就無咁擔心的了~

大宅

多謝你呀!
佢未做陰道鏡11/11先見醫生講解,不過我都好擔心佢又無買保險....可能要係仁安做吾知貴吾貴?

複式洋房

Hi all sisters,

Apart from sex transmission, will the HPV infect other family members. For example, through washing machine, toilet board and tap etc.

子爵府

如果無買保險就更加唔洗住醫院一晚tim了~
仁安價錢我唔知~你只要打個電話去問就答你的了~
我就係港安做~
記得如果係就咁做陰道鏡都幾千ga~~
如果陰道鏡連電環切除(用佢醫院醫生的話)就8000~
包化驗同藥物~
我諗其他醫院都差唔多咁上下...你預鬆d~~8000---10000啦(我指如果做手術)...單做陰道鏡都差唔多了~~~平2-3000咁多啦我估....

elysegirl 寫道:
多謝你呀!
佢未做陰道鏡11/11先見醫生講解,不過我都好擔心佢又無買保險....可能要係仁安做吾知貴吾貴?

複式洋房

I think if you don't have insurance policy, you may choose to take the colposcopy in clinic in order to save cost. There's some O&G doctor have the facilities in their clinic.

大宅

SORRY~
我吾係太明可否用中文呢?
THX!!

子爵府

elysegirl 寫道:
SORRY~
我吾係太明可否用中文呢?
THX!!

佢話如果你媽咪無買保險,可以先去婦科診所做左陰道鏡先~唔洗一下就洗大筆去做手術~慳返d $$$~~有d 婦科診所入邊就有陰道鏡設施

不過...我都想知邊d診所有陰道鏡????我搵親都係d醫院先有~~~有無人知?可唔可以提供d 資料,如地址,電話,價錢等等

別墅

家計會就有啦..
1400元.....
仲好快 book 到的.........

別墅

俾埋個web site, 可以入去睇睇啦

http://www.famplan.org.hk/fpahk/zh/template1.asp?style=template1.asp&content=services/clinic/cervical.asp

複式洋房

elysegirl & jlmaz,

I know there are two private doctors who have colposcopy in their clinic.

余啟文 Tel: 27221712
黃婉霞 ( but I don't have her tel number, she's in MongKok)

jlmaz,

I can't type chinese, please translate to elysegirl.

子爵府

goodhealth,

多謝你的回覆!!^^

elysegirl,

goodhealth佢話以佢所知的有2個私家醫生診所有陰道鏡設施的~
余啟文 Tel: 27221712
黃婉霞 ( 但唔知道電話~診所係旺角)

另外
想問下....家計會屬於政府,我又買保險的(如果有hpv保險唔受理)....我去左家計智診所做檢查.....萬一我第時係私家醫院做手術要問返保險要錢~~咁保險會唔會查返政府我的record ga....咁就賣吉了

大宅

多謝晒你地兩位呀~
12/10同媽咪去見駱醫生係董醫生轉介架,佢話我媽咪係CIN2-3中間屬於HIGH GRADE所以要做放大鏡$3-4000再抽細胞化驗IF再做埋電環$7-8000左右係仁安做.

複式洋房

elysegirl,

As I know, 董醫生 is also associated with the Dr. Yu Kai Man I mentioned before. Dr. Yu Kai Man is the in charge of 仁安's O&G department. Both of Yu Kai Man and 董醫生 is also working in Tsim Sha Tsui clinic. You may call the number I told you before and ask for more details. Maybe 董醫生 can use the colposcopy facilities in Tsim Sha Tsui clinic too. So that you don't need to spend the hospital charge.

首頁
23456...39

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊