時政擂台

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

woodpecker 發表於 12-7-31 09:25
其實你有冇睇過本指引㗎?都冇你講嘅嘢。

你係咪話教署有份資助,浸大出版社出果本教材呀?教署都資助左其 ...

其實大家知唔知, 依家小學常識科已有一個範疇叫"國民身份認同"
根本, 國民教育本已存在, 只係貪曾同衰曾公為邀功, 再搞個國民教育出來
將d原本有既內容, 再炒一次
d人唔去睇番呢d元素係咪根本已存在, 只一味鬧, 對成件事根本無幫助

侯爵府

junkemailto 發表於 12-7-31 16:54
你係唔係睇唔到我答你?

重點唔係depend on 老師去改番岩. 呢件事係應該教育署去做, 而唔係depend on 老 ...

咁點解話d書貴時, 又咁多人覺得老師可以自己自編教材, 鬧d書商提供的教材無鬼用呢?

侯爵府

junkemailto 發表於 12-7-31 11:48
不如我俾教育處官方既野你睇

http://www.edb.gov.hk/FileManager/SC/Content_2870/guidelines_on_submiss ...

無錯吖, 但你有無睇過其他科目既書呢?
我講過 , 小常一早已有國民身份認同的範疇, 通識syllabus我無睇,
但其實九七後教育局早已將呢d元素加入左課程指引內

你再揭番衣家已送審的小學常識書, 通識書, 咁你覺得有無洗腦內容呢?
通識唔駛送審, 但常識要
講真, 班官審書都唔會要求要好左的, 這是實情, 唔好將政府妖魔化
我以前都係呢行, 編過中史書, 也編過常識書, 我真唔覺得佢地審書係咁
反而寫得太偏頗, 係會俾人叉的.

禁止訪問

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

驚都未驚過(但有存疑),咁易洗腦的話,啲賣毒品嘅都想(取經)啦!take小小啫
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

禁止訪問

男爵府

我也想發表一下:

從國民教育科的課程指引、教材內容、香港政府堅決推行的態度可知,中共想透過國民教育塑造愛黨的下一代,方便統治,鞏固政權。無論最後是否成功(孩子都被洗腦),搞這科的目的及用意就是如此,閣下子女的批判思維能力、解難能力等等不是中共關心的事。如果大家認為這科的課程目的/指引有問題,就真的要反對,不要抱著未必會洗到腦/邊有咁易洗到腦心態而接受。那些"係咪咁易洗到腦"、"係咪馮中必反""宗教與共產黨一樣洗腦"的討論無問題, 但我覺得都不是重點,重點是你想香港的一下代接受這套以愛黨為學習目標的學科課程嗎?

至於學校教師自備教材一說,我覺得不切實際。第一, 除非課程指引大幅修改,否則教師必須依這套愛黨指引制作教材,換湯不換藥,結果還是差不多。第二,教師應付基本工作已經很忙,有點理想的老師更是筋疲力竭,經常失眠,實在沒有多餘心力精力短期內編制出適合各級程度的教材。一般津貼學校每年經費也不十分寬裕,編教材須要人力物力時間,教育局有沒有完整支援配套?大多學校已擬定來年發展項目的優次,計劃書亦已草擬好,霎時間要硬食編教材,實在難為學校教師,效果會有多好?

禁止訪問

複式洋房

我諗如果bb係好似啲高官仔女咁,讀國際學校或乾脆去咗外國讀既,我就答得出話驚都未驚過囉

珍珠宮

2024年龍年勳章

Shareshare 發表於 12-7-31 16:14
我支持國民教育, 但個本書仔有問題學校大可不採用, 既然老師可以自己編教材, 有三年彈性時間, 仲嘈乜

罷課 ...

Agree totally

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

我真係睇左個syllabus, 講真, 我真係唔覺得同常識+通識個syllabus差好遠喎...
有無人可以比較下呀?
有D wordings 根本一模一樣...

侯爵府

cindyme 發表於 12-7-30 21:03
唉,而家做老師邊得閒自己搞教材
大多數都是照書教架啦。
本書錯就跟住錯,我都見唔少.......
咁死啦, 原來老師D判斷力係咁, 咁以後仲係咪話要佢地自編教材, 唔好依賴教科書呢?

禁止訪問

珍珠宮

有「營」勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

NONONONONO

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至