2012年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

大家BB肚臍幾多日就乾水?我BB個肚皮乾唔到水呀...佢個肚臍係摺埋左架...整係得條線咁, 要用手打開佢個肚臍先清潔到, 但係乾唔到水呀...我又無可能24小時用手打開BB肚臍等佢乾.....點算呀?好驚佢發炎同人地話係咪會入風架??

大宅

回覆:有沒JM BB1個月大肚臍仲未乾水

你無用綿花球吸亁嗎?去健康院覆診時有無問下姑娘或醫生?

大宅

問下姑娘同醫生,我亜女臍帯脱落之後幾日,已經乾左水

大宅

引用:你無用綿花球吸亁嗎?去健康院覆診時有無問

原帖由 pmking168 於 12-08-14 發表
你無用綿花球吸亁嗎?去健康院覆診時有無問下姑娘或醫生?
我次次都有幫佢吸乾水架,但佢肚臍摺埋左,又有分泌,搞到個肚臍痴住左變左一條線。。。乾唔到,之前特登同佢去健康院睇下,姑娘都只係幫佢洗肚臍,都係叫我繼續幫佢清潔個肚臍咋。。

大宅

引用:問下姑娘同醫生,我亜女臍帯脱落之後幾日,

原帖由 alicelew 於 12-08-14 發表
問下姑娘同醫生,我亜女臍帯脱落之後幾日,已經乾左水
我bb廿幾日都仲未乾。。到滿月都乾唔到要等今個星期五先有得覆診,好驚佢已經發緊炎。。

大宅

發炎會見紅腫嘅,真係好擔心嘅話,就去兒科醫生度check下放心d。唔好成日估估下得個驚字mouth:

複式洋房

我都想知甩左臍帶後,係咪仲要每日清潔肚臍,要幾時先停?

子爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我b19日~仲有血水滲出黎,之前嚇到我死.前幾日去健康院問醫生,醫生話有d bb傷口未埋所以有血水都正常.唔洗擔心...都係戈句勤清潔囉!!

大宅

回覆:Manny10 的帖子

我亞女甩左臍帶之後3、4日,我都有keep住幫佢沖涼後用棉花捧清㓗肚臍,之後見肚臍已經收乾晒水,就淨係沖完涼用毛巾抹乾肚臍。所以好難講話幾多日架,要視乎情況,個個BB唔同。

複式洋房

我個BB二十日大,肚臍收得幾好,我見個陪月姨姨每次同BB冲完涼都會繼續用火酒同佢清潔肚臍,你可以試下勤D清,希望會好D啦~~

大宅

引用:我個BB二十日大,肚臍收得幾好,我見個陪月

原帖由 chingching520 於 12-08-19 發表
我個BB二十日大,肚臍收得幾好,我見個陪月姨姨每次同BB冲完涼都會繼續用火酒同佢清潔肚臍,你可以試下勤D ...
其實我都好勤清潔架啦。。每次食奶換片都清潔一次,我媽話係我成日搞佢肚臍先會咁。。睇左醫生啦,係生肉芽呀個肚臍,所以先唔乾水。。。

大宅

可以用酒精消毒濕紙巾抹,好快乾,醫生提意的,唔怕,我個囡係咁用,而家個肚臍好乾脆,好靚!

首頁

尾頁

跳至