心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

你們對獨留子女在家有什麼看法?

各媽媽:
你們會或嘗試留就讀下午班的小朋友一個在家嗎?自己食東西,自己換校服,自己出門上校車....

侯爵府

Re: 你們對獨留子女在家有什麼看法?

想當年我小學4年班左右, 都係自己一個搞掂...但今時今日, 又可能唔係咁諗啦.

男爵府

大廚勳章

但係法例唔係話留幾多歲以下小朋友係屋企犯法嘛?

公爵府

hashtag影視迷勳章

果次睇’百法百中’話個小朋友發生意外先至係犯法. 唔知有冇記錯呢?

SEricsson 寫道:

大宅

阿仔三年班時,妹妹有病,個日同阿仔一切出門,佢返學我同個女睇醫生,點知醫生要阿女留院,個晚阿仔自己返屋企等爸爸,我諗阿女住都係住院一晚,就無搵人睇仔.
睇二日下午咁啱黃雨警佈,阿仔唔駛返學,醫生唔俾阿女出院,個時我仲末有手提,唯有到時到候打電話俾個仔,食飯就係樓下買,晚上等到9點爸爸先返.
到了第三日仍然黃雨警佈,阿女仲末俾出院,個仔就係繼續咁過埋呢日,第二日阿女先可以出院,呢個仔一向生性懂事,自從有咗個妹,好多事都要佢自己攪惦,但我都擔心佢有意外,除非無其他辨法,小朋友有意外,真係累佢一世.不過到咗五年班我覺得可以獨留仔女係屋企,但真係唔好長時間.

大宅

法例上獨留12歲以下小朋友係屋企就犯法,係"爸爸媽媽坐下來"主持人梁天明話嘅.
--------------------------------------------------------------------------------

nganc9 寫道:
果次睇’百法百中’話個小朋友發生意外先至係犯法. 唔知有冇記錯呢?

[quote]
SEricsson 寫道:
[/quote]

伯爵府

我小時候阿媽成日留我和妹妹獨自在家,

我們會好乖看電視..............

但我個仔就真係睇少眼都唔得
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

伯爵府

我細個果陣阿媽成日留我,鈿佬和妹妹係屋企,我仲要take care佢地,好似煮飯比佢地食咁.....
唸起都覺得自己都幾叻架

伯爵府

年代真係唔同~我細細個都係,成日俾阿媽留係屋企,仲要無key放底果隻,一樣無事無幹,不過,換轉依家d細路,真係....

伯爵府

minimon...果陣我3年級就自己落街玩,阿媽返左工....依家? toto無12,3歲(form 1)我都未必敢俾佢一個人單獨去街~
minimon 寫道:
想當年我小學4年班左右, 都係自己一個搞掂...但今時今日, 又可能唔係咁諗啦.

大宅

以前我幼稚園k3已經係自己返學放學, 宜家自己
d女就真係唔得, 因為時代真係唔同左, 可能我地
以前蠢d.......
米水 寫道:
minimon...果陣我3年級就自己落街玩,阿媽返左工....依家? toto無12,3歲(form 1)我都未必敢俾佢一個人單獨去街~ [quote]
minimon 寫道:
[/quote]

大宅

以前自己小學三四年級,有乜野事好多時都會自己搞掂.依家,我囡囡睇少眼都唔得 ,

珍珠宮

係我地以前比較獨立~
而家d小朋友一d都唔自立~
可能我地寵憤左佢地,佢地小小野都攪唔掂~
我個仔而家返學放學都係自己落樓上車落車咋~
我果時3年班已經識搭巴士返學放學la!
而家d 3年班....
m9394pp 寫道:
以前我幼稚園k3已經係自己返學放學, 宜家自己
d女就真係唔得, 因為時代真係唔同左, 可能我地
以前蠢d.......

大宅

會唔會社會複雜左, 壞人多左 ???

米水 寫道:
年代真係唔同~我細細個都係,成日俾阿媽留係屋企,仲要無key放底果隻,一樣無事無幹,不過,換轉依家d細路,真係....

男爵府

[quote]
焱焱 寫道:
法例上獨留12歲以下小朋友係屋企就犯法,係"爸爸媽媽坐下來"主持人梁天明話

男爵府

我記得以前2年班就自己返學放學,阿爸阿媽要返工,e家d小朋友一定唔得 :lol:

大宅

唔係宜家啲小朋友唔得,而係宜家大多數啲父母都唔會咁做,我都見過仲有小朋友宜家自生自滅,因為佢地父母要去happy.
wing~ 寫道:
我記得以前2年班就自己返學放學,阿爸阿媽要返工,e家d小朋友一定唔得 :lol:

別墅

以前阿爸阿媽要返工, 我細細個(幼稚園)未係要自己一個起屋企, 但係宜家??? 如果要我放個仔自己一個起屋企喎...........真係十萬個冇可能呀!!

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我覺得以前的居住環境冇咁危險,e.g. 火水爐,要點著都要考d耐性..........依家石油氣及煤氣爐,我個女2歲都識一按開著,仲要俾佢保險掣都開到。睇少眼都唔得。

我諗個囡未上中學,我都唔敢獨留佢在家。

首頁

尾頁

跳至