時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

原則
 以整體出發:應從學生整體表現出發,包括「認知」、「情感」及「行為」層
,了解學生於本科的整體學習成果。

 採納多元化的評估策略:應靈活運用進展性評估及總結性評估策略,安排不
同持分者參與評估,例如:自我評估、教師觀察、同儕互評等;藉多元化的
評估模式,例如:學習歷程檔案、專題研習等,幫助學生具體了解自己於本
科的學習表現,更能掌握改善及提升的方向。
 提供正面回饋:應為學生提供具描述性及方向性的評估結果,以正面的回饋
提高學生的自信心,彰顯學生的學習表現及成就,鼓勵他們思考改善方向
建立積極的人生態度。

方向
 促進學習為本:應於整個學習歷程,適時和適切地幫助學生了解自己的表現
及改善方向
。評估亦應具備延續性,可在不同學習情境進行,例如:課堂學
習、分組討論、服務學習、交流活動等。
 闡明評估目的:應向學生清晰及明確闡明本科的評估目的、方法和準則,幫
助學生從評估中學習,並掌握自己的學習進程,提高學習動機和成效。
 優化課程:評估應具備清晰目標及明確方向, 重了解及彰顯學生於本科的
學習成果
,並能為教師提供資料,藉以調適和優化學與教的過程,發揮自我
更新和完善的功能

形式
 安排持分者參與:除教師參與評估以外,學校亦可配合實際情況,考慮安排
其他持分者,例如:學生、同儕、家長等,適度參與評估,從不同角度反映
學生的學習表現,例如:
- 教師作為評估者:可從日常與學生的接觸,加深了解他們於本科的學習成
就,並有系統記錄學生的學習表現。教師亦可以在學生的自我評估基礎之
上,提供正面及具備描述性的指導,幫助學生了解改善和進步的方向(例子
見〈附錄七〉)。
- 同儕作為評估者:進行相關學習經歷/活動時,例如:義工服務、交流考察、
專題研習等,同學可以參與評估,透過問卷、分享等方式,互相表揚彼此
於學習歷程中的進步
,提高自信心和建立身份認同,並為評估提供不同視
角和資料,全面反映學生的轉變和成就。
- 家長作為評估者:邀請家長就子女於家中的表現而提供資料,除了反映學
生於家庭生活範疇的表現,也能進一步了解本科的學習成效,並可藉此協
同家長參與的力量,為學生建造有助品德及國民素質培育的家庭學習和生
活環境。

成份野好似好正常, 但當以情感評分及帶有方向性時, 會唔會覺得好熟口面, 根本就係一個"心靈改造課程". 大人都頂唔順啦, 何況小朋友?????

prettyruru    發表於 12-8-1 23:48

大宅

大家可以睇下

ynotfree    發表於 12-8-1 19:04

大宅

hc2001 發表於 12-8-1 17:17
都話唔係評分係評估,老師只係比建議,請問有咩教育係無方向性的,係無目標的!:ques ...
情感上嘅評估, 點評?? 你話你愛你老公? 有幾愛?

學科用情感評估? 你接受到我接受唔到! 互相評估分,咁同同學關係好高分D, 關係唔好低分D, 呢D叫乜野學科?

你知唔知乜野係心靈改造課程?

totheend  "學生互評"其實是最陰毒的一招!  發表於 12-8-2 17:00

大宅

ericalsp 發表於 12-8-1 17:36
各位,我只係講我的立場及看過"國民教育"對我小朋友有幾大的影響?

對於香港的新聞、傳媒、報章等媒體,好 ...
如果你個子女比人評唔夠愛國, 要補課改善, 你點證明佢足夠愛國?

其他同學評估你子女唔夠愛國, 你個仔點樣證明人地針對佢?

你明唔明用情感去評估係有好嚴重技術問題, 對小朋友心靈亦有好大影響.

totheend  agree X 100000000!  發表於 12-8-2 17:01

大宅

hc2001 發表於 12-8-1 18:19
你有無睇內容?老師係比建議改善,點評唔係家長責任,因為我D唔係教師,如果係評唔到,係咪由老師提出同教 ...
你話就係? 你身邊D人話唔係喎? 你身邊D人評估都計分, 你點解釋? 老師會相信你一個定你身邊果十個??

既然有漏洞, 點解都要夾硬上?

大宅

用情感黎評估本身就係錯, 學科冇公平嘅準則點可以成為學科??

見到有問題都要夾硬上?

大宅

ericalsp 發表於 12-8-2 00:15
回覆 ericalsp 的帖子
成個課程剩係講好野, 歌頌祖國偉大, 唔比小朋友希批判思考, 單方面相信單一來源, 咁樣叫為小朋友好?

成份野問題唔大, 但最大問題係評分, 有方向性情感先有分, 咁都比佢上, 對下一代為禍太深.

打過比喻, 你可以同你情人拍拖, 但最後點都要嫁比另一個呀伯, 你接唔接受到? 評分就係結果, 佢過程比適量自由你, 但評分要跟教育局指引, 咁同迫你嫁比個呀伯有乜分別.

SORRY, 我真係接受唔到我下一代要接受D咁嘅教育.mouth:

totheend  見解精闢! 一針見血!  發表於 12-8-2 17:06

大宅

hc2001 發表於 12-8-2 09:48
尼種評估唔係只係尼課有!我個囡學校中英文oral已經有相互評分、老師、同學、家長都有!通常老師評分比較正 ...
用情感黎評ORAL?? 第一次聽.

大宅

hc2001 發表於 12-8-2 09:51
你有無睇課程内容?都話無分計!係評估同比建議
評估唔駛計分, 評估唔達標係要進行改善課程, 同計分有乜分別?

學科上有懲罰性跟進重衰過考試唔合格.

大宅

愛國係發自內心, 唔係強迫架.

而家果D政拹你估佢真係愛國? 全部都係撈油水.

totheend  回覆hc2001: 咁仲衰! 明知有問題, 都假意逢迎, 好似強國D高官咁!  發表於 12-8-2 17:11
hc2001  係囉都無得迫咁點洗腦喎?  發表於 12-8-2 12:14

大宅

hc2001 發表於 12-8-2 12:09
可能你都係無睇內容,點解有部份會咁樣評估,原因要睇返課程宗旨之一“培養學生獨立思考及自主能力,使他 ...
你一直都係講內容, 我一直都講緊評估果PART出問題, 你就一直避, 算把啦, 既得利益者.

hc2001  我一路都係答你評估喎!哦?叫人自己睇課程內容都有利益者?  發表於 12-8-2 18:17

大宅

正常人知道D野有問題, 都係避左先, 冇人會大力咁推D有問題嘅野比人, 除非既得利益者.

hc2001  推唔推唔重要,我係唔鐘意只係人云亦云,性格如此!  發表於 12-8-2 18:22
totheend  有point!  發表於 12-8-2 17:23

大宅

junkemailto 發表於 12-8-2 13:36
我諗d 人講緊既係, 唔係全部內容有問題. 一路都係講緊有部份內容偏頗, 而我cut 出黎既部份就係偏頗既部份 ...
BINGO!

大宅

進步方向/建議 老師<---------

做好自己已經得啦, 點解會有方向?? 情感??

小學生好嘅方向即係點? 好嘅方向會有A, B同C揀??

你地其實有冇小朋友讀小學?? 學習表現/成就通常係冇老師建議架

http://www.edb.gov.hk/FileManager/SC/Content_2428/MNE%20Guide%20(CHI)%20Final%2020120619.pdf

P125-P126

大宅

misstsangivy 發表於 12-8-2 16:48
咁你有無小朋友讀幼稚園?
你同邊個講?

大宅

hc2001 我一路都係答你評估喎!哦?叫人自己睇課程內容都有利益者? 發表於 14 分鐘前

正常人知道D野有問題, 都係避左先, 冇人會大力咁推D有問題嘅野比人, 除非既得利益者.

hc2001 推唔推唔重要,我係唔鐘意只係人云亦云,性格如此! 發表於 9 分鐘前

為拗而拗, 咁咪唔理性囉, 做你朋友都幾辛苦

大宅

hc2001 發表於 12-8-2 22:59
我好少同朋友拗,因為朋友唔會誤導我。
文件寫得好清楚, 情感方向性評估, 同學間互相評估, 冇誤導喎.

咁見到個學科有問題, 點解仲要支持夾硬上? 可以撤回檢討再上, 而家學校已經有常識同公民科, 呢科真係咁急要推咩? 唔係既得利益者, 我真係解釋唔到點解今年9月要硬推.

大宅

junkemailto 發表於 12-8-2 22:38
我認同30隻蛋, 壞左1隻唔應該要掉晒所有蛋. 呢個係無錯. 不過你呢個比隅有小小偏差.

首先為免大家一路 ...
我諗唔係三十隻入面有一隻, 而係三十隻入面都有小小壊, 唔係有小小黑點, 就係散璜. 仲要必買必食.

呢科野根本就係有曱甴嘅碟頭飯.

大宅

李焯芬:如果三年之後有學校不跟隨“德育及國民教育科”課程指引來開辦課程, 教育局會通過視學制度來處理,視學小組會指出其不足之處,要求糾正。我們要求老師全面、清晰地看問題,這是一個教學標準。

http://www.chinareviewnews.com/c ... 02134561&page=3

D人成日話學校老師可以自己決定, 睇李焯芬點講, 你就知最後就係要跟指引, 行方向性情感教育, 呢三年只係寛限期

大宅

回覆 Valday 的帖子

先實行後咨詢根本就係層壓式傳銷手法, 如果係好野群情洶湧下點解唔比再咨詢?

SORRY, 香港唔係大西北, 呢D手法只可以係民智未開嘅地方展開.

首頁

尾頁

跳至