時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

tempoo 發表於 12-8-1 15:39
我想問以感情基礎黎做評核準則真係冇問題?

我個囡的操行分都係老師觀察行為表現比分,如守時、禮貌、合群等,如果有問題,學校係咪唔可以計操行分?而且只係評估又唔計分的,我相信如果有問題,老師同校長會同教署商討吧。

大宅

你係咪理解錯了?感動和激勵之心係講緊老師的教學投入及熱情,先可以推動學生用互動方式學習推動國情學習,感動和激勵之心唔係指對國情感動和激勵之心喎!
另外,身份認同感到自豪係講緊群體身份的認同,可能因為例子係用升旗隊同內地交流團,因為同大陸有關所以就有人不喜歡,如果用班長或風紀或者交通安全隊就無問題。

大宅

tempoo 發表於 12-8-1 16:04
行為=/=情感喎
評估的確唔計分, 但就一定有高低好壞之別. 最後評語較差果個咪又係會"被反省""被檢討"直至對 ...

你都有睇過課程,係用行為表現評估的。以下係小四的評估參考指標建議,老師係提出改善建議,而唔係”被反省、被檢討“。

(1)本評估表及其參考指標建議舉隅,乃參照本科之學習目標而設計,旨在幫助學生進行自我評估,以及幫助教師在學生的自
我評估基礎之上,提出改善建議。教師可依據課程及學生需要,作出調適和修訂。
(2) 填寫本評估表時,學生可以總結自己在學習活動、校外服務等過程中的學習表現/成就,例如:待人接物的態度、對責任的
承擔、在社區及社會環境的行為是否合乎公德等,從反思中求進步。同時,教師可以從學與教的活動/過程中,了解學生在
不同範疇的表現/成就,包括他們在家庭及校外的表現/成就,從而給予學生鼓勵及改進方向的建議

大宅

babyfather 發表於 12-8-1 17:00
原則
 以整體出發:應從學生整體表現出發,包括「認知」、「情感」及「行為」層
面,了解學生於本科的整 ...

都話唔係評分係評估,老師只係比建議,請問有咩教育係無方向性的,係無目標的!

1.2 課程宗旨
本科旨在透過提供持續及有系統的學習經歷,培育學生正面的價值觀和態度,幫助
他們養成良好品德和國民素質,從而豐富生命內涵,確立個人於家庭、社群、國家
及世界範疇的身份認同。
本科重視培養學生獨立思考及自主能力,使他們明辨是非,能夠作出情理兼備的價
值判斷,並建立個人抱負及理想,對家庭、社群、國家與世界作出承擔及貢獻。
本科培育學生品德及國民素質,當中包括:
 培育品德:承傳中華美德,包括仁、義、禮、智;培育普世價值,包括:和平、
仁愛、公義、自由、民主、人權、責任感、尊重他人等。
 正面積極:依循「認識自我、立足香港、背靠祖國、面向世界」的方向,實踐優
良品格,樂於關顧家人、服務社會,願意為國家及世界人民謀福祉,建立正面積
極的人生態度。
 自我認識:加深自我認識,了解個人在家庭、社群、國家及世界的角色和責任,
以及權利與義務。
 情理兼備:發展獨立、多角度及批判性思考能力,能以客觀和理性態度,辨識
相關生活事件所蘊含的意義和價值,並作出合情合理的判斷。
 認同身份:建立於不同生活範疇的身份認同,主動關心家庭、社群、國家及世界,
成為有識見和負責任的家庭成員、社會公民、國民及世界公民。
 行動實踐:養成良好習慣,於不同生活範疇,能以積極的態度,作出理性而負責
任的決定,並勇於行動實踐。

大宅

Valday 發表於 12-8-1 17:20
成份野睇落一定好正常,局長自己都爆「有爭議」的只佔3%,如果唔係點推?魔鬼只在細節𥚃,一粒老鼠c ...

成份嘢比你睇,又話好正常,但係就唔比推行。即係睇醫生,醫生問你有咩事,你話唔知,同你驗身又無事,但係你就話總之係有病一樣。

大宅

ericalsp 發表於 12-8-1 17:36
各位,我只係講我的立場及看過"國民教育"對我小朋友有幾大的影響?

對於香港的新聞、傳媒、報章等媒體,好 ...

認同你的睇法,所以入來撐你!

大宅

babyfather 發表於 12-8-1 17:41
情感上嘅評估, 點評?? 你話你愛你老公? 有幾愛?

你有無睇內容?老師係比建議改善,點評唔係家長責任,因為我D唔係教師,如果係評唔到,係咪由老師提出同教署商討?我唔信教署唔同老師商討教學方法就寫課程,由2008年到現在無教師參加課程編制?你信嗎?
我好愛我C6的,愛佢10000年,下世都愛添!

大宅

就係睇完,先覺真係弊。有啲位,忍唔住(苦)

原帖由 toesocker 於 12-08-01 發表
就係睇完,先覺真係弊。

有啲位,忍唔住(苦)笑:
修身齊家平天下係錯的嗎?你唔做好自己,點樣貢獻社會?唔好一見國家就否定,貢獻香港又得唔得?推動國家發展可以係民主、民生方面,尼d唔係民主黨成日叫口號嗎?課程好强調學生獨立思考,所以多數係學生討論老師只係引導方式教,好似同你的结論不同。

大宅

Quote:ericalsp+發表於+12-8-1+17:36+各位

原帖由 babyfather 於 12-08-01 發表
如果你個子女比人評唔夠愛國, 要補課改善, 你點證明佢足夠愛國?
尼種評估唔係只係尼課有!我個囡學校中英文oral已經有相互評分、老師、同學、家長都有!通常老師評分比較正常,同學同家長都係放水。互相評估有幾大傷害?傷害得過要考試家長同小朋友困獸鬥?考試唔合格?

大宅

Quote:hc2001+發表於+12-8-1+18:19+你有無

原帖由 babyfather 於 12-08-01 發表
你話就係? 你身邊D人話唔係喎? 你身邊D人評估都計分, 你點解釋? 老師會相信你一個定你身邊果十個??
你有無睇課程内容?都話無分計!係評估同比建議

大宅

babyfather 發表於 12-8-2 11:30
用情感黎評估本身就係錯, 學科冇公平嘅準則點可以成為學科??

見到有問題都要夾硬上? ...

可能你都係無睇內容,點解有部份會咁樣評估,原因要睇返課程宗旨之一“培養學生獨立思考及自主能力,使他們明辨是非”,所以多數係以討論、表逹形式教學,而唔係用以往單向教導方式,老師係討論時唔會加入自己意見,只係引導學生討論問題,討論有時是個人見解沒有對錯之分,所以唔打分,只係提出老師見意。唔明白一路以來話洗腦的人,點解會話有問題,因為如果要洗腦,係咪用單向教導,只要學生吸收內容,會容易D?點解要比學生討論?如果要洗腦點解唔用你話的方法計分,迫學生答標準答案?你自己都話愛國係難以計算,咁點樣用標準的準則衡量?尼科都無分計,做咩一定要有準則?你要計分就限制了學生獨立思考及自主能力,因為學生要跟你評分準則去答問題!希望大家可以細心了解成個課程,自己睇睇。

1.2 課程宗旨
本科旨在透過提供持續及有系統的學習經歷,培育學生正面的價值觀和態度,幫助
他們養成良好品德和國民素質,從而豐富生命內涵,確立個人於家庭、社群、國家
及世界範疇的身份認同。
本科重視培養學生獨立思考及自主能力,使他們明辨是非,能夠作出情理兼備的價
值判斷,並建立個人抱負及理想,對家庭、社群、國家與世界作出承擔及貢獻。
本科培育學生品德及國民素質,當中包括:
 培育品德:承傳中華美德,包括仁、義、禮、智;培育普世價值,包括:和平、
仁愛、公義、自由、民主、人權、責任感、尊重他人等。
 正面積極:依循「認識自我、立足香港、背靠祖國、面向世界」的方向,實踐優
良品格,樂於關顧家人、服務社會,願意為國家及世界人民謀福祉,建立正面積
極的人生態度。
 自我認識:加深自我認識,了解個人在家庭、社群、國家及世界的角色和責任,
以及權利與義務。
 情理兼備:發展獨立、多角度及批判性思考能力,能以客觀和理性態度,辨識
相關生活事件所蘊含的意義和價值,並作出合情合理的判斷。

 認同身份:建立於不同生活範疇的身份認同,主動關心家庭、社群、國家及世界,
成為有識見和負責任的家庭成員、社會公民、國民及世界公民。
 行動實踐:養成良好習慣,於不同生活範疇,能以積極的態度,作出理性而負責
任的決定,並勇於行動實踐。

大宅

junkemailto 發表於 12-8-2 12:13
我諗你無睇晒成份野. d 人唔係質疑成份野有問題, 係質疑份野講關於"國民教育"個一 part 有問題. 政府自 ...

請你唔好CUT部分內容出來,以下係所有內容,紅色係無咗的內容,自己睇!

國情範疇學習,重視「情懷」、注重「情感」、本於「真情」:
- 重視「情懷」—情懷源自個人與國家的感情聯繫,教師應培養學生的家
國情懷。建立國民身份認同,離不開對國家情感的孕育,不能只是記誦
資料,必須要重視人情,才可以讓國情學習富有生命力。教師應讓學生
明白自己與國家同根同源,在歷史、民族和文化三方面,彼此關係密切

- 注重「情感」—教師應協助學生領略家國情懷,由接觸國情資料開始,
體會國情資料背後的豐富情感,因而產生觸動。同時,了解國情學習重
視與他人溝通,由接觸到觸動,產生互相感應通達的效果。要真正了解
國家的發展,不可能光是依賴從書刊或傳媒得來的資料,學生得結合課
堂學習,親自踏足祖國,透過實地參訪交流,運用各種感官認識國家發
展。

- 本於「真情」—要推展國情學習,師生的投入不可或缺,還需要互相感
動和激勵。要成功推動國民教育,教師要有感動學生之心,才能對學生
產生感染力。國民教育並非單求知識累積,而是需要以互動方式,彼此
激勵,孕育真情,成為推動國民教育的原動力。

大宅

前文後理,再睇睇!

國民教育學習模式建議
 建基於本科學與教的主導原則,就國民教育的學與教策略,有以下三項建議:
(a) 國民教育的學與教基礎:以「情」引發
(b) 國民教育的課堂組織:CPET 學習模式及多重進路學習方式
(c) 國民教育的推展方法:緊扣課堂學習、參訪交流和學習活動
(a) 學與教基礎:以「情」引發
 國家範疇學習,首要確立對「國情」的認識。國情泛指國家發展的狀況,包
括國家的政治、經濟、文化等各方面的基本發展情況,有關內容並非靜止不
變,而是一個綜合和動態的概念。國情內涵可以歸類為四個學習主題,包括:
自然國情、當代國情、人文國情和歷史國情:
- 自然國情:旨在了解國家的自然資源開發運用,了解國家的潛力及面對
的機遇和挑戰。
- 當代國情:包含政治、經濟、外交、科技等內容,探討現有及展望未來。
- 人文國情:旨在認識國家的文化成就,承傳優良傳統。
- 歷史國情:旨在探討國家的歷史重要時代、人物、事件和地域,以及重
要發展脈絡。
 國情範疇學習,以上述四個學習主題為框架,順理加入相應的學習內容,可
以提綱挈領,促進有系統的學習。
 國情範疇學習,重視「情懷」、注重「情感」、本於「真情」:
- 重視「情懷」—情懷源自個人與國家的感情聯繫,教師應培養學生的家
國情懷。建立國民身份認同,離不開對國家情感的孕育,不能只是記誦
資料,必須要重視人情,才可以讓國情學習富有生命力。教師應讓學生
明白自己與國家同根同源,在歷史、民族和文化三方面,彼此關係密切。
- 注重「情感」—教師應協助學生領略家國情懷,由接觸國情資料開始,
體會國情資料背後的豐富情感,因而產生觸動。同時,了解國情學習重
視與他人溝通,由接觸到觸動,產生互相感應通達的效果。要真正了解
國家的發展,不可能光是依賴從書刊或傳媒得來的資料,學生得結合課
堂學習,親自踏足祖國,透過實地參訪交流,運用各種感官認識國家發
展。
- 本於「真情」—要推展國情學習,師生的投入不可或缺,還需要互相感
動和激勵。要成功推動國民教育,教師要有感動學生之心,才能對學生
產生感染力。國民教育並非單求知識累積,而是需要以互動方式,彼此
激勵,孕育真情,成為推動國民教育的原動力。
(b) 課堂組織策略
(i) CPET 學習模式
 本科就國家範疇的學與教,可以採用一個多角度的學習模式(CPET 學習模
式)。這個學習模式讓學生選取人物(Character)、場景(Place)、事件(Event)和時
間(Time)作為思考的切入點,再運用政治、社會、人文和科技四個分析向度,
以多元角度進行思考,立體地了解國家發展。
 CPET 學習模式包括人物、場景、事件和時間四個思考的切入點,其內涵如
下:
- 人物(Character)— 對於國家的政治、軍事、經濟、文藝、科技等領域富
有貢獻的人物,以及與國家發展歷程同行的民眾。
- 場景(Place)— 對於國家發展有重大意義的地方,如經濟發展地區、會
議地點、工業中心、文化習俗獨特的地域等。
以情理兼通方式探討中華文化
 本科在國家範疇,其學習目標包括欣賞中華文化,並體會當中蘊藏
的意趣及精神,例如:從了解傳統建築的屋脊裝飾,從理性或感性
層面入手,探索中華文化的內涵。
 以理性為開始,可以從客觀的屋脊裝飾,探討它們與建築和生活的
關連,然後透過繪畫、陶泥創作等感性方式,表達內心感受。
 由感性引發,可以從屋脊裝飾的圖片、繪畫等,猜想屋脊裝飾寄寓
的期望。然後進行資料搜集,瞭解不同地方的屋脊裝飾設計和風格,
製作的設計風格,以及這製作行業帶來的影響,例如廣東佛山石灣
盛產陶塑,而當地陶塑亦廣泛用於屋脊裝飾,藉此可以探討佛山陶
塑業對於當地經濟、社會和民生的影響。
 從情與理兩方面進行探究學習,可以相輔相成,推動學生從多方面
欣賞中華文化。
- 事件(Event)— 對於國家發展有重大意義的事件,如制度革新、政策或
法規頒行、創新發明、技術突破等。
- 時間(Time)— 對於國家發展有重大意義的時代,如思潮變化的階段、
學術發展的歷程、具有文化特色的時期等,以及重要事件的日期。
 CPET 學習模式確立時、地、人、事四個切入點,可以結合政治、社會、人
文和科技四個分析向度,讓學生透過觀察、提問、討論、分析和思考的過程,
促進課堂學習成效,建構清晰而立體的學習圖像。這四個分析向度的內涵如
下:
- 政治 — 探討國家的決策和管理制度,例如:國策制定、政策施行、法
律確立、制度運作等。
- 社會 — 關注社會民生發展,例如:房屋、教育、醫療、福利等。
- 人文 — 欣賞源於生活的文化發展,例如:語言文學、思想信仰、禮儀、
習俗、傳統技藝等。
- 科技 — 思考國家邁向科技發展的路向,例如:科學思想、技術發展、
成果應用、持續創新等。

大宅

junkemailto 發表於 12-8-2 13:36
我諗d 人講緊既係, 唔係全部內容有問題. 一路都係講緊有部份內容偏頗, 而我cut 出黎既部份就係偏頗既部份 ...
問題係你只CUT了你認為有問題的一部分中的一部份,如果一句句子全句係“我的狗死咗去邊?”,但CUT成“我的狗死咗”,有沒問題?跟本就唔係內容的本義,所以大家都係自己去睇去了解吧!

一杯凍檸茶入邊有半隻甴曱腳唔代表杯凍檸茶飲得落口,好似好對,但問題係成個德育和國民教育,係咪唔可以修改的?而家講緊只有少部份有爭論(其實都可能係為爭論而爭論),係咪一定停止全科?你杯凍檸茶可能唔可以分開部份,但德育和國民教育科可以,就好似你買30隻蛋,有一隻壞咗,係咪要掉晒30隻蛋?唔可以換返一隻好的?

我想講要求罷課的組織,可不是同共產黨一樣要求你為它犧牲呢?
發動群眾本來就係共產黨爭權的手段,而家某些組織都係用同一手法而矣,兩者沒分別!

ynotfree  點解一定要加這一科先,你有什麽問題非得加這科不能解決?  發表於 12-8-3 21:21
ynotfree  咪講道理所當然咁啦!蠱惑!  發表於 12-8-3 21:21
w_y  一時又話要整體咁睇, 一時又話一盒雞蛋有一隻壞, 你邊句真?  發表於 12-8-2 23:06

大宅

Valday 發表於 12-8-2 16:55
即係先比個可疑人物入屋,再睇下佢想搶野定殺人?
噢,佢可能入黎送錢你洗! ...

調返轉諗,即係你怕有可疑人物入屋,所以屋外100米,都唔比人入來?永遠封屋?

已經有三年試行期,又可以由教師自己編教材,都係一定要停?

大宅

misstsangivy 發表於 12-8-2 16:48
咁你有無小朋友讀幼稚園?

我同你一樣咁諗!

大宅

Quote:hc2001++我一路都係答你評估喎!哦?

原帖由 babyfather 於 12-08-02 發表
正常人知道D野有問題, 都係避左先, 冇人會大力咁推D有問題嘅野比人, 除非既得利益者.
我好少同朋友拗,因為朋友唔會誤導我。

大宅

回覆+hc2001+的帖子 如果根本無人喺屋外,

原帖由 Valday 於 12-08-02 發表
回覆 hc2001 的帖子

如果根本無人喺屋外,自己諗多左走去封屋當然有問題。但而家個可疑人物已經敲緊門,你 ...
同樣個可擬人只係你覺得可擬而已,可能係格離三姑六婆講可擬人壞話唔想你同佢做朋友!

大宅

Quote:hc2001+發表於+12-8-2+14:34+問題

原帖由 junkemailto 於 12-08-02 發表
嘩打好多字好勁依家政府話可以自編教材,咁你咪換咗隻壞蛋囉!教你想教的,仲有三年試用期!就算政府比你換晒三十隻蛋,同你換一隻一樣,你都係有三十隻蛋!可能有d 人想要唔係蛋,係想係政府到賠到三十隻雞!

首頁

尾頁

跳至