自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

岩岩睇news,食物安全中心 記者會有2 隻奶粉碘含量低,要回收

食物及衞生局公佈嬰兒配方奶粉營養素檢測結果,發現6個奶粉樣本碘含量低於標準。

局長高永文更點名指,日本和光堂及森永兩款奶粉的碘含量過低,若根據建議量食用,嬰兒的碘攝入量將會不足世衞標準,有可能影響嬰兒腦部發育。

他呼籲家長停用兩款奶粉,局方亦會即時回收有關奶粉,同時加強巡查市面,以確保兩款奶粉不會在市面出售。

當局亦會於周五為食用兩款奶粉的嬰兒,安排驗血。

食安中心正加緊抽查六個月以下嬰兒奶粉,包括市面有售的其他日本牌子奶粉,預計本周內完成。

男爵府

叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

補充係嬰兒系列,1-8個月BB可抽血檢查

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 陪月勳章

想知其餘4種奶粉!

大宅

回覆:食物安全中心 記者會有2 隻奶粉碘含量低,要回收

我個囡細個食森永咖...

侯爵府

男爵府

因為人D日本小朋友食海味比較多,所以他們的奶粉奶粉含碘是低點的,標準無同,情況唔同

大宅

我想知佢地仲驗左邊D奶粉。唔知有冇驗牛欄牌呢…我仔食緊

大宅

頂,唯一一罐,就係我99比,點知食哂先知有事!多得佢吾少!!!

已刪除用户

引用:我想知佢地仲驗左邊D奶粉。唔知有冇驗牛欄

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

我個仔細個都食森永,不過我覺得佢個腦發育都幾好呀。成份不足,並不是無。不過細BB都係要注意下!

男爵府

ahlungko 發表於 12-8-8 19:32
因為人D日本小朋友食海味比較多,所以他們的奶粉奶粉含碘是低點的,標準無同,情況唔同 ...
初生點食海味?

伯爵府

醒目開學勳章

係海產.海味鹽份太高未岩小BABY食
***生於這世代........有點措手不及***
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
幫助別人不求回報,難度簡單一句"多謝"也沒有 ?為人父母者,不覺得可恥 ?還是你心裡是冷漠世界 ?!

大宅

而家先發現!政府做咩架!

男爵府

引用:我個囡細個食森永咖... +

原帖由 yybb09 於 12-08-08 發表
我個囡細個食森永咖...
我囝都係!點算?

大宅

回覆:鬆弛龍 的帖子

我打咗去衛生署問,距話距哋大個咗冇問題因為可以係其他食物中吸收碘

水晶宮

虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:頂,唯一一罐,就係我99比,點知食哂先知有事!

原帖由 NGA_TING74 於 12-08-08 發表
頂,唯一一罐,就係我99比,點知食哂先知有事!多得佢吾少!!!
要長期食用先有影響的

~ 神的恩典夠我用~
~用流淚撒種的 必歡呼收割~

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我個囡細個食和光堂食左幾個月!

2009年11月15日8點半穿水入醫院,11月16日凌晨2點半在QE生咗 囡囡。 囡囡有3.21kg~

男爵府

其實上網CHECK下資料,都有寫架,所以我吾選日本奶粉,因為尼D奶粉比較適合日本小朋友

大宅

陪月勳章

荷蘭版美素唔知有冇事呢

首頁

尾頁

跳至