母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

我終於忙完手頭上超多既工作,得閒上黎睇帖啦~平時我忙碌既時候,我都係只回大家既PM問既問題多好少上黎睇大家帖子,今日,我上到黎見到好多叻叻餵人奶既媽咪們發帖話你地有塞奶,胸痛既問題~我希望現在開始希望能夠續一咁樣回覆媽咪們既人奶帖,盡少少綿力幫到大家:D

可以係呢個帖問問題~當然,我睇到有問題既帖會主動回,但係,我怕有D怕羞媽咪都有私下既問題想問~

歡迎PM我~

好啦,事不延遲,而家等我整番張由出世到而家10個月大,,我家全人奶BB既相片~

ANYWAY,,大家仲記唔記得我地既人奶金句?!

「餵母乳不容易,必須要堅持一點。」
咁多位新手媽咪或者辛辛苦苦餵左咁耐既媽咪們記得去溫習喎~

溫習內容如下:
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=5058366

男爵府

畀面勳章

回覆:最近忙於課業唔得閒幫各位媽咪解決問題~而家終於得閒啦!

大宅

回覆:kwokbao 的帖子

你餵成點呀?BB健康嗎?

男爵府

自從我返工後,BB就慣佐用奶樽,唔肯再埋身,可以如何訓練佢再埋身呢?請指教!

大宅

piglet_be 發表於 12-7-27 16:17
自從我返工後,BB就慣佐用奶樽,唔肯再埋身,可以如何訓練佢再埋身呢?請指教! ...
用樽餵後 .有很多寶寶都已經習慣,一時三刻很難立即從用奶樽轉到乳房,因為寶寶已經默認了奶樽是食物的來源,如果你肯定要轉埋身餵的話,你必須有心理和生理準備要加很多很多倍的努力和耐性,引發你的寶寶重新接受你的乳房~最後一點是,你要預期你的寶寶會很痴身,甚至,可能會當你為人肉奶咀,如果他/她出牙仔會咬痛你呢!

方法要慢慢漸進式,首先是多點和你的寶寶肌膚接觸(SKIN TO SKIN),特別是在她/他討吃前,不要等他/她大喊討吃才做這個行為,一有空就和寶寶SKIN TO SKIN..意思是你和寶寶都全身脫了衣服,把寶寶放在你的身上~過程你可以用手擠出少量乳汁讓寶寶看到/吃到,這個步驟要持之以恆,不是要想到是2,3個月的事情~

還有一點是不要強行把你的乳房放入他/她的口中,你要明白寶寶餓時才會想要找東西吃而且,你如此做的話,他/她根本意識不到你想/打算做什麼~每次要在他/她好像快要討吃時試圖把他放在你的身上,然後你半躺式在床上用乳房餵哺,可以加點枕頭背部靠著比較舒服,這個方法至少要持續3個月長,這個過程要非常有耐性~

當她/他慢慢接受了你的乳房後,嘗試經常用SKIN TO SKIN方法陪伴他/她及利用你的乳房餵他/她,讓她/他慢慢意識到乳房才是食物的來源~有些媽咪甚至一開始失敗後不放棄,她們每次餵奶時,先把奶樽夾在腋下,再餵食,讓他/她慢慢意識到媽媽及媽媽的乳房才是食物的來源~

如果你上班的話,我的建議是你先多在晚上嘗試SKIN TO SKIN~並爭取時間SKIN TO SKIN及哺乳~媽媽也可以在寶寶洗澡/自己洗澡前先SKIN TO SKIN一次,也方便你自己和寶寶呢!

這些方法希望幫到你~

男爵府

噢........看來真的要很有耐性呀!我會盡力試試,希望成功啦!多謝你咁詳細解答呀!

男爵府

畀面勳章

我個仔3個半月,全埋身,近呢幾個禮拜右胸中間位置最深處有硬塊,又無紅又無痛,摸落去好似粒豆咁,一粒一粒好硬,自己推晤到,已經睇左兩次母乳顧問,每次堆鬆完第2日又起過,已經發覺右胸少左奶,請問重有乜辨法,見到亞仔食唔飽真係好心痛

男爵府

畀面勳章

回覆:最近忙於課業唔得閒幫各位媽咪解決問題~而家終於得閒啦!

Sorry,仲有一個問題係亞b臨瞓嗰餐要me me more more 成2個幾鐘先瞓,通常11點到食到成1點幾,中間斷斷續續食到離咀放落床就醒,係咁食手指捽眼捽耳,請問係咪食唔飽?有乜方法可改善?(佢試過全日無瞓,眼瞓到死都係咁)

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊