嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB全飲人奶,多數pump出黎俾佢飲。我俾2oz.佢飲,但之後佢仍然好似仲想食咁.. 其實佢應該飲幾多?同埋隔幾耐餵一次?有時佢可以係咁瞓,直到要換片先醒,一醒就喊要食奶!

男爵府

回覆:快一個月BB應該飲幾多奶?

我BB廿四日人仔,每次110-110ml,每三小時一餐

大宅

引用:我BB廿四日人仔,每次110-110ml,每三小時一

原帖由 Deniseleung 於 12-08-06 發表
我BB廿四日人仔,每次110-110ml,每三小時一餐
嘩,人奶?咁我阿B咪食少好多?佢食50 ml以下咋。真係唔知d分量點搞!

男爵府

引用:Quote:原帖由+Deniseleung+於+12-08-06+發

原帖由 sugasuga 於 12-08-06 發表
嘩,人奶?咁我阿B咪食少好多?佢食50 ml以下咋。真係唔知d分量點搞!
我有問過e生,佢話初生一個月,每餐食一安半至四安都ok,睇返BB食量

男爵府

引用:Quote:原帖由+Deniseleung+於+12-08-06+發

原帖由 sugasuga 於 12-08-06 發表
6餐人奶,2餐奶粉(我d奶量仲未追到,努力中

大宅

引用:Quote:原帖由+sugasuga+於+12-08-06+發表嘩

原帖由 Deniseleung 於 12-08-08 發表
6餐人奶,2餐奶粉(我d奶量仲未追到,努力中)
我多數pump出黎俾佢食,佢近排食密左,隔一、兩個鐘食。有時佢夜晚醒左我都會開奶粉俾佢等佢飽d

大宅

回覆:快一個月BB應該飲幾多奶?

我同大家一樣,有時飲完又嘔返出來(有時多到嚇死)!

大宅

我個囡飲3-4安左右..~有時一日6餐有時7餐..好大食..

男爵府

引用:我同大家一樣,有時飲完又嘔返出來(有時多

原帖由 snowpure 於 12-08-08 發表
我同大家一樣,有時飲完又嘔返出來(有時多到嚇死)!
我嗰個都係,成日嘔,以為佢食得多得滯,諗住比少d佢食,但佢又唔肯,一定要食到夠先肯停,都唔知點,就算掃哂風,佢都會隔一兩個鐘之後吐奶,有時仲會喺個鼻噴返出嚟

大宅

人奶就足4安, 奶粉就5安, 但我BB多數奶粉都食唔晒, 每日餵6-7餐到

大宅

引用:我個囡飲3-4安左右..~有時一日6餐有時7餐..

原帖由 kitse76 於 12-08-08 發表
我個囡飲3-4安左右..~有時一日6餐有時7餐..好大食..
你阿b幾大?我個廿幾日人仔,我仲俾緊3oz.佢食,但隔一、兩個鐘佢就要食,仲要食飽先肯瞓,如果唔係就眼光光。

食完掃風,佢點都唔"ger",之後就嘔番d奶出黎,俾佢激死!

大宅

引用:Quote:原帖由+snowpure+於+12-08-08+發表我

原帖由 Deniseleung 於 12-08-08 發表
我嗰個都係,成日嘔,以為佢食得多得滯,諗住比少d佢食,但佢又唔肯,一定要食到夠先肯停,都唔知點,就算 ...
我點掃佢都唔肯"ger"d氣出黎

大宅

引用:人奶就足4安,+奶粉就5安,+但我BB多數奶粉都

原帖由 Bbtvsvod 於 12-08-08 發表
人奶就足4安, 奶粉就5安, 但我BB多數奶粉都食唔晒, 每日餵6-7餐到
下?我人奶3oz-3.5oz,奶粉2oz咋。

大宅

回覆 sugasuga 的帖子

而家2個月啦..

首頁

尾頁

跳至