婦女醫護

跳至

首頁
34567...39

尾頁

複式洋房

Re: 認識多一點[子宮頸癌,HPV及CIN]

I also have the insurance problem before but solved finally. Please check your PM as it's inconvenient to talk about the plan here.

大宅

HI
就係因為佢間診所無做放大鏡所以轉介我去仁安做喎!

複式洋房

Lily,

May I know what is the shop name that sells 'tulip' fashion?

複式洋房

elysegirl,

You know why clinic refuse to use the facilities, this is because of the 消毒 process is complicated. And they just want to earn easy money.

I'm sure that the Tsim Sha Tsui clinic have such facilities and Dr. Yu can practise that on every Tue or Thursday afterday (not everyday). Don't worry! Immediately call the clinic and ask the nurse. But of course don't mention Dr. Tung refuse to do it in clinic. You just ask the nurse as you are a new client. If you feel okay, you may choose Dr. Yu to take the operation instead of Dr. Tung. Dr. Yu is also a good doctor.

Besides, if both of them refused to take the operation in clinic. You can still choose another one called Dr. Wong Yuen Han as I told you before. But I don't know her, some says she is young.

民房

feebie:
咁你而家點呀!係邊到做檢查?初初有什麼徵兆呀?唔好怕呀我支持你呀!

民房

bb2:
你所講o既經期中間出血,即係有經期o既同時有出血呀?

民房

emmyliu:
你講嗰隻藥幾錢呀?你吃到現在也沒有覆發?咁一定很貴了!

民房

FA8866:
我想問吓你早期病徵係點架?你真係好勇敢呀!好佩服你!

子爵府

karenmarch,

雖然你唔係問我,不過咁耐無人回覆,我答你先~希望你唔好介意~^^

CIN係無病徵的~所以女人一旦有性行為後一定要定期去CHECK子宮頸細胞~否則當有病徵時往往已係CANCER~

大宅

karenmarch 寫道:
feebie:
咁你而家點呀!係邊到做檢查?初初有什麼徵兆呀?唔好怕呀我支持你呀!

我剛做完檢查,下個星期有報告睇,希望冇事啦!

複式洋房

沒駛驚,祝福你!
feebie 寫道:

大宅

imamamay 寫道:
沒駛驚,祝福你!
[quote]
feebie 寫道:
[/quote]
我報告出

民房

我想知道咩叫細胞病變啊?
醫生話我係第一期細胞病變,我好驚啊!
佢叫我三個月後去check多次!
仲話可能下次check會無事!
:cry: :cry: :cry: :cry: 本來諗住生多個陪仔仔玩!依家........唉........唔知點算好! :cry: :cry:

子爵府

兔兔小貝寶,

細胞病變即係 子宮頸細胞發生變異~~未去到cancer~~
我諗你醫生係話你係CIN 1~~~
我果時第一次CHECK到有CIN1同HPV~醫生都係叫我3個月後再CHECK~~~不過我3個月後就仲係CIN1~~~
醫生有無話你有無HPV呀??
我果時醫生話有HPV~~仲叫我CHECK埋係邊種HPV TIM~~

同埋有CIN 期間都可懷孕生仔GA~!!

民房

咁醫生就無話我有hpv喎! 不過佢話我係有細菌感染,因為我生啊仔個時個子宮損左要做手術,同埋我成日好夜瞓!醫生話都係有d影響!叫我唔駛擔心!我下個月就夠三個月嚕!我好驚唔想去檢查! :cry: :cry:
jlmaz 寫道:
兔兔小貝寶,

細胞病變即係 子宮頸細胞發生變異~~未去到cancer~~
我諗你醫生係話你係CIN 1~~~
我果時第一次CHECK到有CIN1同HPV~醫生都係叫我3個月後再CHECK~~~不過我3個月後就仲係CIN1~~~
醫生有無話你有無HPV呀??
我果時醫生話有HPV~~仲叫我CHECK埋係邊種HPV TIM~~

同埋有CIN 期間都可懷孕生仔GA~!!

子爵府

兔兔小貝寶,

細菌感染會細胞病變??
通性年輕婦女病變係因為病毒(如hpv)感染先細胞病變∼∼∼原來細菌感染可以引起病變GA∼∼

如果唔係hpv而引起細胞病變更加唔洗驚啦,9成子宮頸癌婦女係因為感染hpv∼
而感染hpv而得到子宮頸癌的女性又係好好少數∼∼通常感染左都係維持係病變階段∼∼
再唔係做一個好小的子宮頸手術就可治療CIN啦∼做完手術又唔影響生育GE∼∼
你而家唔係因為HPV而引起病變好微好微機會係會引起癌啦∼∼∼所以只要你定期keep住做檢查就真係唔洗驚ga啦∼∼就好似血脂高的人要定期CHECK住咁∼唔洗死GA嘛∼∼又無生命威脅∼同一道理囉∼
同埋有細胞病變都可以照生仔ga∼唔影響生育的∼
你只要了解多D∼就唔驚GA啦∼∼
你而家驚係因為你唔了解嘛∼∼∼放心啦∼∼∼

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

兔兔小貝寶,

上次婦檢時,醫生又係話我抹片檢查有異常發炎細胞感染,又末到CINI,但又沒HPV喎,醫生話我吃一個星期消炎藥同兩個月後返去做多次抹片檢查,然後睇吓點喎,如好番就無事,唔係就可能會變右CINI,我好担心呀!我想請教你醫生有無叫你吃藥和呢段期間(直至下次抹片)都要每次用套套呀?係咪吃一個星期消炎藥就可以殺咗的菌?妳的醫生有什麼comment呀? 我唔知要唔要睇多個醫生?我唔知掂同我老公講好 :-(
有無的有類似我le的case架女士?請指教! :-|

kingmommy

民房

kingmommy,
我個睇個一個醫生無叫我食醫啊又無話叫我用套套啊,只係叫我早d瞓!我睇左兩個醫生都無咁同我講過,只係話三個月後返去做多次檢查,你應該直接同你老公等佢關心吓你!我都有同我老公講,我去聽報告個日佢要返工,但係佢叫左我啊媽同我奶奶陪我去聽報告等我唔駛驚!有屋企人支持會好d架!
kingmommy 寫道:
兔兔小貝寶,

上次婦檢時,醫生又係話我抹片檢查有異常發炎細胞感染,又末到CINI,但又沒HPV喎,醫生話我吃一個星期消炎藥同兩個月後返去做多次抹片檢查,然後睇吓點喎,如好番就無事,唔係就可能會變右CINI,我好担心呀!我想請教你醫生有無叫你吃藥和呢段期間(直至下次抹片)都要每次用套套呀?係咪吃一個星期消炎藥就可以殺咗的菌?妳的醫生有什麼comment呀? 我唔知要唔要睇多個醫生?我唔知掂同我老公講好 :-(
有無的有類似我le的case架女士?請指教! :-|

kingmommy

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

兔兔小貝寶

多谢妳的關心!
點解同我個醫生講的嘢唔同嘅?我可能要睇多個醫生啦!
我醫生同我講,你le段期間一定要用套套,佢話因為男性的精子會帶有少量细菌喎,而現在子宫頸的细包有發炎,抵擴力差咗,啲细菌就曾

子爵府

Kingmommy,

你唔洗驚GA~異常發炎細胞感染好小問題jei~~~只不過話你知發炎引起細胞有d異常~~~有d發炎肉眼可見~~有d係細胞檢查發現jei~~以我睇到的資料~~呢d好多時會之後好返~~~你皮膚細菌感染發炎你會唔會好驚呀??你驚只不過係因為個位置係宮頸~~而你未了解清楚有誤解JEI~~放鬆D啦~~^^

就當你會去到CIN1都唔驚GA!因為你無HPV感染~~可以話無咩威脅(當然作為醫生肯定唔敢同你說100%無可能啦...)~~完全無生命威脅GA你呢類情況~~~~只不過人地一年檢查一次~~~你3--6個月檢查一次JEI~~~~又唔係CANCER~~

有HPV感染的宮頸都唔係個個變惡性~~~大部份無事~~~
更何況你又無病毒感染~~~只不過一般典型細胞異常JEI~~~受左細菌感染~~~要知道細菌可以搵藥殺死~~殺死左咪自然會慢慢好~~~無藥醫先驚啦~~~所以你唔好緊張~~唔好一聽到"細胞異常"就覺得好大件事~~~唔好俾隻字嚇親自己~~~網上好多資料~~睇多D知多D就知好小問題~~~更加唔洗驚唔知點話俾你先生知~~~你反而要了解多D~~然後話返佢知係咩回事~~~

首頁
34567...39

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊