母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

由bb出世咁耐,一直餵人奶!無論乳頭比她啜損好、乳頭痛又好、乳頭塞咗要搵手推通又好,全部苦楚我一一堅持餵母乳(埋身餵),現在因為bb黃疸遲遲未退,仲比健康院轉介番醫院1次照燈,現在又話要再番醫院抽血!已經抽咗4次啦,身為媽媽我點捨得比佢又再比人抽血吖?d姑娘勸我補奶粉比bb食,我阿媽又比說話我聽!好煩囉!又成曰叫我比水餵bb!同佢講餵母乳不用喝水,佢就話我!又話埋身餵點知佢食幾多?所以水份不足黃疸遲遲未退,唔通我唔心痛架!又話因為唔知佢食幾多,唔知佢夠不夠營養!我究竟應不應該繼續我的堅持?我的bb也因為埋身餵佢唔鐘意食奶樽(pu
mp出來的母乳),有無人可以分析下我現在應該什樣做才好?

伯爵府

環保接龍勳章

佢啜得好少? 黃的bb會好攰, 可能啜得唔好, 可以幫下佢, 我當時係一邊餵一邊泵, 佢只係夠力食一陣, 我會用spoon餵埋泵出來的, 如果佢肯啜就ok, 如果成日訓就幫下佢. 埋身時都可以擠出o黎, 等佢食得易d, 食得多屙得多就易d退.

男爵府

畀面勳章

回覆:應該堅持還是不堅持?

當然要堅持呢!同意草的建議!我b都係不喜歡奶樽奶咀的東西,只肯埋身食,你自己都要休息多些,加油!

複式洋房

黃疸退咗先最緊要,餵幾餐奶粉都唔係罪過,唔好自責,但記得用杯或匙餵,免得奶頭混淆。
亦就算補奶粉,一邊照埋身餵呀,如果bb食完奶粉,飽瞓咗,多過兩個鐘至食一次,咁咪中間泵吓出來,佢食時用餵杯或茶匙餵囉,keep住/谷大啲奶量嘛。
達到一日6條濕片片多幾日就應該冇事。堅持,加油!

別墅

引用:由bb出世咁耐,一直餵人奶!無論乳頭比她啜

原帖由 anglela 於 12-08-01 發表
由bb出世咁耐,一直餵人奶!無論乳頭比她啜損好、乳頭痛又好、乳頭塞咗要搵手推通又好,全部苦楚我一一堅持 ...
我曾經都好似你聚,bb黃疸唔退,仲升到3百幾,但我聽好多人意見,都比少少水bb飲,同埋準時喂奶,的確覆診第三次就不用再去!人奶要繼續堅持,要埋身先刺激人体造奶,加油!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊