時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

hc2001 我一路都係答你評估喎!哦?叫人自己睇課程內容都有利益者? 發表於 14 分鐘前

正常人知道D野有問題, 都係避左先, 冇人會大力咁推D有問題嘅野比人, 除非既得利益者.

hc2001 推唔推唔重要,我係唔鐘意只係人云亦云,性格如此! 發表於 9 分鐘前

為拗而拗, 咁咪唔理性囉, 做你朋友都幾辛苦

大宅

回覆 hc2001 的帖子

如果根本無人喺屋外,自己諗多左走去封屋當然有問題。但而家個可疑人物已經敲緊門,你會鎖門問清楚定請佢入屋先?3年開展期咪就係請佢入屋先囉,入左黎咁易請得走?
唔該你問下d老師,有冇咁多精力時間自定教材先?下下老師自己攪到,教科書定價過高單野唔使嘈咁耐啦!再者,老師自己定左,你估唔使過board?評估唔使跟指引?

ynotfree  Agree!   發表於 12-8-3 21:26

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

我不是為反而反,而係先了解過本書的內容

原帖由 ericalsp 於 12-08-01 發表

我不是為反而反,而係先了解過本書的內容,才決定我日後子女 ...
其實我都為左啲個問題討論左好耐.老人家同我立場都覺得應該.但後生的就覺得無謂要反.我只係覺得小朋友接觸多啲知識不是壞事.唔通個個人聽得耶穌多就會信主?聽得佛經多就會信有鬼咩?

caramelpudding   咁多人冇見過鬼又信有鬼?  發表於 12-8-4 12:33
ynotfree  有害的都照樣塞入孩子個腦,是平常太空閒嗎? (兼要練百毒不侵神功嗎?)  發表於 12-8-3 21:35
手機用戶,不要點評,謝謝

複式洋房

引用:回覆+babyfather+的帖子 你好,你用紅字hi

原帖由 ericalsp 於 12-08-01 發表
回覆 babyfather 的帖子

你好,你用紅字highline的字眼,試想下是否有D似層相識的感覺?同自小教導你BB一 ...
我同意 babyfather 見解。我想不到任何一科要評核「情感」,現在仲要係必修。babyfather 的紅字很清楚了,Erica 你的回應則不中重點。

禁止訪問

禁止訪問

大宅

Quote:hc2001++我一路都係答你評估喎!哦?

原帖由 babyfather 於 12-08-02 發表
正常人知道D野有問題, 都係避左先, 冇人會大力咁推D有問題嘅野比人, 除非既得利益者.
我好少同朋友拗,因為朋友唔會誤導我。

大宅

回覆+hc2001+的帖子 如果根本無人喺屋外,

原帖由 Valday 於 12-08-02 發表

如果根本無人喺屋外,自己諗多左走去封屋當然有問題。但而家個可疑人物已經敲緊門,你 ...
同樣個可擬人只係你覺得可擬而已,可能係格離三姑六婆講可擬人壞話唔想你同佢做朋友!

大宅

Quote:hc2001+發表於+12-8-2+14:34+問題

原帖由 junkemailto 於 12-08-02 發表
嘩打好多字好勁依家政府話可以自編教材,咁你咪換咗隻壞蛋囉!教你想教的,仲有三年試用期!就算政府比你換晒三十隻蛋,同你換一隻一樣,你都係有三十隻蛋!可能有d 人想要唔係蛋,係想係政府到賠到三十隻雞!

禁止訪問

大宅

守望相助係中國傳統美德,你可以認定佢係三姑六婆心懷不軌挑撥離間,屋主要自己斷定啦。但你又憑咩拍晒心口話佢一定係好人,係咁叫人開門呢?俾d時間大家了解下不可以嗎?有必要這麼急就章嗎?

大宅

講多無謂!如果咁簡單係任何途徑,包括網絡就可以導化有學識有頭腦又或者有少少銀両既家長去支持國民教育實施,會否睇低左侮辱左人地既智慧呀?唔該晒喎

咁勤力,辛苦晒你地幫政府既人呀

真的心悅誠服

大宅

hc2001 發表於 12-8-2 22:59
我好少同朋友拗,因為朋友唔會誤導我。
文件寫得好清楚, 情感方向性評估, 同學間互相評估, 冇誤導喎.

咁見到個學科有問題, 點解仲要支持夾硬上? 可以撤回檢討再上, 而家學校已經有常識同公民科, 呢科真係咁急要推咩? 唔係既得利益者, 我真係解釋唔到點解今年9月要硬推.

大宅

junkemailto 發表於 12-8-2 22:38
我認同30隻蛋, 壞左1隻唔應該要掉晒所有蛋. 呢個係無錯. 不過你呢個比隅有小小偏差.

首先為免大家一路 ...
我諗唔係三十隻入面有一隻, 而係三十隻入面都有小小壊, 唔係有小小黑點, 就係散璜. 仲要必買必食.

呢科野根本就係有曱甴嘅碟頭飯.

侯爵府

事實上...係好少人有睇..

真係睇過內容...就知德育個part 係最大part...又合理..
國教個part 係細..內容都okay...最緊要講真野...唔好學日本講大話!

最大問題係後來指引個本野.....理應收回..
同要開班同老師講下德育同國民科內容....

不過...無la la 多一科...又係幾煩....要陪小朋友考多科...

呢幾年..教育呢個產業....真係攪到好亂!

大宅

回覆:內有 "國民教育內容指引" 本書,有幾多人真正看過?

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20120804/16574867?ref=fb
你地可以話又係生果報,唔中肯,咁唔該逐隻字去睇下成個論壇全文啦

大宅

李焯芬:如果三年之後有學校不跟隨“德育及國民教育科”課程指引來開辦課程, 教育局會通過視學制度來處理,視學小組會指出其不足之處,要求糾正。我們要求老師全面、清晰地看問題,這是一個教學標準。

http://www.chinareviewnews.com/c ... 02134561&page=3

D人成日話學校老師可以自己決定, 睇李焯芬點講, 你就知最後就係要跟指引, 行方向性情感教育, 呢三年只係寛限期

大宅

回覆:babyfather 的帖子

係引你落答的開展期!

大宅

回覆 Valday 的帖子

先實行後咨詢根本就係層壓式傳銷手法, 如果係好野群情洶湧下點解唔比再咨詢?

SORRY, 香港唔係大西北, 呢D手法只可以係民智未開嘅地方展開.

首頁

尾頁

跳至