婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

子爵府

原文章由 小小車厘子 於 08-3-7 23:05 發表

jlmaz,

我6/3終於見左醫生啦,2份報告,一份複檢子宮抹片,結果細胞正常(上次12月尾的的子宮抹片細胞不正常,總算有小小安慰),另外一份查hpv dna,結果是hpv39,都見屬於高危,基於以上原因醫生給我2個建議,第一,六個月 ...

halo~~首先恭喜你先~~~^^
雖然陰道鏡發現有小小細胞不正常
但咁已經比你想像中好嘛~值得高興呢~
我果時做陰道鏡,醫生同我說:"應該係CIN1,不過確定就要等組織化驗~但我認為好大機會係CIN1"
一般除非你好明顯,否則醫生都會等化驗先確實話你知的~
同埋同一個子宮頸...可以呢PART CIN1...另一PART CIN2 咁GA~~但如果醫生UP得出好輕微~~可能你係CIN1 或者係早期到連CIN 都未去到的細胞病變啦~~~
我都係HPV39 呢~~~上百種HPV咁都同你撞正同一種乜咁0岩呀!哈哈....有HPV唔洗驚呢~而且我睇你情況真係好輕微~其實有HPV都可以有機會好返嘛~只要你身體好~可能可以身體打退佢咧~
你的情況應該好輕微~~我覺得個REPORT出黎後~6個月檢查一次就好了~~而且醫生抽左你一D 感染組織去化驗~~其實都已經等於整走左一部份感染的位置了~~~你醫生說得無錯的~~呢D 好普遍,唔係安慰你~而係真係好普遍~所以你唔洗太驚的哦~
聽醫生話每幾個月檢查一次囉~~放鬆D~你睇好多女人有朱古力瘤~纖維瘤~~水瘤~咪一樣每幾個月檢查一次?就東身體檢查~只要你KEEP住檢查~情況完全係你控制之內~~其實都唔洗驚啦~~~加油~~~!!鎮真D~~
我仲未去睇呢.....原本上月尾....點知M COME.....M完再BOOK...已去到下個月初先有位~
你個醫生好唔好???可唔可以PM醫生資料俾我呢??

子爵府

原文章由 jackymama 於 08-3-18 16:58 發表
姊妹們, 你們好 :
簡略看了一些個案, 都想你地比d意見, 06年檢栢氏未片, 有鱗狀異形細胞異變, 之後佢叫我07年再檢, 結果正常, 跟住08年2月26日又再檢,細胞又不正常,所以佢地再為我排期到09年1月, 但我覺得等太久, ( ...

政府7月..私家5月...其實差無幾ji wor....對結果唔會有咩影響...
私家做陰道鏡連住一晚係一萬零~
淨果陰道鏡係私家7~8千啦~~其他係床位費~化驗~醫生費~
保單細都應該cover到~你可以問下你個保險ga~佢應該最清楚~

子爵府

原文章由 草莓芝士餅 於 08-3-17 22:42 發表

DD88,
我老公話hpv係性病黎......佢話點解佢無事, 而我有事!? 因為我一直都無做身體檢查, 係而家生完bb先做子宮頸檢查就出事, 咁究竟係我老公有hpv一直唔知, 定係我一早已經有hpv而我自己唔知呢? 會唔會其實係我前 ...

我由頭到尾都係得一個男人,我一樣有hpv!個源頭肯定係我個男人果到來~但佢都無徵兆啦~~~~應該係佢之前d gf 有hpv~
你老公有hpv無徵兆一d都唔奇~
好~當你老公唔係傳你果個~係你之前d bf傳俾你的~你同老公做,佢又唔鐘意帶套,而你身上又有hpv~~咁你老公都有啦~

hpv,男人感染左可以唔發出黎的~上邊果位姐妹都解釋得好清楚~不如你叫你老公直接睇下呢~

好簡單啦~~~你唔驗都唔知自己有HPV啦~除非你生椰菜花~如果唔係你唔做檢查都唔知自己有HPV LA~
當你無做檢查~你唔知~你同異性做時無帶套~佢對方就又帶有HPV~而對方又無生野無發病~咪又唔知自己有HPV~好啦~跟住你地分手~~各自有老公~老婆~咁咪又傳左俾另一個了~~~~
你老公再唔信....就跟埋你去問醫生點解........

子爵府

原文章由 scotta 於 08-7-9 01:38 發表
我係澳門人, 上月去左澳門鏡湖醫院做子宮頸抺片result係CIN3, 個醫生話我其實已經有癌症(但係個report話係高度鱗狀上皮內病變伴可疑浸潤癌改變)即係HSIL,佢o既建議係要我做多3個tests(陰道鏡, 宮頸活檢同細胞學檢查) ...

其實你個醫生叫你做陰道鏡,仲有活檢,同細胞學檢查都0岩GA.....
因為有時PAP SMEAR未必咁真實反映情況....
做陰道鏡同活檢係CONFIRM你真實病變程度~始終LEEP做左...切左就係切左.....你切幾多就係無幾多GA啦....
所以唔可以話你澳門醫生係為錢GE...

香港政府醫院都會安排D 細胞結果有病變的去做左陰道鏡...活檢同細胞學檢查先啦~
反而係香港私家醫生一黎就LEEP~因為私家做一做陰道鏡就成8千~做LEEP都係一萬幾~....CIN1其實唔洗做LEEP住...私家醫院醫生都會叫你做~~~.........=.=....咁就成皮...而且呢D 手術做完都可能將來再反發...切得幾多?....

不過如果真係CIN3就真係要做LEEP

[ 本文章最後由 jlmaz 於 08-7-11 19:00 編輯 ]

子爵府

原文章由 swtl 於 08-7-30 00:50 發表
我只check到有hpv,無civ,咁洗唔洗做電環啊?

唔洗~定期返去檢查啦
LEEP 做左切走左你子宮頸一舊肉...無左一舊就係無左....
真係有CIN有必要先啦

子爵府

原文章由 swtl 於 08-7-31 15:25 發表
原來切左舊肉唔會生返ga?!
其實個家計抹片report無tick CIN一項ja,唔知真係無定係無test到有無。
我估佢可能係無test到,因為家計叫我去做內窺鏡睇下情況要唔要做電環 wor。
好驚啊!! ...

pap smear個report已經係幫你check細胞病變程度了~
無cin 即係你pap smear 顯示細胞病變程度未去到cin~
至於陰道鏡~係用黎confirm 你係咪真係無cin~因為陰道鏡比pap smear果片更準~
政府果到~總之report係顯示細胞有異常就會安排你去做陰道鏡 double check!~正常程序~唔洗咁太憂慮

子爵府

原文章由 joejune 於 08-8-14 13:56 發表
請問濕疣是否HPV 一種, 母乳餵哺會否傳染給bb, thank you !

無錯~係hpv的一種~
照理唔會~因為佢存在係皮膚上~唔係血中~
唔放心可問醫生

子爵府

原文章由 cheerryy 於 08-9-25 14:07 發表
我check到細胞異常, 但因為高齡, 想生BB, 唔知呢兩樣野有冇衝突呢? 各位請指教!

你去到咩程度?如果只係好輕微~原則上係無衝突GA~
只要一路FOLLOW UP就得~
當然~如果你去到 CIN2...甚至3....就要做手術先啦~
做完手術半年後先生得~

子爵府

原文章由 卡樂B薯片 於 08-10-16 08:34 發表
有無人可以解答我, 我今日要入院啦, 我切除子宮息肉後, 切片報告指細胞有異常, 醫生話報告指有機會係子宮頸cancer, 我而家入院做刮宮, 然後做內規鏡, 想問內規鏡可以check到d咩架?

另想問cin可以用咩方向check到? ...

內窺鏡有好多種~
如果係CHECK 子頸鏡細胞病變的係叫陰道鏡~
醫生會係你子宮頸塗上藥水.....再等一陣就會用陰道鏡觀察你感染範圍~一般觀察完,醫生可能都會估下大概咩程度~如CIN1,2,3...
而醫生會夾少少子宮頸組織(肉)去化驗確認係咩程度~
係咪有惡性(CANCER)都要等化驗組織的結果~

子爵府

原文章由 doceanus 於 08-10-15 23:38 發表

我剛做了 pap smear 結果係 ASCUS,另外做了HPV DNA 測試,結果話我有 High risk HPV (個報告無話邊種).. 醫生話呢個階段我無野可以做,佢話陰道鏡晤可以次次做,佢覺得現在未係時候,佢話遲D 變CINI,II先做鏡都未遲。但 ...

我收到你PM了~回左你~
至於做陰道鏡會唔會影響生育~
係唔會的~因為陰道鏡只係夾你少少肉去化驗~
而TRAMTMENT....多數係 LEEP~將感染的範圍切去~
做完 LEEP~半年後可懷孕~
不過如果因為手術而令你有感染~如攪到子宮反覆發炎呀....就可能有D 影響~不過而家醫生都好小心~做完會開消炎藥~再注重下清潔衛生~係安全的~

你先ASCUS 真係可以只FOLLOW UP~TOCUH WOOD真係CIN1先驗下陰道鏡~
如果做一次PAP 唔放心~去搵另一醫生再做一次~

子爵府

原文章由 卡樂B薯片 於 08-10-17 17:22 發表

Jlmaz
我今朝7:30做左啦, 我既story係2007年7月時生子宮內膜息肉, 當時割左而切片報告係良性, 點之今年7月同10月又生子宮內膜息肉, 但10月時既報告係話我有增生跡象, 可能係子宮頸癌初期, 所以醫生要我入院徹底刮 ...

我唔係好明....
子宮內膜增生.......同子宮頸有咩關係?
我諗醫生係驚你子宮癌....唔係子宮頸癌?因為而家係子宮內膜增生~

子宮內膜增生....我就唔係好熟悉了~
你暫時都係聽醫生建議先吧~
另外~你不如都注意下飲食
一d 發ge 野唔好食,另外,燕窩,雞,雪夾膏..呢d 都少食好d~
如果report出左係無事~你不如去睇下中醫~

子爵府

原文章由 yukiyck 於 08-10-17 00:47 發表
想問下健康院既子宮頸檢查(收費一百蚊o個種),係邊隻檢查?柏氏?定係其他?係咪同私家既一樣?如果在健康院檢查完洗唔洗再搵其他私家check會全面d?唔該~~

(聽日我去健康院check喇...有d擔心添~) ...

好似都係柏氏~
放心啦~健康院雖然平~但質素ok的~
佢地專係幫女人做呢 d檢查...一日唔知做幾多~~
經驗一定夠啦~

子爵府

原文章由 卡樂B薯片 於 08-10-30 11:44 發表
jlmaz
我確診係非典形子宮內膜增生, 即有機會演變成子宮癌, 而家醫生比左2個建議我, 第1個係食半年黃體素, 然後再刮1次宮睇下情況, 第2個係成個子宮割走

但因為我只係32歲, 而且想生bb, 所有好難決定, 好怕如果我 ...

西藥方面我唔清楚
但我見有D 人睇中醫的~
咁你有無問醫生食黃體素有咩負作用?
如果你係想生BB.....好似唔割住好D WOR~
不如睇多2個醫生問下意見啦~

子爵府

引用:Quote:原帖由+jlmaz+於+08-07-31+發表唔洗~

原帖由 wongywong 於 13-12-20 發表
我HPV17,高危但冇CIN,E生叫我做陰鏡同步Leep,2萬仁安做。点解未知ClN幾多就連Leep一齊做?分開可以?如 ...
唔好做leep!切左幾多就無幾多!你只要做陰道鏡確定病變程度,然後每半年驗HPV DNA

子爵府

引用:Quote:原帖由+jlmaz+於+13-12-21+發表唔好

原帖由 wongywong 於 13-12-21 發表
个E生是否不太好?是否根本没必須做Leep?
個人覺得呢個醫生無醫德,莫講細胞無事,就算有,cin3先有必要做leep,建議你去揾另一醫生睇,佐敦嘉賓大廈戎銘東醫生幾好,不過佢好嚴肅,但有醫德

子爵府

引用:Quote:原帖由+jlmaz+於+13-12-21+發表個人

原帖由 wongywong 於 13-12-21 發表
我都認為佢冇E德,所以打算睇第二個,但我想要女E生,我攞份報告去比E生睇定重新化驗?或直接去E院做陰道鏡 ...
你去睇多二個醫生,睇下另外二個醫生點判斷,可能也無必要再化驗

dongnetnet  我剛發現CIN 醫生report 出係 I & II ,乜可以有2樣? 同埋我想問下,係瑪麗醫院做好唔好,還是去私家做?  發表於 14-5-12 17:29

子爵府

引用:我剛發現CIN+醫生report+出係+I+&+II+,乜

原帖由 dongnetnet 於 14-05-12 發表
我剛發現CIN 醫生report 出係 I & II ,乜可以有2樣? 同埋我想問下,係瑪麗醫院做好唔好,還是

...
我諗佢意思係I或ll,建議先去做陰道窺鏡確定病變程度,確定左先決定有無必要做leep

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊