母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

我係FTM加全埋身奶媽, 雖然一個人要做晒屋企所有野加照顧BB(我還有一個大囝)有時都幾辛苦, 但BB可以24小時係身邊係幾咁幸福, 難為D返工0既泵媽每日得果幾個鐘見BB, 中午又得果小小時間可以泵奶, 係米應該大家體諒下呢!

自從我係一田個餵奶房比人係咁拍門之後, 我就用巾搵位餵, 重試過一路行一路餵都無問題呀, 你都識講要讓有需要0既人, 咁泵媽係米比我地埋身更有需要用房呢!

大宅

陪月勳章

小明媽媽 發表於 12-7-31 16:20
昨晚到荷里活廣場吃晚飯,突然亞囝哭哭鬧鬧要吃奶,成個商場得一個哺乳房,比人用緊,叩門又唔應,等左差不多半小時,一開門竟然只得一位長髮、方形面,粗kwan眼鏡、全身灰黑色衣服(似係店舖職員)、一直禁緊手機的女人,佢自稱響度泵奶。我好激氣,哺乳房係比人奶BB急需要吃奶的地方,唔係比人泵奶前幾日都見過商場職員懷疑有人誤用哺乳房而不停拍門,想不到今次不幸給我遇上了! ...

cap 定主題內容

伯爵府

畀面勳章

回覆:哺乳房泵奶

其實大家都係想比最好的bb,我全職湊女,全埋身,但都吾夠奶比個女,泵媽們米仲更加少奶,她們吾泵出來,真係會造少奶好多架,泵得就泵,大家都係媽媽,互相幫助,體諒啦!

伯爵府

BB防敏心得分享勳章

泵奶媽出街真係好麻煩,我以前都係泵完出街,三個鍾左右返屋企

大宅

回覆 CATCATDOG123 的帖子

好鍾意你!! 你完全體諒到番工媽媽既辛苦!!! 更欣賞你既改變, 雖然有一次唔好既經歷, 但跟住即時跟進, 改變!!! 我都係返工半泵媽(放工/放假埋身), 但到依家都未識用babysling或者巾餵....每次都仲係要四周圍搵育嬰房.....

複式洋房

樓主的言辭確令人氣憤,大家都是奶媽,在餵奶房泵奶無可口非。廁所好多菌,並非一個理想的泵奶地方。

別墅

引用:昨晚到荷里活廣場吃晚飯,突然亞囝哭哭鬧鬧

原帖由 小明媽媽 於 12-07-31 發表
昨晚到荷里活廣場吃晚飯,突然亞囝哭哭鬧鬧要吃奶,成個商場得一個哺乳房,比人用緊,叩門又唔應,等左差不 ...
大家都有用嘅需要, 冇話埋身媽用得泵媽唔用得, 樓主你又偏激左少少嘅, 我明你個小朋友肚餓你好心急, 但, 都要睇返個情況囉, 同埋, 可能有啲媽咪比較怕醜, 介意同人 share 用比人睇到呢

大宅

畀面勳章

做咗媽媽,講說話要負責任囉

禁止訪問

男爵府

一句講晒,你先係最自私!

別墅

我個人認為哺乳房或育嬰室泵奶係完全無問題,平時放假帶亞仔出街我會預早搵定育嬰室,你明知亞B幾時食奶,咁你仲咩唔早點入去,呢d公共設施係俾有需要既人用,唔係餵奶先用得,你講既野好不負責任,自私,全世界唔係得你一個係奶媽,你根本唔明白所有在職媽媽既辛苦,返工多野做,要定時定候去泵奶,你居然講d禁既說話,真係令人氣憤

大宅

唉我上胎全泵,因阿囝唔識食,今胎成功全埋身。我以前泵奶都試過俾人眼超超。我有兩種經驗,事實上拎住對泵係超尷尬,抱住bb餵就冇呢種感覺,我試過所以我覺得泵媽係更有需要用房。樓主,其實又唔係有人係入邊食煙,你憑咩話人霸住間房濫用。你咁巴閉一定要有房standby 俾你用就咪出街啦!

ginnie717   講得好!  發表於 12-8-2 11:29

子爵府

alolo 發表於 12-8-1 15:50
回覆 CATCATDOG123 的帖子

好鍾意你!! 你完全體諒到番工媽媽既辛苦!!! 更欣賞你既改變, 雖然有一次唔好既 ...
用Sling餵我都未可以。我最近用無印既披肩餵,披肩邊沿有鈕,扣上後,過頭粒,阿仔係入面點整都唔會跌落黎,而且啲料好透氣,夏天用好啱。

大宅

回覆 joetreemo 的帖子

條巾幾錢呀? 因為我己經買左好多野喇, 又sling, 又combi 揹帶, 又岩岩買左個pogane hipseat.....俾我媽話左幾次買咁多野又唔用....:;pppp::;pppp:

joetreemo  $250, 呢條係我第3條餵奶巾喇~ 媽媽都要襯衫架嘛~ 我都買左3條揹帶, 1 條sling.  發表於 12-8-6 14:22

男爵府

畀面勳章

唔明點解樓主要咁嬲?
你能夠埋身, 係福氣。
既然對方係泵奶, 使用間房根本無問題。唔通要人去後梯間和厠所泵咩?
樓主既能埋身, 何解唔搵張梳化加外套/ 餵奶巾遮住餵呢?

我住係外國, 這裡的商場, parent room只有用來換片, 梳化從來無人坐。因為能夠埋身餵的, 都好自然隨處餵。

而大商場會有獨立哺乳室, 無門鎖, 只有布簾。又係10室9空。

而這裡的哺乳室, 唔一定餵人奶用, 奶粉b都有需要架!
唔係個個bb都能專心食奶。

大家做媽媽的, 應該互相體諒。
遇到這情況, 應該禮貌互讓。

大宅

畀面勳章

引用:昨晚到荷里活廣場吃晚飯,突然亞囝哭哭鬧鬧

原帖由 小明媽媽 於 12-07-31 發表
昨晚到荷里活廣場吃晚飯,突然亞囝哭哭鬧鬧要吃奶,成個商場得一個哺乳房,比人用緊,叩門又唔應,等左差不 ...
「哺乳房係比人奶BB急需要吃奶的地方,唔係比人泵奶」呢句嘢越睇越嬲 好想搵個高登巴打起樓底

大宅

希望大家多多睇諒,大家都愛自己bb!不過泵奶真係好難選擇其他地方
我試過係餵奶房餵bb,bb快極都要食10分鐘;有次我餵到阿b剛瞓著(只係三兩分鐘),外面果位女仕大力不斷拍門,其實我經巳話我只會多用五分鐘,佢依舊用力拍,我唯有問佢係咪bb需要不如share用,佢發曬癲出曬操口叫我走俾佢bb換片!我當時火都黎,佢有架大型bb車,何不選擇其他地方或耐心一等呢?

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

討論區的可貴就是讓大家表達所感所想, 盡見人的喜怒哀樂, 一切都是真性情!

在交流中, 分享感愛和心得, 好讓我們體味到站在不同位置者的觀點和感受, 同時也開闊我們看事情的角度, 易地而處一下, 體會別人的感受和觀點.

從中有自我反省的機會, 嘗試體悟當中的正能量, 為自己加油.

願我們繼續擁有愉悅的心境, 為寶寶供給質優量足的母乳!
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊