母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

lee個星期日諗住同呀爸媽去大澳呀!

呀囡8個月大, 0向屋企食左支早奶後就會出發, 要帶一餐粥仔去(for lunch),
跟住佢3點幾就要食支奶, 我諗緊果支奶點算好....因為我係全泵媽, 0向街泵唔到, 仲要去d落後地區,
連一個乾淨d既厠所都無....真係泵唔到!!??

帶雪/冰奶出街..由朝10到下午3點幾, 我怕會變壞呀, 我淨係諗到帶奶粉出街咋~~

有無人有好既意見呀??

子爵府

8個月可以食2歺固体, 不如帶多歺baby food去

或者用餵奶巾遮住坐埋一二邊新鮮泵畀bb食都得

教 養 孩 童 , 使 他 走 當 行 的 道 , 就 是 到 老 他 也 不 偏 離 。 (箴22:6)
Train up a child in the way he should go: and when he is old, he will not depart from it. (Proverbs 22:6)

伯爵府

好媽媽勳章

annysbee 發表於 12-8-10 10:53
lee個星期日諗住同呀爸媽去大澳呀!

呀囡8個月大, 0向屋企食左支早奶後就會出發, 要帶一餐粥仔去(for lunc ...

用冰袋帶冰奶得唔得?
再帶定泵,可能有ok既地方泵奶呢

男爵府

佬定件大嘅外套去,你都話系落後嘅地區,地方比較大,有嘢掩飾一下,應該可以泵到奶,帶定奶粉用嚟SPARE

琥珀宮

畀面勳章

回覆:sunday要去郊遊, 母乳點帶出街, 請指教

帶冰奶無得暖返,新鮮餵或泵出來好過!另加糊仔,果汁之類。

大宅

引用:佬定件大嘅外套去,你都話系落後嘅地區,地

原帖由 fai_ling 於 12-08-10 發表
佬定件大嘅外套去,你都話系落後嘅地區,地方比較大,有嘢掩飾一下,應該可以泵到奶,帶定奶粉用嚟SPARE ...
用冰袋呀!我試過5,6個鐘冇問題架。

別墅

陪月勳章

我試過去郊野公園BBQ, 沙灘, 都係攞件斗蓬, 坐埋一邊PUMP, 完全OK.

A. 可以新鮮餵.
B. 帶埋冰袋, 返到屋企支奶仍然凍凍地

8個月BB食少餐奶好閒, 唔好食奶粉啦.

複式洋房

冰袋加雪種,帶定一枝雪奶。

帶埋一個大的保溫壼,一隻杯,用來坐熱奶同洗奶泵。

哺乳巾,搵間冰室或企理的茶餐廳,埋身喂或泵出來。

我覺得可以呢幾日訓練下埋身喂,如果成功的話,可能有意外收獲。

又或者,去到東涌搵地方泵完一陣,將奶放係冰袋,洗埋泵,先去坐車去大澳。返來時,再係東涌搵地方泵完,再返屋企。

大宅

吓, 你地講到周街泵奶好似好容易咁既??

我閒閒地要30-40min先可以泵到100ml, 要咁多人一齊等我泵奶..好似唔係幾好咁呀! 我要坐定定, 一手揸住個泵, 一手按胸...係人都知我做緊咩果隻wor~~

我同我老公講過, 0係東涌坐車入大澳果時, 0係車到泵, 佢都怕個泵嘈親人,
又怕呀囡坐唔定, 又怕我走光

不如帶定雪奶啦, 放入保溫袋加包冰入去得唔得呢??
我都會盡趕, 帶爸媽入去食餐飯行下就走人, 睇下3:30返唔返到屋企lor~~

我囡淨係食粥仔&飲奶咋, 至多食下bb餅仔, 同埋食過一小罐既米糊粉(已經食晒, 無再買), 未食過現成既baby food架~
我怕太多味, 佢返唔到轉頭呀~

大宅

回覆:annysbee 的帖子

點解唔考慮帶多餐粥仔?

annysbee  呀囡中午食完粥仔, 下午茶就會'樓'要食奶~~  發表於 12-8-10 13:47

伯爵府

環保接龍勳章

掉轉第一餐食奶第二餐食粥又得唔得? 但係全日流流長, 唔泵都唔係辦法, 如果係我的話, 到左三四點時可能會急如石鍋上的螞蟻...

同埋會好易塞呀

大宅

其實用冰袋就可以啦,你唔好間唔間開佢睇佢有無溶,到下晝三點要飲先開啦,冰袋可以用八個鐘的,到時應該溶晒但未壞的。

annysbee  咁應該係帶冰奶由佢自己溶, 定係帶已溶好既冰奶(=雪奶)呀?  發表於 12-8-10 13:44

大宅

已經train左bb中午食粥仔, 下午茶食奶(半支), 唔想改佢呀!!

我可以朝早7點泵完, 最遲捱到下午5點泵

伯爵府

好媽媽勳章

帶冰奶放落冰袋,咁咪好似冰奶放落雪櫃下格溶冰奶咁lol

別墅

回覆:annysbee 的帖子

冰奶加保溫袋

大宅

ok thank you各位媽咪...
我決定帶冰奶了~~

大宅

再唔係今晚用個奶樽,雪相同份水等佢聽日變冰,試下預備出發果時間放入冰袋,放係無咩冷氣到的地方,睇下下晝預備飲果時拎出,一定溶晒架啦,但睇下溫度點,會否壞囉…

不過我覺得唔會

男爵府

回覆:sunday要去郊遊, 母乳點帶出街, 請指教??

埋身食就唔駛煩

annysbee  bb肯埋身先得架, 搞左好多次都唔肯呀~~  發表於 12-8-11 12:17

大宅

bad news~
明天可能落雨....無得去lu~~

大宅

sunday要去郊遊, 母乳點帶出街, 請指教??

last week i went to discovery bay, i bought fridge milk, using 2 small ice pack (octopus card size) and put it in a bag (milk bottle size), the milk has no problem after 11 hrs

annysbee  Thx! I know how to do it well next time la~~  發表於 12-8-13 10:49

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊