母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

如果唔可以埋身餵人奶,可否泵出黎餵?

囡囡於2月14日(36周2日)出世, 重2.96公斤

複式洋房

我搽咗唇瘡膏後照餵,冇帶口罩;當然,都冇鍚bb住啦。佢無事呀!

大宅

回覆 toesocker 的帖子

洗唔洗睇醫生先可以攞唇瘡膏,定藥房有得賣,有無牌字名?
有所求,無所得。 無所求,有所得!

複式洋房

藥房有得賣,可以不用看醫生,反正醫生都係俾藥膏;但我試過好多牌子而覺得好用果隻英國 J. Pickles Colsor cream, 無論藥房定係上網都無得賣了,我都揾緊隻代替。暫只靠存貨頂住,so far返發率不高。

買過既其中一隻叫Zovirax, 特別貴但唔覺功效有何特別。其他藥房有售的,隻隻都差唔多,一般情況我會買歐美澳的就算。

如初初起,可快用潤唇膏 (有藥性的 e.g. Eco Lips Medicinal Lip Balm, Savex Medicated Stick, 後者莎莎有;固然較好,但無喺手的話,普通至雜果冰亦可)搽到密一密,厚一厚,飲多多水,瞓一覺好夠的,有時會噤得住。

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:急問:如果生唇瘡仲可唔可以餵人奶?

多謝各位意見。平時開始唇瘡,一定會潰爛,搞成個多星期先好番。好釆今次出左少少水泡就開始收水,並未潰爛,第三日已經好左好多。

囡囡於2月14日(36周2日)出世, 重2.96公斤

大宅

趣教勳章 叻叻勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

咁啱..昨日我睇眼科醫生開左Z字頭果隻葯膏俾我查眼,因為我眼晴有有呢隻病毒....

但係醫生叫我唔好餵喎~~~~所以昨日第一晚無俾BB啜,泵出黎D奶丟左啦~~
我既BB係2012年2月10日出世啦~~~^^

我係全人奶媽....希望..可以餵到佢2歲~~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊