2012年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

我想問大家個b食奶時間定唔定時?即係一定係三個鐘佢就醒要食奶,我想呀b三個鐘先食一次,但係呀b有時兩個鐘就醒,有時兩個半鐘,有時訓得好d就三個鐘醒食奶。。。點先可以令bb食奶定時d?定係現在未夠一個月大就由佢要食奶就俾佢食?

複式洋房

回覆:bb食奶時間

通常佢醒咗我就換片食奶

大宅

引用:通常佢醒咗我就換片食奶 +

原帖由 luckygirl2011 於 12-08-02 發表
通常佢醒咗我就換片食奶
咁係唔係唔定時咁醒呀?我現在都係佢醒就換片食奶,現在bb 20日大,洗唔洗等佢三個鐘先食呀?

複式洋房

阿b兩週大開始我就定時3個鐘一次,未夠鐘就同佢換下片,玩下,到夠鐘先比佢食,有時仲訓緊就整醒佢,喺半夜先由佢訓,喊先比佢,而家啱啱4週大,bb已經自己調節到4個鐘先食一次,每次食4安,半夜就差唔多5個鐘先醒

大宅

我bb每四個小時就食奶,每次都食四安至四安半左右到。半夜都係。。。。

大宅

引用:阿b兩週大開始我就定時3個鐘一次,未夠鐘就

原帖由 vic_ki419 於 12-08-02 發表
阿b兩週大開始我就定時3個鐘一次,未夠鐘就同佢換下片,玩下,到夠鐘先比佢食,有時仲訓緊就整醒佢,喺半夜 ...
我b三週大都未定時食奶。。。搞到唔知俾唔俾佢食好,定等夠三個鐘先俾佢食好

大宅

引用:我bb每四個小時就食奶,每次都食四安至四安

原帖由 Cyc816 於 12-08-02 發表
我bb每四個小時就食奶,每次都食四安至四安半左右到。半夜都係。。。。

...
你bb幾大呀?咁好既4個鐘先食一次,我bb現在都仲係兩個鐘或兩個半鐘就要食啦。。我開4安,但有時飲到3安有時4安。。

大宅

回覆:faye209 的帖子

我bb18日大呀。。。。。

大宅

引用:我bb18日大呀。。。。。 +

原帖由 Cyc816 於 12-08-03 發表
我bb18日大呀。。。。。
18日咋我bb 三個星期大啦,都仲兩個鐘或兩個半鐘就食奶啦點算。。。

複式洋房

你可以試下定時定候咁比佢食,例如第一餐係8am,咁之後就11am,2pm,5pm,8pm,11pm,當然第一餐時間你可以就返你阿b,無論幾點開始都好,大前提係之後間隔要準時,如果未夠鐘醒左,就同佢換下片,傾下偈,玩下,到夠鐘先比佢食,如果夠鐘都未醒,就整醒佢餵,總之就準時地餵比佢,我阿b嗰陣維持左3日左右就習慣,而且時間穩定左,佢又真係夠肚餓先餵,我阿b明顯食得快左同埋食嘅份量都穩定左,唔會話今餐食2安,下餐食3安咁,而家佢已經調節到4個鐘一次,每次4安喇

大宅

我再試下先,其實之前都試過,不過佢喊到紅晒塊面 ,我媽又係咁話我唔俾奶個仔食餓到佢喊到紅晒好辛苦咁。。我抱佢等夠鐘呀媽又話我成日抱佢會抱慣左佢。。。。好矛盾

大宅

我阿b根本做唔到,而家已經第四周喇,仲係不定時想食,想同佢換下片玩下拖時間完全無可能,喊到拆天,塊面仔紅曬,喊得太勁餵佢果時又嘔奶!無曬辦法啊,不日有3餐係拖到2.5個鍾嘅,我已經好開心!不過我知埋身餵人奶係容忍肚仔餓啲!

複式洋房

其實個間隔都可以就返阿b,如果佢而家未可以3個鐘一次,就由2.5個鐘開始,最重要係準時餵,等佢習慣左兩、三日之後就慢慢將個間隔推遲,15分鐘咁加上去,慣左之後先再加

大宅

引用:其實個間隔都可以就返阿b,如果佢而家未可

原帖由 vic_ki419 於 12-08-04 發表
其實個間隔都可以就返阿b,如果佢而家未可以3個鐘一次,就由2.5個鐘開始,最重要係準時餵,等佢習慣左兩、 ...
都好主意,我e家都係2.5hrs俾佢食一次。。有時2個鐘就醒左我都抱到佢夠2個半鐘先食。。

大宅

我bb6日大人仔,
有時2小時,有時2.5小時,間中3小時就搵奶食,平均食70ml,有時都唔知好唔好忍心夠3小時先比佢食好

大宅

引用:我bb6日大人仔, 有時2小時,有時2.5小時,

原帖由 karenbob 於 12-08-05 發表
我bb6日大人仔,
有時2小時,有時2.5小時,間中3小時就搵奶食,平均食70ml,有時都唔知好唔好忍心夠3小時先 ...
唉。。好難搞呀,佢醒左到喊,抱佢等夠鐘d時間好似過得好慢咁,等極都未夠鐘,抱住佢都大喊,又驚佢食晒d風落肚,都唔知點好

複式洋房

你地係餵人奶定奶粉呀

大宅

引用:你地係餵人奶定奶粉呀 +

原帖由 luckygirl2011 於 12-08-05 發表
你地係餵人奶定奶粉呀
奶粉呀

大宅

大家參巧下,我試緊,都ok

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=1648918&extra=page%3D1&page=1

大宅

http://www.baby-kingdom.com/forum.php? mod=viewthread&tid=1648918&extra=pa ge%3D1&page=1

首頁

尾頁

跳至