夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

既然經濟無問題, 要啦!

墮胎=殺人, 而且係殺自己至親的人, 此行為, 億惡不赦~~~

有無睇過一D關於墮胎的紀錄片? 當醫生把儀器放進你體內去解決小生命的時候,
他/她會好驚好驚, 拼命掙扎, 掙扎, 求助, 但徒然.......最後比儀器割開, 碎屍...... 好慘!!!

小生命是屬於你倆的, 不是應該盡力去保護他/她嗎? 你真的忍心上面一段的情節發生在你的親生骨肉身上嗎?

如墮了胎, 到你老左, 相信會很後悔. 這是你此生裡面的一個遺憾. (本來可以避免的)

我自己都有一個小朋友, 我同C6都吾打算再生, 因為會亂了好多planning.
不過, 我可以100%肯定, 假如有天我意外懷孕, 一定不會墮胎. 我不可以殺害自己的親生骨肉. 當然, 我係好小心避孕的.

希望你可以帶這條小生命來世界!

(之後要小心避孕嘞!!!)

複式洋房

版主 的帖子

要,若經濟support 到。

我2年前都意外有左第三個, 最初唔想要,但當我同c6決定接受之後,小生命卻離我已去, 真係好痛心。

伯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章

3 are good, I have 3 as well. Yes, agreed that all burdens are heavy but enjoy much!

男爵府

虎到金來勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

如果係我..我一定會生.....
BB係肚入面已經有生命了....

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

同樓上既JM意見一樣, 上天賜比你的, 要好好珍惜

侯爵府

回覆 Jenfa 的帖子

兩個例子俾你參考:

我老公既FD, 40+, 前年意外有左第三胎, 生左出來, 幾得意! P.S. 佢地既大仔大女都20歲喇!

我自己, 三年前意外有左第三胎, 同老公商量, 決定落左. 以家也冇咩後悔.

結論: 撇除宗教信仰的考慮, 只要係自己決定左既野, 就無須後悔.

複式洋房

回覆:crystallotus 的帖子

好似在政府醫院生完可立刻安排埋,詳情我也要在覆診時問下才知,我下星期一才第一次在廣華作唐氏檢查,不過,聽我個私家醫生說好似很簡單,等我問清楚,再同大家分享

複式洋房

回覆:意外有了第三胎,怎麼辦?

我是在回覆有關結紮的問題

大宅

引用:唔知係咪應該喺呢版發帖,睇下jm們有咩意見:

原帖由 Jenfa 於 12-08-15 發表
唔知係咪應該喺呢版發帖,睇下jm們有咩意見:

我同c6已有2個小朋友,一個4歲一個2歲, 四口之家好滿足,但剛發 ...
其實妳心中已經有答案!

男爵府

環保接龍勳章 陪月勳章 爸B勳章

回覆 Babykibi 的帖子

據我所知九龍兩間育嬰園,其他不清楚啦,一間系太子保護兒童會一個月5000幾,一間系石峽尾 聖公會聖多馬,一個月4440,可申請政府資助,但又條件限制(如父母雙職,無人湊,入息教低)

別墅

衷心感謝姐妹們的關心同意見,大家可以想像呢幾日我有幾多嘢諗,加上細仔又病,老公出咗差,超赲,好在冇乜唔舒服。其實我地都傾向要埋個BB,因為我一想像被人推入手術室的情境就會喊。湊的問題應唔難解決啩,因家有好姐姐同阿媽幫手,除非佢縮沙唔續約

zuzu888  ADD oIL   發表於 12-8-20 13:32

禁止訪問

版主 的帖子

大宅

我都生咗兩個…我嘅環境可能亦無你咁好,因為我係ftm.但如果真係有咗,我都會選擇生,因為真係生命嚟㗎,仲要經濟許可…唔要,將來好大機會後悔……

複式洋房

.....落咗佢又好殘忍. 你都有答案啦!! 既然上天賜俾你地, 就生佢出來啦!
你生第一個時唔頂磅咩!!
第二個呢??
第三個呀....... 熟手技工啦!!
本人, 男人老狗, 一樣係揍三件, 一樣搞得掂, 唔使怕! 你一定ok既!!

伯爵府

叻叻勳章 畀面勳章

引用:衷心感謝姐妹們的關心同意見,大家可以想像

原帖由 Jenfa 於 12-08-18 發表
衷心感謝姐妹們的關心同意見,大家可以想像呢幾日我有幾多嘢諗,加上細仔又病,老公出咗差,超赲,好在冇乜 ...
將來屋企會好熱鬧

伯爵府

恭喜你一家有五口!第時老左你一定唔會後悔架

禁止訪問

大宅

回覆:意外有了第三胎,怎麼辦

珍惜生命,祝福你~~

甜字人人喜,苦字人人悲,莫為苦而悲,無苦不知甜.

大宅

既然有咗, 如經濟能力又許可, 點解唔要呢, 你有時間可以去下想要BB果版睇睇, 幾多JM希望想有BB, 乜辦法都出齊, 但等了又等, 有D等咗幾年都無, 所以你要好好決定呀~~同埋樓主你都有二個小朋友啦~~當初決唔再要小朋友的話點解唔做好避孕呢~~
Jenfa 發表於 12-8-15 00:07
唔知係咪應該喺呢版發帖,睇下jm們有咩意見:

我同c6已有2個小朋友,一個4歲一個2歲, 四口之家好滿足,但剛發 ...

別墅

幾年前落咗第三胎,到而家都仲後悔緊呀!!!

年紀大咗諗返吓,想要生四個添。

養兒育女,係甜蜜的負擔!
呢個老三,一定會非常錫你哋!!!

首頁

尾頁

跳至