親子旅遊

跳至

首頁
12345...9

尾頁

子爵府

##已補上景点、交通、酒店等等資料放係第6頁106層.

又借BK平台作個人遊記纪錄, 順帶分享呢兩個都算適合親子行的地方.

背景:

原先呢個暑假plan去布吉,不過找唔到平機票,兩大一小機票已過萬,放棄. 去沙巴?舊年年底才去過,似乎太密了。見到架亞記航空去檳地有特價,未計稅單程600元算便宜,不過檳城十幾年前曾去過短暫工作過,只覺是舊舊的市鎭,食嘢就不錯,但要作親子行又好似唔係幾啱玩,多得各方網友資料,原來可以同遊有陽光靚沙灘的浮羅交怡,多付數佰元坐個半小時內陸機就到, 咁就唔同哂咯,就來過一星期的檳城浮羅交怡之旅吧!

rchchan0505  想問下Adventure Zone 幾多歲可入?我囡5歲,115cm.  發表於 12-11-20 16:22

子爵府

回覆:potpot 的帖子

開始行程:

第一天冇乜好寫,因先坐夜機到穦城,亞記機去到已午夜時分,近近地揾間近機場的酒店暫住一宵. 先步出機場外在Taxi counter 比要去酒店地址職員睇,佢會話要幾多錢, 比錢攞飛, 去的士站比飛司機搞掂

早上影酒店外圍,四佰元樓下的酒店包早歺, 最緊要有間港人至愛24小時便利店, 又勝在十多分鐘到機場, 滿意!

睡到十時許,食埋早歺回機場搭约2点內陸機到Langkawi. 第一件事先唱錢, 在檳城機場二樓找到兩間銀行, 個rate约 2.5多小小. 同香港百年差不多.

架機算準時起機, 天氣好得很,人家說七月已踏入雨季,這個一直擔心, 幸好苐一天上機已是如此的天氣了, 開心!

落機先租車,. 講吓價五日四夜車才RM250元(圍起才佰多元港紙一天, 超平, 不過最後我付多RM50元, 因佢話Upgrade架新凈日本Toyata给我, 結果後悔), 費時煩join 埋此處必去景点 –芭雅島浮潛團的local tour.

講翻架車,影相很新, 但實情是架車巴狠累累, 我跟職員說這怎算新, 車頭崩把重有些鬆脫, 他笑笑口拍回崩把回正常位置, 說OK 呀,No Problem. 算了, 個仔肚餓要食嘢, 如果唔係堅持要你換車或再打莭扣.

子爵府

揾間Shopping Mall 草草食個快歺後, 就直奔要住兩晚位於瓜鎮的酒店.

揀呢間因為方便明天出海,可以9点至從酒店接送出發. 如果住珍纳海灘酒店,就要8点出發, 重要去埋其它酒店take 客, 未搞.

為慳些沒有訂對海的,但房外景緻開揚舒服,滿意。

Check In 後在房內歎吓已4点多,就近近地先去碼頭旁的神鷹广場。

呢日天朗氣清黃昏時又不太熱,個仔係見大广場就走呀走,開心極!

湖景藍天,喜出望外。

隻鷹真係好大,相傳因為呢隻神鷹才有今天的浮羅交怡(有興趣可以揾揾背後的神話故事),它的名字就是Langkawi。

今天寫住咁多。

瑪瑙宮

好媽媽勳章

引用:揾間Shopping+Mall+草草食個快歺後,+就直奔

原帖由 potpot 於 12-08-03 發表
揾間Shopping Mall 草草食個快歺後, 就直奔要住兩晚位於瓜鎮的酒店.

揀呢間因為方便明天出海,可以9点至從 ...

男爵府

回覆 potpot 的帖子

SUPPORT...等你...

男爵府

子爵府

好彩有以上兩位支持,以為又在自言自語添,嘻!
繼續...
第二天進入嚟Langkawi 主打行程-芭雅島。早上酒店大堂九點等,架車遲了二十幾分鐘才來。同上車的疑似一團內地來的旅行團。唔到十分鐘就到碼頭,落車後多得內地導遊提醒,我地呢些散客要到碼頭個主辦旅行社個counter報到,報到後先戴上紅色手帶( 見到有黃色、綠色的,估計黃色是只去沙灘,綠色的是遊完島後接船去璸城的,我紅色的就是落腳在浮台玩浮潛的)。

搭呢架疑似以前去澳門嘅飛翔船,坐一小時許終於到達。

先安頓在浮台上,約三、四人坐一張枱,跟住有個guide講吓什麼時間餵鯊魚,食lunch,離開時間冲身地方等,跟住欏浮潛工具就自由活動。

子爵府

嘩!一落水不得了,魚多得驚人,比之前在沙巴見到多很多,種類及size都多同大。

個仔著住救生衣也同我一樣不知不覺游到沙灘,途中見到的魚,珊瑚對於一個外行玩浮潛的人已很驚嘆及滿足了!

綱上很多人說呢個團自助午餐只食飽算,我又覺得唔太差,最小阿仔都食到津津有味。

食完落去個浮台下層睇吓海底世界,見到條極巨型大魚,忘記影相,失敗!

mingt    發表於 12-8-4 10:51

子爵府

引用:嘩!一落水不得了,魚多得驚人,比之前在沙

原帖由 potpot 於 12-08-04 發表
嘩!一落水不得了,魚多得驚人,比之前在沙巴見到多很多,種類及size都多同大。
跟住發覺人小了,可以坐在浮台旁的位置浸腳餵魚。其實小朋友未懂游泳都可以坐係呢度餵魚,已經可以玩一朝了。

跟着我地又游過對面沙灘,唔想游其實有船每十幾分鐘就來往浮台沙灘,不過我地太喜歡水底世界,着住潛水衣唔係太吃力所以繼續游,掛住游忘記去睇餵鯊魚,不覺冇後悔,因為太喜歡在這裏浮潛了。

不知不覺又到三點多要回程。太累在一小時回浮羅交怡時都是睡着的。坐車回酒店後冲涼hea吓後,就出去搵食了。

子爵府

昨天行過酒店咐近的露天食市都頗多人,就試試。
在沙巴試過牛油虎蝦,係呢度又試試。在沙巴叫了兩隻食得哂,所以係度又叫兩隻,結果...

來了一大碟如龍蝦般大的虎蝦,第一口咬落去卜卜脆,牛油嘴邊透出來,比沙巴的好食,食完已容不下其它了。

呢個炒燒肉其實都很正,可惜食完虎蝦後再努力還食剩很多,真唔環保。

如果大家去爪鎮冇心水食什麼,就去呢間試試,價錢都算大衆化的。今天冇乜用車,好像浪費,所以就駛架食去附近shopping mall 行吓超市又hea住的過了好玩的一天。

今日又寫住咁多。

子爵府

好正哦,,
語言方面,全英文呢?還是有識講中文的呢?
有花堪折直須折,莫待無花空折枝. 11-4-2 01:39 回覆|刪除

大宅

浮羅交怡(台譯:蘭卡威)、檳城陽光沙灘親子Hea住行之旅,未去過入來睇睇。

嘻嘻! 我明天都飛去langkiwi , 樓主可唔可以介紹有咩玩同埋食 我都打算浮潛, 價錢大約多少? 係邊到報名?係咪好似沙巴咁有好多檔選擇? 樓主你又揀左邊款呢? 問題好似多左d 麻煩晒你!

珍珠宮

牛年勳章 月餅勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

版主 的帖子

support, potpot既分享

子爵府

引用:好正哦,,語言方面,全英文呢?還是有識講中文

原帖由 nnd 於 12-08-04 發表
好正哦,,
語言方面,全英文呢?還是有識講中文的呢?
如見中國人面口的講國語多數得,有時甚至碰到講廣東話的,但如見馬來純本土的就只好說英文了。

象牙宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

珍珠宮

BK Milk勳章

好詳細

子爵府

引用:嘻嘻!+我明天都飛去langkiwi+,+樓主可唔可

原帖由 bata 於 12-08-04 發表
嘻嘻! 我明天都飛去langkiwi , 樓主可唔可以介紹有咩玩同埋食 我都打算浮潛, 價錢大約多少? 係 ...

食就唔敢點介紹,如食海鮮我覺得瓜鎮平些,如上面幅大虎蝦一隻才約RM55元,港紙150元一大隻,我覺得很底,地點在Bayview酒店附近。另外港人喜歡去的真浪花海鮮(珍納沙灘大街)真係很多人,我沒試過,但人多應不太差吧!
出島一出浮羅交怡機場關口就見兩排counter,有租車和local tour,要講價唔好睇佢個list price.我講到去浮台那種Rm240大人,小童Rm180. 如只去沙灘會平很多,不過去到酒店見到有個單張,有間公司做緊promotion 兩大一小合共Rm480去浮台那種 唉!我蝕了個小童費用。PM 給妳
玩得開心D咯

男爵府

象牙宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

bata 發表於 12-8-4 02:59
嘻嘻! 我明天都飛去langkiwi , 樓主可唔可以介紹有咩玩同埋食 我都打算浮潛, 價錢大約多少? 係 ...

Cenang Beach 個邊大把野食~~架車可以就咁放門口:lol

去到兜個圈, 揀岩邊間食邊間都得

大宅

回覆:浮羅交怡(台譯:蘭卡威)、檳城陽光沙灘親子Hea住行之旅,未去過入來睇睇。

首頁
12345...9

尾頁

跳至