時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:內有 "國民教育內容指引" 本書,有幾多人真正看過?

成份野睇落一定好正常,局長自己都爆「有爭議」的只佔3%,如果唔係點推?魔鬼只在細節𥚃,一粒老鼠c足以整到成煲粥唔食得,定係你會覺得為左一粒c成煲粥唔要好唔應該,會照餵小朋友食?

大宅

回覆 hc2001 的帖子

我唔係話成份野好正常,係話「睇落」會好正常!都話係97%靚粥加左3%老鼠c!你一羹畢落去睇落成碗粥,係咪都食?!

大宅

說得對!所以我支持德育及「公」民教育科,請撤回那隱惡揚善的洗腦國民教育!

w_y  中國人要講明正言順! 公民和國民概念好唔同.  發表於 12-8-2 23:05
hc2001  只係改一個“國”字就無問題?最重要係內容唔係名字吧!  發表於 12-8-2 18:24

大宅

即係先比個可疑人物入屋,再睇下佢想搶野定殺人?
噢,佢可能入黎送錢你洗!

ynotfree    發表於 12-8-3 21:23

大宅

如果根本無人喺屋外,自己諗多左走去封屋當然有問題。但而家個可疑人物已經敲緊門,你會鎖門問清楚定請佢入屋先?3年開展期咪就係請佢入屋先囉,入左黎咁易請得走?
唔該你問下d老師,有冇咁多精力時間自定教材先?下下老師自己攪到,教科書定價過高單野唔使嘈咁耐啦!再者,老師自己定左,你估唔使過board?評估唔使跟指引?

ynotfree  Agree!   發表於 12-8-3 21:26

大宅

守望相助係中國傳統美德,你可以認定佢係三姑六婆心懷不軌挑撥離間,屋主要自己斷定啦。但你又憑咩拍晒心口話佢一定係好人,係咁叫人開門呢?俾d時間大家了解下不可以嗎?有必要這麼急就章嗎?

大宅

回覆:內有 "國民教育內容指引" 本書,有幾多人真正看過?

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20120804/16574867?ref=fb
你地可以話又係生果報,唔中肯,咁唔該逐隻字去睇下成個論壇全文啦

大宅

回覆:babyfather 的帖子

係引你落答的開展期!

首頁

尾頁

跳至