母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

昨晚到荷里活廣場吃晚飯,突然亞囝哭哭鬧鬧要吃奶,成個商場得一個哺乳房,比人用緊,叩門又唔應,等左差不多半小時,一開門竟然只得一位長髮、方形面,粗kwan眼鏡、全身灰黑色衣服(似係店舖職員)、一直禁緊手機的女人,佢自稱響度泵奶。我好激氣,哺乳房係比人奶BB急需要吃奶的地方,唔係比人泵奶前幾日都見過商場職員懷疑有人誤用哺乳房而不停拍門,想不到今次不幸給我遇上了!

伯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆 小明媽媽 的帖子

唔好咁嬲~ 你喺出面等時有無聽到奶泵聲呀?

可能佢返工地方無位比佢泵奶呢? 如果有育嬰室, 無理由去廁所泵啫~
嗰D喺育嬰室用奶樽餵gei咪仲無理由.....

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:哺乳房泵奶

唔去哺乳房泵奶,唔通你要佢去廁所泵?

囡囡於2月14日(36周2日)出世, 重2.96公斤

大宅

畀面勳章

回覆:小明媽媽 的帖子

平時阿囡响身邊埋身,我用披肩周街搵櫈餵架咋,唔會特登搵餵奶房;但係返工阿囡唔响身邊,公司無地方泵奶,我都係去餵扁奶泵㗎。
咁餵奶房/育嬰室都係比有需求嘅人用,你都唔好咁勞氣。

大宅

畀面勳章

你講晒人家個做型,好似唔係咁好囉mouth:
可能佢工作地方無地方泵奶,難道要人家去廁所泵咩~
你都識得話成個商場得一個餵奶房,大家將就下啦。

男爵府

我係全泵媽,有需要都要去哺乳房泵奶,唔係我可以去邊?

大宅

畀面勳章

引用:我係全泵媽,有需要都要去哺乳房泵奶,唔係

原帖由 jasda 於 12-07-31 發表
我係全泵媽,有需要都要去哺乳房泵奶,唔係我可以去邊?
平時都係响餵奶房邊泵邊食奶,如果要我响廁所,真係好難受架

子爵府

我係泵媽,有餵奶房我都會係餵奶房泵。係媽媽都唔想bb食廁所奶。不過我覺得佢應該可以share間房。

大宅

我都係哺乳室泵/擠奶,不過我盡量唔會阻住人地,十分鐘內搞掂。我反而覺得係商場配套不足。

別墅

回覆:小明媽媽 的帖子

我都係係哺乳房pump奶,大家各有所需啫

複式洋房

唔介意既,其實餵奶巾好好用!喺好多環境許可的地方都餵得。

仲有:唔係shopping繁忙時間的話,可睇吓左近有冇多 fitting room 既 boutique,可試試問吓借一間咁多房來急餵一餵bb,借多張摺凳類物體... 當然,揀個外表善良既 sales 問...

伯爵府

環保接龍勳章

我個人覺得泵奶都一樣好需要餵奶房, 人地得一個鐘食lunch, 冇得用, 等得你個b食已經夠鐘啦, 都好慘, 你想像下佢全日流流長, 個胸又漲爆, 又冇得儲, 冇出又會少左奶, 幾咁陰公, 如果係我一定比人泵左先, 自己搵個位用巾餵.

大宅

用房泵奶冇錯嫁,如果有泵媽行行下街谷奶要泵都會去哺乳房先,因為去tolie泵,D人又話霸住格tolie,而家去房泵又比人話,咁你想D泵媽點啵,好慘姐

複式洋房

我係餵奶房聽到外面有BB喊,如果知道附近冇其他餵奶房,次次都會開門,同其他媽媽share一間房。泵奶媽明知一間房,重獨佔房間咁耐,有得門外的BB喊肚餓,咁同平時你地話人唔讓位比你地大肚婆一樣,咁自私自利咁黑人憎!

大宅

我係泵媽,我都想用餵奶巾來泵奶,但係唔work!不如你試吓用巾啦!咁咪大家高興囉!

大宅

畀面勳章

引用:我係餵奶房聽到外面有BB喊,如果知道附近冇

原帖由 小明媽媽 於 12-07-31 發表
我係餵奶房聽到外面有BB喊,如果知道附近冇其他餵奶房,次次都會開門,同其他媽媽share一間房。泵奶媽明知 ...
係囉,大家都係為bb啫,有啲人思想比較保守,會介意share。
不過你言語上會辣到泵媽囉

男爵府

如果系我,我唔介意同人哋share,畢竟大家都系媽咪,都系為BB,互相體諒

男爵府

唔係得你埋身先係奶媽囉!你要怪就係商場設施唔好,你個讓座比喻唔得,大肚婆比普通人需要個位,你唔讓就自私。泵媽同埋身媽都需要育嬰房,唔讓唔share唔係自私囉。我地泵媽用餵奶巾唔work,既然你咁大方,你就試下餵奶巾,咪大家好囉~

子爵府

引用:唔係得你埋身先係奶媽囉!你要怪就係商場設

原帖由 jasda 於 12-07-31 發表
唔係得你埋身先係奶媽囉!你要怪就係商場設施唔好,你個讓座比喻唔得,大肚婆比普通人需要個位,你唔讓就自 ...
我覺得你好自私,你埋身餵可以唔用房用餵奶巾,但是我們呢啲泵媽係唔可能用餵奶巾週圍泵! 唔用房唔通喺廁所泵呀? 咁同叫你去廁所餵奶有咩分別呀?

子爵府

sorry我引用錯左,我係想覆樓主的,但是真是好嬲囉,泵媽用餵奶房有咩問題呀?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊