時政擂台

跳至

首頁

尾頁

男爵府

其實大家咁驚, 不如大家印一本中國臭史放係屋企陣住, 咁未唔洗怕羅!!

男爵府

教育介快d做下野啦, 為了大家的下一代, 我們要給小孩知道真相

大宅

青青河邊草 發表於 12-7-31 08:40
講真, 反既人有時好似唔係好明白香港老師選教材的方法咁

香港係咁:
但你SKIP左兩個STEP.

1. 出版商要跟教育局指引出書, 唔跟教育局係唔會批.
2. 自訂教材只可以作為課外教材或練習, 教育內容只可以跟教材作輔導, 到最後都要跟教育局指引, 佢地會派人作視學及會見學生跟進.

我到宜家都好懷疑D支持洗腦國民教育嘅人跟本冇在學子女, 講D野好似唔關自己事咁.

正常家長都係關心中, 英, 數, 常呢D學科, 跟本國民教育係咪真係咁重要, 要咁急推行? 而家指引有問題點解唔收番再改善先推出?

唯一可以解釋就係呢個政府漠視民意, 只係中X辦嘅傀儡政府執行政治任務.

大宅

misstsangivy 發表於 12-7-31 10:27
其實大家咁驚, 不如大家印一本中國臭史放係屋企陣住, 咁未唔洗怕羅!!
一本忠於現實嘅近代史已經係中國臭史

我到宜家先明點解中史要係必修科入面剔除, 原來係為洗腦國民教育舖路

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

回覆 慳家婆 的帖子

唔擔心

伯爵府

回覆:大家擔心國民教育嗎?

我比較擔心嗰啲"邊有咁易洗到腦"嘅洗腦論

大宅

1) 國民教育服務中心每年接受教育局資助超過800萬元;出版教材向全港中小學派發,則年花約100萬元。以公帑出版的教材水準低,教壞學生,審計署是否應該衡工量值,調查國民教育服務中心是否亂花公帑?

2. 出版商出教科書,教育局也諸多挑剔,處處審核,該局資助的機構出教材,教育局豈能說事不關己,雙重標準?如果相關的審核如此寬鬆,教育局何不以同樣的尺度,批錢予支聯會出版國情教材,再免費派贈學校,然後說「唔關我事」?

3. 既然教育局局長也判斷《手冊》有偏頗,是否適宜作教材?吳克儉是否應呼籲學校,把該教材拿去廢紙回收?教育局前副局長陳維安曾說,出版商經常出版無用的教材,要求學校拒收,這一趟又如何?

http://www.hket.com/eti/article/ ... 4&sectionId=007

子爵府

如果話官方野, 希望大家睇埋呢D.

推行有法 消除疑慮

──德育及國民教育的課程規劃

譚秉源校長(中華基督教會燕京書院)

http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_2428/20110615b.pdf

"

至於外界不少聲音表示擔心本科會淪為「洗腦式」灌輸教育,其實我也曾經

有此憂慮。但我隨後轉念一想,若依此「陰謀論」,政府和教育局會否擔心實際

執行的教師會否在課堂上也向學生作思想灌輸?為何雙方互相猜忌?如此對我

們學生的學習會好嗎?"

小學O既課程規劃, 大家自行前判斷對學生是否有益, 中間又有否洗腦成份

(小學)
- 秀明小學:德育及公民教育學與教經驗分享
- 大角嘴天主教小學(海帆道):德育及國民教育分享
- 聖公會聖雅各小學:德育及國民教育科的課程規畫
- 慈幼葉漢千禧小學:德育及國民教育科學與教

子爵府

csdenis 發表於 12-7-31 12:38
如果話官方野, 希望大家睇埋呢D.
補 LINK:

http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_2428/20110615p1.pdf
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_2428/20110615p2.pdf
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_2428/20110615p3.pdf
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_2428/20110615p4.pdf

禁止訪問

子爵府

junkemailto 發表於 12-7-31 13:18
我除左第1條link download 落黎開唔到之外, 其他3個file 我都睇晒. 以上既教材確實係無問題. 不過呢份係 ...

所以我希望而家做O既係大家去用呢三年去傾一個好O既教材, 而唔係而家咁 "永久撤回, 九月罷課" Lor.. 好o既教材事實上係存在架ma.......好唔想見到罷課.

珍珠宮

畀面勳章

好驚

真係實行, 兩個結果

1) 一係為了學分, 家長跟課程一起講大話

2) 課程有課程敎, 家長有家長敎. 但學生可能會受課程影响, 仇視父母. 當年文化大革命都係咁搞出來的. 不可小看. 不能讓這顆種子萌芽

同埋如果香港敎育敎埋咁的課程. 咁不如返大陸讀書好過. 重留係香港讀書做咩

禁止訪問

子爵府

junkemailto 發表於 12-7-31 13:45
講左咁耐, 好多人都唔明人地個出發點係做咩.

1. 如果只係香港政府建議攪呢個2012年新方針國民教育既話, ...

講真你話出發點...動機...中國落order, etc ..呢d真係完全見人見智啦.

"3. 你既然知道人地動機, 當人所共知份野方針內容偏頗, 政府仍然硬推既話, 你覺得你會唔會有機會可以說服到人地個份教材改到唔"染紅"? 人地目的就係要滲透呢方面既政治意識係份野到. 你估你有無可能刪除到人地本來要講既野?
"

唔知, 但係我見唔到而家有人嘗試過用三年時間去同政府攞一個中間位LOR... 唔去諗點WIN-WIN, 而堅持自己要WIN晒, 人地LOSE晒, 有好大機會結果係LOSE-LOSE. 到時三年都重係"中國模式"咁我都支持罷課啦...但唔應該硬死九月罷課..

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

cindyme 發表於 12-7-30 20:45
唉,我真係好擔心會推行國民教育。要小朋友細細個就扮愛國,望住毒奶粉,都話大陸好好
好慘﹗

毒奶粉係國家製造出來架????

首頁

尾頁

跳至