懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

可能我會過澳門生,不過始終唔係自己地方,會好驚....

大宅

叻叻勳章

回覆:有無媽咪會係澳門生bb?

生完BB都無居留權

長期唔夠瞓,金睛火眼中

伯爵府

回覆:有無媽咪會係澳門生bb

我有澳門證

大宅

我會呀...我都唸住過去生, 但係都有D擔心!!

大宅

叻叻勳章

生完住邊?澳門有地方住?

長期唔夠瞓,金睛火眼中

男爵府

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 熱血勳章

回覆 yani8322 的帖子

點解會係澳門生?
澳門褔利好D?

伯爵府

引用:我會呀...我都唸住過去生,+但係都有D擔心!!

原帖由 turnround 於 12-07-28 發表
我會呀...我都唸住過去生, 但係都有D擔心!!
你係咪都有澳門居證?
我都好驚,怕嗰度d設備唔夠香港好....
但今年龍年係高峰期,係香港生都驚無床位...但上網睇,山頂醫院,開到一度,見紅,陣痛都唔收,唔知真唔真,所以而家就生得都仲15,16緊,好驚

伯爵府

湊門福利點都好過香港:;pppp:

伯爵府

香港而家係雙飛既天下

大宅

我都有澳門証,就算係香港生bb 都会取到澳門証,如你有葡國護照都可以幫bb 取,我大女港澳葡証都有齊,佀係香港出世,現在第二胎都會係香港出世。

大宅

香港係雙非嘅天下, 咁澳門就係菲同印尼嘅!!
香港有雙非衝急症生B, 澳門山頂衝嘅就係菲律賓同印尼人... 所以唔係真係生得, 山頂叫您番屋企! 除非您去鏡湖啦, 佢到咁上下都會suggest您開刀, 方便佢留您多幾日收多個錢呀嘛!
您有無响衛生局或者鏡湖做過產檢呀? 留個record好過咩都無喎!

別墅

你有打算去澳門生
咁有冇去過衛生中心做產前檢查?
澳門係懷孕期間要打破傷風針,香港唔駛
(如果你本身已經有打,未過期就唔駛補針)

如果乜都冇,會唔會唔係咁好呢?
你有冇驗血報告,全部產檢記錄?
我兩邊政府都有睇,因為本身就有兩邊身份證
又成日會香港澳門兩邊走,當時驚阿b冇啦啦早出世,
未番得切香港,要係澳門生,所以都有睇衛生中心產檢......

大宅

如果只係爲個澳門身分証,就真係唔洗咁麻煩,我第一胎都想回澳門生,兩邊產檢,有去衛生局同鏡湖,但我在香港工作,兩邊跑好辛苦,選澳門生只爲我想回澳坐月,因媽媽係澳門,後來bb 早左出世,在法國醫院生了,趕唔切番澳門,香港醫院比澳門好。今胎我澳門的屋企人已經幫我取埋form, bb 取得出世紙後便可回澳幫bb 申請澳門身份証,希望趕得及明年派錢,多幾千蚊幫補奶粉錢

伯爵府

引用:回覆+yani8322+的帖子 香港係雙非嘅天下,+

原帖由 bibi99 於 12-07-28 發表

香港係雙非嘅天下, 咁澳門就係菲同印尼嘅!!
我都聽過係多賓賓衝急症....所以都有d驚。
我就係怕鏡湖會係咪都同你開刀,又驚d什費加加埋埋會好多,先會諗係山頂生。
雖然唔知到時老公趕唔趕得切過澳門,不過山頂有得陪產,鏡湖係無....

bibi99  係咩, 山頂有得陪產架?! 我見產檢都無得陪...  發表於 12-7-28 17:28

伯爵府

引用:你有打算去澳門生咁有冇去過衛生中心做產前

原帖由 fafa0219 於 12-07-28 發表
你有打算去澳門生
咁有冇去過衛生中心做產前檢查?
澳門係懷孕期間要打破傷風針,香港唔駛
我早排去左鏡湖既門診做過產檢,下個月再要去多次,澳門係懷孕期間要打破傷風針?佢地無問我,又無同我講過喎....

伯爵府

引用:如果只係爲個澳門身分証,就真係唔洗咁麻煩

原帖由 Taiwaibobo 於 12-07-28 發表
如果只係爲個澳門身分証,就真係唔洗咁麻煩,我第一胎都想回澳門生,兩邊產檢,有去衛生局同鏡湖,但我在香 ...
你一直係澳門住唔同我,我無係澳門住夠7年,大仔攪唔到居留,所以細b一定要係澳門生先攞到居留。
不過唔知生完即刻攪佢返香港居留要幾耐....
唔會係嗰邊坐足月,因為係嗰邊好悶...

大宅

叻叻勳章

我個女係香港出生,都拎到澳門證

長期唔夠瞓,金睛火眼中

大宅

回覆:yani8322 的帖子

我小學移民來港,所以係hk 住既時間比澳門長,and I was born in Macau. 我之前問過香港入境處,我和先生都有hk permanent ID. BB 就算係大陸出世都好快可以翻香港,不過你最好打電話去入境處double confirm. 因已是13 年前既事,我大女13 歲啦

伯爵府

7:18
我唔係澳門出世,所以係香港生,bb係攪唔到澳門居留權...
入境處個電話打到手爛都無人聽!!!得電話錄音講話市民常查詢既資料已經放左係網頁!!叫我自己上去慢慢睇喎!!!
玩野!!就係睇唔明先打黎問!佢又叫我自己睇!!咁佢又唔好整電話查詢啦!!!直接去入境處問,佢咩都唔講!淨係比份表格我,叫我跟住填,咁就打發我走!!!

大宅

我都係呀...HK BORN...冇係澳門住7年...如果BB唔係澳門生...佢只可以辦居留權, 唔可以辦到永久居民

所以辛苦少少都想係澳門生,我只有去鏡湖度做過一次產檢.

我唸我同樓主情況一樣呀, BB要番香港,攪齊哂D證件都差唔多要20-30日,都差唔多要留係澳門坐月啦, 坐月唔怕悶啦,反正你都出唔到街

咁你澳門會住係邊呀,樓主?

首頁

尾頁

跳至