2012年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB嘔奶既情況好似嚴重左...我已經飲1次奶分2-3次同佢掃風, 次次都掃到風架.但係訓左唔夠一個鐘佢就會醒好辛苦咁, 之後就會嘔好大堆奶出黎, 訓返又隔一陣又醒又嘔奶, 有時再同佢掃下, 又有風掃到出黎喎....點解會咁架...係咪佢肚唔舒服所以成日嘔奶, 定係轉左奶粉佢唔O岩食所以嘔奶呀?...好擔心呀, 又訓唔到, 加加埋埋嘔成安奶都有啦..............

大宅

有可能係牛奶敏感…試下從呢個角度想想…

大宅

fionwsli 發表於 12-8-13 17:19
有可能係牛奶敏感…試下從呢個角度想想…

牛奶敏感會咁樣嘔奶嘔得咁勁咁多架??我係新手媽媽....無經驗呀

大宅

回覆:BB一個月大成日嘔奶

有冇試下同佢「初」下個肚仔,有時太多風都會咁架!

大宅

引用:有冇試下同佢「初」下個肚仔,有時太多風都

原帖由 mamiemily 於 12-08-13 發表
有冇試下同佢「初」下個肚仔,有時太多風都會咁架!
無呀。。佢個肚臍又唔乾,我都唔敢搞佢個肚仲有分泌

男爵府

我個囡初初由人奶轉奶粉都係咁,掃又掃唔到風…嘔勁多奶出黎…
宜家一個月人仔,嘔奶情況好好多…唔知係咪適應左

大宅

你試下掃完風後再盡量抱直佢十至十五分鈡,情況應該會有改善的

大宅

嘔一安奶唔多喎,我個大仔同姪仔一嘔就嘔成餐奶出來,連鼻仔都噴埋奶,不過我都問過醫生,佢哋有d話掃風唔夠,有d就話BB個胃細,唔能夠一次過食太多,又有d話BB食奶食太急,消化唔切,但最重要BB嘔完仲肯食奶,又有增重嘅話,就無咩大問題,大概一歲開始就會漸漸好轉.無其他辦法解決的。不過點都好,揾醫生檢查過先至最安心囉。

大宅

引用:你試下掃完風後再盡量抱直佢十至十五分鈡,

原帖由 mic_sin_mic 於 12-08-13 發表
你試下掃完風後再盡量抱直佢十至十五分鈡,情況應該會有改善的
我試過啦,但抱抱下都突然嘔奶,一係一放返落床仔一陣佢就即醒嘔奶

大宅

引用:嘔一安奶唔多喎,我個大仔同姪仔一嘔就嘔成

原帖由 pmking168 於 12-08-13 發表
嘔一安奶唔多喎,我個大仔同姪仔一嘔就嘔成餐奶出來,連鼻仔都噴埋奶,不過我都問過醫生,佢哋有d話掃風唔 ...
咁我都放心d,我試下同佢轉奶粉先

首頁

尾頁

跳至