母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:哺乳房泵奶

大家又唔好咁,樓主只係覺得個媽媽唔share o者。

圍巾bb唔一定係用,我女8卦,食要周圍望,所以我係唔知醜,用外套遮少少就餵。
泵奶,我係公司試過無房加廁所維修,係個位倒轉外套來遮,我對面坐男同士,我講明,佢做自己野又咩都睇唔到; 到有次係the one個育嬰室(公司annual din),得1間房又有bb用,換片位有大sofa,都係要用圍巾泵,中途有爸爸入來換片添。
大家互相睇諒,好多野無話一定,有bb唔一定可用巾,泵奶又唔一定唔可以用巾,各人有唔同難處

大宅

用得餵奶室嘅媽媽都係一様有需要至用,無論埋身定泵,樓主你有bb係身邊肚餓緊當然覺得自己十萬火急,比着每個媽媽都想第一時間餵奶,但之前用緊餵奶室嘅泵媽亦無錯,唔通泵媽就要入廁所泵咩,你都唔會人廁所餵bb啦,如果有日你需要泵奶你都唔會去廁所啦,其實你可以有禮貌啲拍門問可唔可以share間房,將心比自,好多媽媽都樂意share。

禁止訪問

陪月勳章

哺乳房泵奶

子爵府

餵人奶可以用餵奶巾周圍餵,但係泵奶就不可以了,大家也是人奶媽,應知道香港配套不足,上班奶媽曰曰帶住禁重既野番工,lunch又冇啖好食,又可能比同事歧視,慶幸公司附近有餵奶房用,唔洗去廁所泵,e+居然要比其他人奶媽話冇資格用!

當然一般泵奶時出面有人等都會開門share用的,不過如果有人禁同我講我一定:;pppp:

子爵府

樓主係話育嬰房唔係比人泵奶呀!:;pppp:

子爵府

引用:樓主係話育嬰房唔係比人泵奶呀!

原帖由 NickBB 於 12-08-01 發表
樓主係話育嬰房唔係比人泵奶呀!
係呀,我都睇到係咁的意思好似淨係佢埋身餵就大x哂,泵媽就唔應該喺出面泵,連餵奶房都唔準用囉!而家係咪淨係埋身餵的先係奶媽,埋身大哂? 泵媽就唔係奶媽吖? 好巴閉呀

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

chan_chi_mun 的帖子

荷里活餵奶房隔離有間冇門嘅房,有3張梳化及3張換片床,埋身可用餵奶巾坐嗰啲梳化餵嘅。你話櫈都冇張就話啫,房得一間,咁冇房咪坐梳化餵囉,我以前行荷里活都成日坐梳化餵女㗎,大家都係奶媽,泵媽其實辛苦過埋身餵,我覺得樓主冇體諒人。

別墅

其實我都埋身餵,試過去睇醫生bb又唔係身邊,泵奶好自然都係入哺乳室,我無諗過哺乳室係埋身 bb先用得,我覺得要嘗試在人地立場諗下,如果有一日要泵咁應該點做好呢?

大宅

哺乳房泵奶

返工仲要泵奶已經好辛苦,你仲要唔俾人響哺乳房泵奶,你覺得響邊度泵先適合呢?

大宅

畀面勳章

老實講, 睇完樓主個POST, 作為泵媽既我真係幾唔開心。
我地做泵媽都係逼於無奈。試問有邊個奶媽唔想係自己BB身邊全埋身, 24小時全天侯任食? 但香港地生活逼人, 唔係個個都可以好似你咁幸福可以成日照顧BB, 埋身比BB食? 我地要返工。
其實泵媽比埋身奶媽辛苦, 每日要好似搬運工人咁帶D用品返工。有OFFICE 坐都好D, 無OFFICE 個D就要想辨法去搵地方泵奶。我都試過就咁用餵奶巾泵, 但好難。係OFFICE 都仲好D, 大家都識, 男同事都無行開D, 女同事都會包容。 但出到街外做野, 真係好難用巾, 咁就唯有用育嬰室。如果無, 我地就會去D相熟既SHOP 借休息室, 更衣室, 去到真係無辦法先會去廁所泵奶。我地呢D"街外"工, 真係一日泵一至兩次, 都係食飯個個鐘同BREAK TIME。個心都係想泵得幾多得幾多, 泵多一滴, 亞B都有多一滴。
你可能未試過係廁所一邊泵, 一邊喊 (因為內疚要比亞B食係廁所泵既奶), 一邊食三文治。你可能未試過谷奶谷到痛死時都仲要對住個客笑。你可能未試過泵完奶返黎睇老闆面色。
而家連我地泵媽係育嬰室泵奶都要話唔比, 咁你話我地要去邊到泵啦?

將心比己, 都唔該你體量下我地D泵媽啦~ 你體會唔到我地既辛酸, 唔代表我地好似你咁幸福架。

泵媽同你一樣, 都係奶媽。都想比最好既野比BB。

+Emily+  me too,睇到我眼濕濕... 我都好想餐餐埋身餵..  發表於 12-8-1 15:01
ginnie717  睇到我眼濕濕... 邊個唔想餐餐埋身餵.. 要返工, 除左泵, 可以點?  發表於 12-8-1 12:43

大宅

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+NickBB+於+12-08-01+發表樓主

原帖由 chan_chi_mun 於 12-08-01 發表
係呀,我都睇到係咁的意思好似淨係佢埋身餵就大x哂,泵媽就唔應該喺出面泵,連餵奶房都唔準用囉!而 ...
我睇到都好嬲 真係唔明典解樓主話餵奶房唔係比人泵奶

大宅

哺乳房泵奶

埋身用巾或外套,d人多數以為BB訓咗,但泵媽心口凸兩嚿嘢,加上泵又嘈,有d泵媽仲要邊泵邊按,好難唔用房泵囉。體諒下啦,各有所需唶

禁止訪問

陪月勳章

大宅

陪月勳章

"哺乳房係比人奶BB急需要吃奶的地方,唔係比人泵奶 前幾日都見過商場職員懷疑有人誤用哺乳房而不停拍門,想不到今次不幸給我遇上了!"

"小明媽媽 發表於 12-7-31 22:05
我係餵奶房聽到外面有BB喊,如果知道附近冇其他餵奶房,次次都會開門,同其他媽媽share一間房。泵奶媽明知一間房,重獨佔房間咁耐,有得門外的BB喊肚餓,咁同平時你地話人唔讓位比你地大肚婆一樣,咁自私自利咁黑人憎!"

其他人唔體諒泵媽都可以理解
居然係一個人奶媽唔體諒泵媽... 真係有點愕然. 仲要大大聲話間房唔係比人泵奶....
到其他媽媽出聲, 就轉軚, 話人唔share間房黑人憎

我想問, 你出街吃晚飯, 都預左阿b 要食奶.
你明知果度得一間房, 應該都一早諗定如果間房有人用緊, 你會去邊餵,
你唔會老馮諗住全世界一定要讓比你?
果度有梳化, 可以用餵奶巾餵的, 你點解唔用? 一心諗住一定有房用? 尤得阿b 喊都死等爛等, 仲要罵人用左間房?

大宅

其實泵奶都無問題呀?只不過bb變左個泵姐。但我遇過餵奶粉既都係霸住間房你咪仲想鬧佢,不過依家都係帶餵奶巾就算,方便好多又唔使等。

別墅

哺乳房泵奶

泵媽已經好辛苦,重要咁比人話,好hurt a

子爵府

雅竹你遍野睇到我眼濕濕我份工有時都周圍走,成曰大大袋野令到好累!

其實我平時個袋幾重個人幾倦都唔會同人呻!但樓主寫d野真係令我好興!

其實呢!我遇到好多奶媽(就算餵奶粉的)都好nice架!我好多時泵奶中有人須要用餵奶房我都樂意share!d媽咪見我泵奶都會話辛苦哂!好叻咁!

重有,我上一次做泵媽已是三、四年前,觀乎清潔ee d反應同埋碰到其他泵奶媽次數,呢次覺得真係多左在職媽媽上班泵奶呢!

伯爵府

好媽媽勳章

點解泵媽唔可以用餵奶房?我地泵媽泵奶時成個咪咪俾人睇到哂架,唔通你叫我地隨便係街泵

男爵府

畀面勳章

引用:埋身用巾或外套,d人多數以為BB訓咗,但泵

原帖由 asukasugo 於 12-08-01 發表
埋身用巾或外套,d人多數以為BB訓咗,但泵媽心口凸兩嚿嘢,加上泵又嘈,有d泵媽仲要邊泵邊按,好難唔用房泵 ...
我就係要死按爛按先出到奶嘅泵媽有得揀我都想餵B唔係餵泵呀!泵媽真係辛苦啲架,雖然我未試過出街泵奶(因為都係趕返屋企泵),但我都唸住去哺乳室泵架。樓主可以話泵媽唔share房,但唔應該話間房唔係畀人泵奶囉:;pppp:

感恩

大宅

畀面勳章

大家都係餵人奶,只係唔同方式,咁都唔體諒,重要大大聲話餵奶房唔係比人泵奶,究竟你係咪人媽嚟架
唔如影衰晒啲奶媽喎~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊