時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

babyfather 發表於 12-8-1 17:41
情感上嘅評估, 點評?? 你話你愛你老公? 有幾愛?

你有無睇內容?老師係比建議改善,點評唔係家長責任,因為我D唔係教師,如果係評唔到,係咪由老師提出同教署商討?我唔信教署唔同老師商討教學方法就寫課程,由2008年到現在無教師參加課程編制?你信嗎?
我好愛我C6的,愛佢10000年,下世都愛添!

大宅

hc2001 發表於 12-8-1 18:19
你有無睇內容?老師係比建議改善,點評唔係家長責任,因為我D唔係教師,如果係評唔到,係咪由老師提出同教 ...
你話就係? 你身邊D人話唔係喎? 你身邊D人評估都計分, 你點解釋? 老師會相信你一個定你身邊果十個??

既然有漏洞, 點解都要夾硬上?

禁止訪問

複式洋房

就係睇完,先覺真係弊。

有啲位,忍唔住(苦)笑:
德育教育,同國民教育,做乜要夾埋攪一科呢?本嘢咁講:
"個人與國家發展並非兩個獨立概念,人民是國家的重要資產,個人良好品德
有助推動國家進步發展,而個人亦會因國家進步發展而受惠。品德與國民素
質兩者也是關係密切,同樣都是以人為本,個人良好品德為國民素質的基石,
而國民素質的提升則可以促進全人發展,使個人於家庭、社群、國家、世界
等不同生活範疇均有所承擔及作出貢獻。"

不如攞去是但一個偉大祖國既城市,再唔係去烏坎或邵陽或攞咗香港人錢重建地震無咗既小學轉頭又拆果度試吓先,個人會因國家進步發展而受惠嘛,快啲表現吓良好品德啦 - 好善惡惡、誠實無欺、誠重誠守諾、言行一致、愛惜公物、遵規守法、汲取中華文化的精髓,實踐仁愛、孝道、誠信、儉樸等美德...

大宅

回覆 hc2001 的帖子

我唔係話成份野好正常,係話「睇落」會好正常!都話係97%靚粥加左3%老鼠c!你一羹畢落去睇落成碗粥,係咪都食?!

大宅

回覆 Valday 的帖子

若那3%香港老師認為是有問題,老師還會否強行灌輸去教導小朋友?我相信教育界老師會先過濾課程內容,才會教導應有的正確知識。

只是我們作為家長,應對自己的小朋友也要有信心。雖則"國民教育"課程,是有一小部份偏頗,但大部份內容都可以接受,只是課本名稱及推行時間上比較有爭議同敏感。

prettyruru  只有3%老師有信心教這科, 請問你怎相信教師法, 連老師都話唔信任自己喎  發表於 12-8-1 23:54

大宅

回覆 ericalsp 的帖子

回覆:prettyruru 只有3%老師有信心教這科, 請問你怎相信教師法, 連老師都話唔信任自己喎 發表於 2 分鐘前

其實對於我本人來講,我覺得那3%有問題的課程,對我子女學習影響有限。最大部份的內容,老師應該可以能應付,只是需要時間去調節,而且現在唔多唔少多人反對,影響了老師教這科的信心同心理,老師教導這科的心理質素都好重要。

只是在於我的看法,為什麼突然才推出這科?既然大局已定,真的推行,不如認真去了解課程內容才說,不想連看都不看,為反而反沒有意思,我不想看到小朋友淪為政治籌碼,因不喜歡這科就去罷課。

wilsonmun    發表於 12-8-2 09:33
chicken_patpat  反正都被人強姦,反抗都無用,不如好好享受既意思???  發表於 12-8-2 00:25

男爵府

引用:Quote:babyfather+發表於+12-8-1+17:00+原

原帖由 hc2001 於 12-08-01 發表
都話唔係評分係評估,老師只係比建議,請問有咩教育係無方向性的,係無目標的!:ques ...
你呢d內容咁似以前中六中七既中國語文及文化科既

男爵府

回覆:內有 "國民教育內容指引" 本書,有幾多人真正看過?

其實我諗國民教育都係以中國傳統文化為基礎 身為中國人有必要了解下

Valday  你會唔會混淆左「中國歷史」\「中國文化科」同呢個「國民教育」?  發表於 12-8-3 12:39
Valday  你會唔會混淆左「中國歷史」\「中國文化科」同呢個「國民教育」?  發表於 12-8-3 12:39
Valday  你會唔會混淆左「中國歷史」\「中國文化科」同呢個「國民教育」?  發表於 12-8-3 12:38

大宅

就係睇完,先覺真係弊。有啲位,忍唔住(苦)

原帖由 toesocker 於 12-08-01 發表
就係睇完,先覺真係弊。

有啲位,忍唔住(苦)笑:
修身齊家平天下係錯的嗎?你唔做好自己,點樣貢獻社會?唔好一見國家就否定,貢獻香港又得唔得?推動國家發展可以係民主、民生方面,尼d唔係民主黨成日叫口號嗎?課程好强調學生獨立思考,所以多數係學生討論老師只係引導方式教,好似同你的结論不同。

大宅

Quote:ericalsp+發表於+12-8-1+17:36+各位

原帖由 babyfather 於 12-08-01 發表
如果你個子女比人評唔夠愛國, 要補課改善, 你點證明佢足夠愛國?
尼種評估唔係只係尼課有!我個囡學校中英文oral已經有相互評分、老師、同學、家長都有!通常老師評分比較正常,同學同家長都係放水。互相評估有幾大傷害?傷害得過要考試家長同小朋友困獸鬥?考試唔合格?

大宅

Quote:hc2001+發表於+12-8-1+18:19+你有無

原帖由 babyfather 於 12-08-01 發表
你話就係? 你身邊D人話唔係喎? 你身邊D人評估都計分, 你點解釋? 老師會相信你一個定你身邊果十個??
你有無睇課程内容?都話無分計!係評估同比建議

大宅

用情感黎評估本身就係錯, 學科冇公平嘅準則點可以成為學科??

見到有問題都要夾硬上?

大宅

ericalsp 發表於 12-8-2 00:15
回覆 ericalsp 的帖子
成個課程剩係講好野, 歌頌祖國偉大, 唔比小朋友希批判思考, 單方面相信單一來源, 咁樣叫為小朋友好?

成份野問題唔大, 但最大問題係評分, 有方向性情感先有分, 咁都比佢上, 對下一代為禍太深.

打過比喻, 你可以同你情人拍拖, 但最後點都要嫁比另一個呀伯, 你接唔接受到? 評分就係結果, 佢過程比適量自由你, 但評分要跟教育局指引, 咁同迫你嫁比個呀伯有乜分別.

SORRY, 我真係接受唔到我下一代要接受D咁嘅教育.mouth:

totheend  見解精闢! 一針見血!  發表於 12-8-2 17:06

大宅

hc2001 發表於 12-8-2 09:48
尼種評估唔係只係尼課有!我個囡學校中英文oral已經有相互評分、老師、同學、家長都有!通常老師評分比較正 ...
用情感黎評ORAL?? 第一次聽.

大宅

hc2001 發表於 12-8-2 09:51
你有無睇課程内容?都話無分計!係評估同比建議
評估唔駛計分, 評估唔達標係要進行改善課程, 同計分有乜分別?

學科上有懲罰性跟進重衰過考試唔合格.

大宅

愛國係發自內心, 唔係強迫架.

而家果D政拹你估佢真係愛國? 全部都係撈油水.

totheend  回覆hc2001: 咁仲衰! 明知有問題, 都假意逢迎, 好似強國D高官咁!  發表於 12-8-2 17:11
hc2001  係囉都無得迫咁點洗腦喎?  發表於 12-8-2 12:14

大宅

babyfather 發表於 12-8-2 11:30
用情感黎評估本身就係錯, 學科冇公平嘅準則點可以成為學科??

見到有問題都要夾硬上? ...

可能你都係無睇內容,點解有部份會咁樣評估,原因要睇返課程宗旨之一“培養學生獨立思考及自主能力,使他們明辨是非”,所以多數係以討論、表逹形式教學,而唔係用以往單向教導方式,老師係討論時唔會加入自己意見,只係引導學生討論問題,討論有時是個人見解沒有對錯之分,所以唔打分,只係提出老師見意。唔明白一路以來話洗腦的人,點解會話有問題,因為如果要洗腦,係咪用單向教導,只要學生吸收內容,會容易D?點解要比學生討論?如果要洗腦點解唔用你話的方法計分,迫學生答標準答案?你自己都話愛國係難以計算,咁點樣用標準的準則衡量?尼科都無分計,做咩一定要有準則?你要計分就限制了學生獨立思考及自主能力,因為學生要跟你評分準則去答問題!希望大家可以細心了解成個課程,自己睇睇。

1.2 課程宗旨
本科旨在透過提供持續及有系統的學習經歷,培育學生正面的價值觀和態度,幫助
他們養成良好品德和國民素質,從而豐富生命內涵,確立個人於家庭、社群、國家
及世界範疇的身份認同。
本科重視培養學生獨立思考及自主能力,使他們明辨是非,能夠作出情理兼備的價
值判斷,並建立個人抱負及理想,對家庭、社群、國家與世界作出承擔及貢獻。
本科培育學生品德及國民素質,當中包括:
 培育品德:承傳中華美德,包括仁、義、禮、智;培育普世價值,包括:和平、
仁愛、公義、自由、民主、人權、責任感、尊重他人等。
 正面積極:依循「認識自我、立足香港、背靠祖國、面向世界」的方向,實踐優
良品格,樂於關顧家人、服務社會,願意為國家及世界人民謀福祉,建立正面積
極的人生態度。
 自我認識:加深自我認識,了解個人在家庭、社群、國家及世界的角色和責任,
以及權利與義務。
 情理兼備:發展獨立、多角度及批判性思考能力,能以客觀和理性態度,辨識
相關生活事件所蘊含的意義和價值,並作出合情合理的判斷。

 認同身份:建立於不同生活範疇的身份認同,主動關心家庭、社群、國家及世界,
成為有識見和負責任的家庭成員、社會公民、國民及世界公民。
 行動實踐:養成良好習慣,於不同生活範疇,能以積極的態度,作出理性而負責
任的決定,並勇於行動實踐。

禁止訪問

大宅

junkemailto 發表於 12-8-2 12:13
我諗你無睇晒成份野. d 人唔係質疑成份野有問題, 係質疑份野講關於"國民教育"個一 part 有問題. 政府自 ...

請你唔好CUT部分內容出來,以下係所有內容,紅色係無咗的內容,自己睇!

國情範疇學習,重視「情懷」、注重「情感」、本於「真情」:
- 重視「情懷」—情懷源自個人與國家的感情聯繫,教師應培養學生的家
國情懷。建立國民身份認同,離不開對國家情感的孕育,不能只是記誦
資料,必須要重視人情,才可以讓國情學習富有生命力。教師應讓學生
明白自己與國家同根同源,在歷史、民族和文化三方面,彼此關係密切

- 注重「情感」—教師應協助學生領略家國情懷,由接觸國情資料開始,
體會國情資料背後的豐富情感,因而產生觸動。同時,了解國情學習重
視與他人溝通,由接觸到觸動,產生互相感應通達的效果。要真正了解
國家的發展,不可能光是依賴從書刊或傳媒得來的資料,學生得結合課
堂學習,親自踏足祖國,透過實地參訪交流,運用各種感官認識國家發
展。

- 本於「真情」—要推展國情學習,師生的投入不可或缺,還需要互相感
動和激勵。要成功推動國民教育,教師要有感動學生之心,才能對學生
產生感染力。國民教育並非單求知識累積,而是需要以互動方式,彼此
激勵,孕育真情,成為推動國民教育的原動力。

首頁

尾頁

跳至