親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

公爵府

剛剛去了檳城六日五夜回來, 很開心亦很累, 2家人3小孩, 住Shangri-la Golden Sands Resort, 因細b只2歲, 限制比較多, 現分享如下:

第一日
0820 cx早機去檳城, 機場有自助check-in, 好方便, 只放一人passport scan, 全家人的名都出, 之後排drop-in行李絛隊, 快好多
1200 到檳城, 預約的司機接機, 因在香港已換錢, 上車前係機場等車位置有counter賣電話卡, 我買打出打入(不用上網)的 RM15 only
1430 左右(1小時)到酒店, 我一家四口, 另外一家三口, 只有1/F 低層房, 我internet requested bb床, 但原來放了bb床就不可加床, view又超差, sea facing 的房半個屋頂block住, 之後去lobby要求換房, 好彩換到5/F 的房, 加床就放棄bb床, 個view唔同哂!
酒店簡單午餐, 有兒童餐, RM18一份, 仲有甜品跟餐, 之後游水玩水, 留意滑水梯只可小童玩, 大人不可玩, 見到幾家香港人家庭, 酒店都好熱門。
梳洗後出酒店附近隨意找馬來+中國+印度食品餐廳晚飯, 回程經過7-11, 補充了小食飲品就回酒店休息。

第二日
睡到自然醒, 酒店早餐, 選擇多, 合乎一般東南亞五星酒店水準。
酒店內參觀一會, 爸爸們帶小朋友去Adventure Zone玩, RM21左右一位小朋友玩2小時, 記得小朋友穿長袖衫及穿襪, 媽媽們剛好約到酒店內的按摩, rm170 45mins。
酒店內午餐及小朋友午睡後又游水玩水。
梳洗後坐的士出新關仔角大排擋晚飯, 的士去程RM28, 回程RM30 (Plaza Gurney 前有的士站)。

第三日
早餐後約了包車4-5小時檳城小遊, 因有小朋友, 只去了Butterfly Farm, Penang Hill坐cable car, 僑生博物館+藍屋, 入場費另計。
下午回酒店room service及休息, 因細b有微燒, 食了平安藥, 大仔同爸爸游水, 細b等大仔游完水出沙灘玩沙, 6時後沙灘才不太哂, 7時多才天黑, 沙灘有外面搞的降傘玩, 不過唔岩我呢啲有大有小的玩了。
梳洗後出酒店附近叫Golden Thai的海鮮酒家晚飯, 細b有蒸魚食呢餐食得最好, 8:30pm仲有免費新潮民族舞表演。
晚飯後回酒店休息預備明天出海。

第四日
0720 就要係lobby等大巴去碼頭再坐2小時船出巴雅島浮台, 經包車的旅行社參加這一日遊比出面市價平RM10-20位, 留意船上冷氣很凍, 大小都要帶外套, 坐船有問題的請食定暈浪丸, 朋友食了好ok!
浮台我12年前去過, 一切冇變, 記得帶麵包餵魚, 有人用膠水樽入滿麵包餵就唔洗驚比魚仔喙到, 留意小朋友救生衣最小大約for 4歲, 我細b 2歲, 好在我有私家bb救生衣。
餵魚同時亦可浮潛, 亦見到有初學樽潛的遊客。
12時左右午餐, 自助午餐唔好要求咁多, 只預吃飽就算喇, 午餐後有快艇坐去沙灘, 有bb鯊魚係身邊游來游去, 可惜沒有了專人餵鯊魚食生肉的環節了。
大人細路游水玩沙, 2pm就坐快艇回浮台, 仲有玻璃底船可以睇海底, 不過我哋都冇時間玩了。
回程, 朋友一家同我老公吃了暈浪丸很快睡了, 我兩隻小馬騮2小時完全冇睡仲行來行去, 睇c我。
回酒店已經6時多, 小馬騮終於睡了, 又要room service, 朋友一家夠精神, 出了酒店外大排擋晚飯, 他們說水準不錯可以一試。

第五日
最後一日hea住玩, 食完早餐坐的士出Plaza Gurney超市買手信及午餐, 有香港也有的日本餐廳, 食飽飽就回酒店休息, 如有時間其實可以shopping 一下的, 媽媽們在等小朋友午睡時又去了massage, RM220 60mins。
之後盡情的游水玩沙, 最後一晚在酒店內食pizza&pasta, 仲有歌手走過來唱歌。

第六日
10am check-out坐包車去機場, 機場裝修中, 只有幾擋手信店, 但如果之前冇時間買都可以係機埸買, t-shirt同酒店內小店同價錢, 白咖啡RM17, 貴超市RM2左右, 朋友買朱古力, 都係差RM3左右, 可以接受!
CX原來6月開始所有東南亞短程機都冇禮品包送, 唔睇卡通的小朋友就要準備定其他東西解悶了。

因睇住2隻小馬騮, 陪玩陪食, 酒店有WIFI都冇時間上網, 很累但見到小朋友開心就咩都值得!

我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

男爵府

好詳盡,多謝分享

大宅

Thanks for your detailed sharing!

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章

回覆:分享檳城六日五夜之旅

我下星期都係住呢間酒店,房間新淨嗎?浴室如何?酒店附近多野睇嗎?餐Golden Thai 食左幾錢?我都係去6天,其中預一天去怡保太平。請問妳book巴雅島幾多錢?唔好意思咁多問題。thanks.

公爵府

Funny 發表於 12-8-4 20:56
我下星期都係住呢間酒店,房間新淨嗎?浴室如何?酒店附近多野睇嗎?餐Golden Thai 食左幾錢?我都係去6天 ...

房間ok, 比較細, 浴室只有花灑企缸沒有浴缸, 企缸有得坐, 花灑可拉出的, 有雙面盆。

酒店附近冇咩睇, 晚上酒店一出有似廟街貨色的夜市, 日間只得幾間賣游泳用品和t-shirt的擋仔, 日間比較熱, 都冇行酒店附近。

Golden Thai 4大3小, 食了$9xx港紙, $275係條蒸金錩魚, 有西蘭花帶子, 自家制豆腐 & 黃金蝦都好食, 相對其他當地海鮮店可能貴, 我哋小朋友細, 近近哋冇所謂。

巴雅島大人RM280, 3歲以上小朋友RM190, 3歲以下INFANT RM50, 包來回車, 船, 午餐同玩, 貴過由LANGKAWI 去。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

男爵府

我今晚機, 追埋你分享至出機場

Tks for your sharing

大宅

1. "預約的司機接機" & "包車4-5小時檳城小遊" ...想問係邊度訂?

2. "住Shangri-la Golden Sands Resort"....想問係邊度訂&邊種房型?

公爵府

Pauline媽咪 發表於 12-8-5 14:21
1. "預約的司機接機" & "包車4-5小時檳城小遊" ...想問係邊度訂?

2. "住Shangri-la Golden Sands Resort". ...

已pm你!

珍珠宮

大廚勳章 BK Milk勳章

Honey 發表於 12-8-4 20:16
剛剛去了檳城六日五夜回來, 很開心亦很累, 2家人3小孩, 住Shangri-la Golden Sands Resort, 因細b只2歲, 限 ...

我都 book 左 Golden Sands, 請問 airport to Golden sands 包車幾錢? Van 定普通車?

公爵府

波子 發表於 12-8-6 11:35
我都 book 左 Golden Sands, 請問 airport to Golden sands 包車幾錢? Van 定普通車?

我哋有7人, 所以係van, RM110

波子  Thx!  發表於 12-8-6 13:06

複式洋房

我下星期都係去Penang, 住Golden Sands Resort 6日. 仲未計劃行程, 一行6人, 兩個老人家, 兩個小朋友, 有無一D必去景點呀?

包車4-5小時檳城小遊...想問係邊度訂?

珍珠宮

珍珠宮

大廚勳章 BK Milk勳章

Rubyshchiu 發表於 12-8-6 13:19
我下星期都係去Penang, 住Golden Sands Resort 6日. 仲未計劃行程, 一行6人, 兩個老人家, 兩個小朋友, 有 ...

我九月才去, 約左一位 Penang home tour (BK 媽介紹), home tour 話檳城漫遊兩天可以, 你地6人要約van.
Golden Sands Resort 有 shuttle bus 去 Trader Hotel (Georgetown 市中心)

公爵府

Rubyshchiu 發表於 12-8-6 13:19
我下星期都係去Penang, 住Golden Sands Resort 6日. 仲未計劃行程, 一行6人, 兩個老人家, 兩個小朋友, 有 ...

Check PM!

男爵府

我都係岩岩檳城(3日2夜)+浮羅交怡(4日3夜)返, 自駕with GPS(馬拉車RM180+20 per day), 嚮檳城無GPS真係唔識行. 有GPS都行錯幾次.

檳城住過兩晚Holiday Inn, 最尾一晚CEO apartment(近機場), 去過Golden Sands的Adventure Zone. 睇落Golden Sands正好多, 經過泳池同沙灘都好OK. 酒店外大排擋d 串燒同炒棵條都好食過新關仔角, 燒魚都好好食, 魚肉竟然好滑, 所以唔洗去咁遠都食到好野. 注意大排擋唔比自帶飲品.
小朋友對古蹟無乜興趣, 但老公睇得好開心, 去過娘惹屋(僑生博物館) 同 姓周橋.

浮羅交怡自駕 no GPS(Toyota車RM220包哂四日), 有一天出海, 釣魚+沙灘 (開$400, 講價RM250包船2pm-6pm兩大兩小出海, 下午比較少人出海, 應該可以再講價平D).

釣魚都有四五條斑仔, 但好易會暈船.
無名島的沙灘D沙好幼好白, 但有馬騮搶左袋餅, 大家要小心貴重物件.
Tanjung Rhu沙灘(北面) d沙好粗又多貝殼, 有一半沙灘比Ressort霸住唔比人用.
Cenang沙灘(近airport)好好多, 小朋友都坐出海邊玩水.

去過Argo果園都幾好睇, Underwater World就唔係好值得去. 唔出海又唔住Ressort的話, 其實浮羅交怡都無乜野玩

男爵府

大家可以睇下面條link參考下:

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=18685772

大宅

Honey 發表於 12-8-5 22:42
已pm你!

多謝回覆

大宅

回覆 evacalbee 的帖子

請問邊間酒店外大排擋d 串燒同炒棵條都好食過新關仔角, 燒魚都好好食, 魚肉竟然好滑, 所以唔洗去咁遠都食到好野. 另外唱錢邊到rate 好d ??

謝謝啊

珍珠宮

BK Milk勳章

瑪瑙宮

好媽媽勳章

回覆:分享檳城六日五夜之旅

首頁

尾頁

跳至