婦女醫護

跳至

首頁
56789...39

尾頁

子爵府

Re: 認識多一點[子宮頸癌,HPV及CIN]

MISS_SNOWLOVE

你係點知陰道有病變GA??
醫生有無話陰道病變可以點做?
唔好咁灰~~~有病變KEEP住檢查都唔洗死嘛~
特別係你宮頸無事~~~宮頸D HPV可能可以依靠抵抗力一,二年後消失呢~而且你又無生野~咁已算不幸中之大幸~~~

侯爵府

我想請教一下大家, 呢個係我舊年做子宮栢氏袜片的RESULT : " High risk HPV negative (Digene hybrid capture system), Atypical squamous cells of undetermined significance (ASC-US)" 個健康院姑娘話細胞異常喎! 十二月頭又再做咗一次, 佢話有事會在兩星期內打比我, 我收唔到電話, 係咪冇事架喇?

複式洋房

各位媽咪,
請教一下,你地話睇左醫生可check到有否hpv or cin,
你地是否只做抹片就check到呢 ?
我00年生完bb,02開始,經后仍有出血,期間一路有做抹片
檢查,包括在屯門醫院&私家診所,but都無話我有hpv or cin,
至04年我要求私家醫生給我入院check(刮宮+抽細胞),
結果係hpv & cin1(醫生話已即時幫我做左電療),咁咪即係
做抹片檢查都無用,吓吓要入院check ?
有無mami可解答呢?
該用戶已被刪除

子爵府

孖女媽咪,

我未結婚~更未係人地媽咪~不過我都經歷過~可以答下你~^^
以我所知,政府最近D 抹片檢查好似都會驗埋你子宮頸有無HPV (就算係無細胞病變之下)OR細胞病變的~至於幾年前就唔知~
私家診所方面就要睇佢地自己了~好似我係私家醫院港安門診做抹片檢查,如果你無病變的話,佢就唔會驗埋你有無HPV~如果要驗HPV要另外加錢~
但多數私家診所又好,政府又好,當CHECK到你有細胞病變的話,就會驗埋你宮頸係咪有HPV~而家做細胞檢查準確度都好高...緊係唔洗入院CHECK先知啦!至於你的刮宮根本唔關驗子宮頸細胞事WOR...所以我唔明點解你刮宮CHECK到有HPV同CIN....???

你生完後一路有出血未必關宮頸事,可以係子宮或荷爾蒙問題~如果當時抹片檢查左幾次~又私家又政府都話宮頸無病變~就真係無病變啦~

你以前CHECK到無細胞病變,並唔等於你以後都無事~原因如下~
1)有可能係當年佢地並無驗HPV~而HPV可以存在係宮頸一段時間後先引起病變~

2)你係近來先感染HPV引起細胞病變

好似我個人咁,我從頭到尾得一個男朋友...但04年我驗時子宮頸無事,但06年頭驗就HPV+ CIN1~所以,可能係04年時化驗到我無病變佢地就唔驗HPV~....到06年驗到有病變就先驗埋HPV....

子爵府

C&J,

你要做咩手術?...子宮頸電環切除手術??政府我覺得應該間間都差唔多WOR...睇下個醫生手勢~~~不過如果你係做呢D 日間門診小手術...一般醫生都OK~

複式洋房

jlmaz, thanks for your reply !!

我都係只得老公1個性伴侶(佢婚前有??就唔知喇!!!!)

其他媽咪話過一旦染到,如果身體好係唔會發出黎,自己抵抗力好係可以頂得住的,可能到我產后身體差左就有機可乘 :-(

上星期五剛去做完抹片檢查, 星期一診所就打電話來通知話細胞check到有變化,又要再返診所睇內窺鏡,睇完有話唔似
係返發,淨係成日話我裏面經常發炎及滲血,依家又抽白帶去
化驗,再等報告

你個醫生點解可以一check就check到你有事嘅 ??
我個醫生check完又check都check唔出??上個醫生重死,
要入醫院至知有事

你可唔可以介紹你個醫生比我, 我想睇多幾個醫生check清楚d, 可以嗎 ????

子爵府

孖女媽咪,

pls check pm~~

另外呢~如果你子宮頸係滲血同發炎情況下~d細胞化驗結果可能有影響~所以可能咁醫生先要你再驗去確定下~咁都好ge~~夠晒穩陣~~~而且你有hpv~~所以醫生都可能要驗清楚你到底去到咩程度~

或者等你宮頸無咩滲血情況下先做陰道鏡會睇得清楚d~驗得準d你去到咩程度~因為驗陰道鏡時~醫生會塗d 藥水上子宮頸~再睇下宮頸塗完藥水後ge顏色變化去確定影響範圍ga~如果你宮頸滲血...可能難睇...睇到都可能唔準~所以醫生先叫你驗多次~放心啦~~呢d 檢查係好簡單~所以一般婦科醫生都應付到~~相信佢地ge安排啦~~^_^

複式洋房

jlmaz, 我暫未收到, 晏D我會再去收, THANKS!!!!

咁你7月做左陰道鏡后結果點呀 ??
要不要入院 ? 你現在身體如何 ???
TAKE CARE

子爵府

我7月係做子宮頸電環手術咧~住左一晚醫院就出院(原本可以做完就走ga....不過要claim返保險就要住一晚囉!)~剛剛10月尾手術後3個月做宮頸細胞化驗正常~依家都係一路keep一段時間就返去做宮頸化驗中~^^
希望唔好再病變啦....邊有咁多宮頸俾佢cut...(汗...)

複式洋房

jlmaz,
想請教??係子宮頸電環手術呀 ???
咁你住左一晚醫院, 埋單???$, 住邊間院呢 ???
宮頸化驗 是否 = 抹片??

子爵府

孖女亞媽,

係呀~我做左手術~叫子宮頸電環切除手術~將病變部分切走~同埋拎左組織去化驗有無癌變~~~化驗結果都係cin1 同hpv~原本呢個係日間門診手術~但因為我要問保險拎返錢...所以住左一晚....埋單一萬鬆d~~~係荃灣港安做~

我所指ge宮頸化驗係 抹片檢查(pap smear)呀..我說得唔清唔楚..sorry呢~

複式洋房

jlmaz,

我收到你嘅pm,thanks!!
我想你介紹你個私家診所醫生比我去check吓係邊隻hpv,can i?
另外,點解你會再去私家醫院check呢?
係咪私家診所醫生轉介你去嘅呢 ??

sorry, 希望你唔會鹽我煩啦 !!!!

子爵府

孖女亞媽,

我唔覺得你煩喎~我知幾多咪答你幾多~希望幫到你啦~!

我係診所check完後~我唔係再去私家醫院check呀~我一去私家醫院就係見醫生俾返之前d 係診所check左ge report佢睇~問佢意見~並想問佢手術d 野~只係手術完咪係醫院follow up 返我d檢查~

我唔會介紹之前個診所你睇的了~因為我唔覺得佢好~
其實你只要去一般婦科診所就ok的了~因為佢地抽左你細胞之後都係交俾化驗所化驗jei~呢d子宮頸細胞檢查一般婦科醫生都ok ~~因為呢d 只係普通小兒科檢查~你去到診所要求佢驗hpv病毒DNA就得的了~~你住邊區?呢到都有好多姐妹討論邊個醫生好wor~~~

複式洋房

jlmaz, thousand thanks !!!!

我住元朗, 唔知有無BK MAMI知道呢區有好嘅婦科呢 ?
我睇開的是在佐敦,又遠又要等起碼2HOUR !!

洋房

我都係在2個半月前驗到有HPV CIN1但我個醫生話唔駛理佢,要靠抵抗力,但唔明點解係度睇到有些BK朋友要做電環呢?請問有冇人有好既婦科女醫生介紹我check多次呀?

複式洋房

jlmaz
因為醫生同我講
他係宮頸只發現有病毒無病變
但陰道有病變
唉唉唉

複式洋房

jllulu:恭喜妳
如果有事也只係小事

別墅

好媽媽勳章

各位:

我想問

子爵府

青蛙王子,

唔好咁擔心啦~我都有HPV~之前我係CIN1....做左手術切左宮頸病變GE部分,而家都要幾個月就驗一次,之後就一年一次~醫生咁做都係保障我地嘛~~~為左自己身體~一年一次咪當係一般身體檢查~我仲衰....未結婚又未生BB~~咪仲驚~~~~~不過都感染左了都唔驚得咁多啦....

另外,你老公無去滾,但你又有HPV,原因係因為感染左HPV後除非生性病疣(即係椰菜花),否則HPV病毒可以存在係人身上但又毫無病徵....係咁GE不知情情況下,好容易又傳左俾另一個~~所以....有HPV唔等於果個人唔正經去滾....而係因為好多時人都以為無生野就等於無性病,事實上性病可以無病徵,咁就反而更容易傳開~~~

好似我咁,我都係由頭到尾得一個男朋友,根本無第二個,而我亦好SURE男朋友無滾....咁好明顯係佢之前俾佢前女朋友感染左而不自知....而傳俾我....如果我唔CHECK...我都唔知自己有HPV!如果我而家有第二個男朋友,我又唔知自己有HPV...咪又傳俾新果個~~~所以,你的例子亦可能係你前男友傳俾你,又或者你老公俾之前D女朋友傳左不自知又傳俾你~~~

另外,你之前驗左無CIN,原因係因為HPV可以存在係人身體上一段時間而不會引起任何影響,當你身體抵抗力好,你身體假若時日可以打走D HPV病毒,但當你身體唔夠佢打,就會引起宮頸細胞病變CIN.

所以,你而家與其驚,不如盡量保持良好心境,增強身體抵抗力~唔好咁擔心~~~嘗試平常心吧~~~

首頁
56789...39

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊