婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

民房

Re: 認識多一點[子宮頸癌,HPV及CIN]

我想知道咩叫細胞病變啊?
醫生話我係第一期細胞病變,我好驚啊!
佢叫我三個月後去check多次!
仲話可能下次check會無事!
:cry: :cry: :cry: :cry: 本來諗住生多個陪仔仔玩!依家........唉........唔知點算好! :cry: :cry:

民房

咁醫生就無話我有hpv喎! 不過佢話我係有細菌感染,因為我生啊仔個時個子宮損左要做手術,同埋我成日好夜瞓!醫生話都係有d影響!叫我唔駛擔心!我下個月就夠三個月嚕!我好驚唔想去檢查! :cry: :cry:
jlmaz 寫道:
兔兔小貝寶,

細胞病變即係 子宮頸細胞發生變異~~未去到cancer~~
我諗你醫生係話你係CIN 1~~~
我果時第一次CHECK到有CIN1同HPV~醫生都係叫我3個月後再CHECK~~~不過我3個月後就仲係CIN1~~~
醫生有無話你有無HPV呀??
我果時醫生話有HPV~~仲叫我CHECK埋係邊種HPV TIM~~

同埋有CIN 期間都可懷孕生仔GA~!!

民房

kingmommy,
我個睇個一個醫生無叫我食醫啊又無話叫我用套套啊,只係叫我早d瞓!我睇左兩個醫生都無咁同我講過,只係話三個月後返去做多次檢查,你應該直接同你老公等佢關心吓你!我都有同我老公講,我去聽報告個日佢要返工,但係佢叫左我啊媽同我奶奶陪我去聽報告等我唔駛驚!有屋企人支持會好d架!
kingmommy 寫道:
兔兔小貝寶,

上次婦檢時,醫生又係話我抹片檢查有異常發炎細胞感染,又末到CINI,但又沒HPV喎,醫生話我吃一個星期消炎藥同兩個月後返去做多次抹片檢查,然後睇吓點喎,如好番就無事,唔係就可能會變右CINI,我好担心呀!我想請教你醫生有無叫你吃藥和呢段期間(直至下次抹片)都要每次用套套呀?係咪吃一個星期消炎藥就可以殺咗的菌?妳的醫生有什麼comment呀? 我唔知要唔要睇多個醫生?我唔知掂同我老公講好 :-(
有無的有類似我le的case架女士?請指教! :-|

kingmommy

民房

kingmommy,
不過我都覺得睇多個醫生會好d!我都睇左三個醫生,三個都有不同既講法!

民房

FEEBIE,
醫生話係咩事啊?
點解要做個咁既手術(電環切除手術)既?
死喇!我就快要去做多次檢查好驚啊! :-( :-(

民房

FEEBIE,
做係私家做(電環切除手術)幾錢啊?
快唔快做完個手術啊?

民房

咁都好快又唔係貴喎!咁做完手術之後會唔會有d咩唔可以做唔可以食架?
feebie 寫道:
[quote]
兔兔小貝寶 寫道:
FEEBIE,
做係私家做(電環切除手術)幾錢啊?
快唔快做完個手術啊?

我十點半開始做手術,十點十已經做完哪!但係要係院休息幾個鐘囉!因為做完我有D痛嘛!
我用了$11500左右出院囉!個doctor幾好人!我係港安做手術架![/quote]

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊