母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

就返工啦,已儲30多包冰奶,打算早晚埋身,臨訓一次,返工泵3次,但日頭泵出黎僅僅夠5安,BB吃緊5安,我怕返工唔夠精神想skip半夜個次,敢樣日頭奶量會不會跌,各位返工姐妹可不可以分享下?

複式洋房

如果唔泵可以埋身餵就無問題.

大宅

引用:如果唔泵可以埋身餵就無問題.

原帖由 mskmchow 於 12-08-17 發表
如果唔泵可以埋身餵就無問題.
但係BB已經戒左夜奶啦,如果半夜唔起身泵會唔會谷到日頭奶量少咗?

侯爵府

回覆:如果半夜唔泵日頭奶量回唔會跌?

戒夜奶之後我無半夜泵奶喇,而且要返工,更加唔會半夜起身泵奶,休息都會影響奶量。

2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

大宅

引用:戒夜奶之後我無半夜泵奶喇,而且要返工,更

原帖由 hellohellojenny 於 12-08-17 發表
戒夜奶之後我無半夜泵奶喇,而且要返工,更加唔會半夜起身泵奶,休息都會影響奶量。

...
咁你日頭係唔係都keep到奶量?

大宅

回覆 回覆:MrsWongJr的帖子

我情況一樣,返工泵3次,每次4-5安。姐係返工可以夠亞囡2次半奶。再加返到屋企泵1次就剛好3樽。我無起身泵啦,係朝早泵一次後返工,剛剛夠亞囡飲。有冰奶我就唔怕

大宅

引用:我情況一樣,返工泵3次,每次4-5安。姐係返

原帖由 funchueng 於 12-08-17 發表
我情況一樣,返工泵3次,每次4-5安。姐係返工可以夠亞囡2次半奶。再加返到屋企泵1次就剛好3樽。我無起身泵 ...
我都諗住冰奶可以湊夠數,只怕半夜唔泵會影響奶量,會越泵越少...

大宅

你返工可以泵3次,姐係3個鐘到泵一次。好好架啦,應該無問題。

大宅

咁你放工返屋企埋身啦,我都埋2次身

大宅

咁你放工返屋企埋身啦,我都埋2次身

侯爵府

回覆:MrsWongJr 的帖子

無問題呀,依家已經9個月全人奶

2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

侯爵府

除咗返工要勤力d泵之外,埋身餵完都最好再泵清剩低既奶,儲儲下就夠每日食

2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

大宅

引用:除咗返工要勤力d泵之外,埋身餵完都最好再

原帖由 hellohellojenny 於 12-08-17 發表
除咗返工要勤力d泵之外,埋身餵完都最好再泵清剩低既奶,儲儲下就夠每日食

...
謝謝!我會學下用手擠!而家成日漏到周圍都係..
你初初skip半夜個餐有無谷到痛醒?駛唔駛泵出黎先?

侯爵府

MrsWongJr 發表於 12-8-17 09:05
謝謝!我會學下用手擠!而家成日漏到周圍都係..
你初初skip半夜個餐有無谷到痛醒?駛唔駛泵出黎先?

...

初初會痛醒,如果係星期五晚或者星期六晚,有時都會半夜起身泵奶
不過過咗一排唔泵夜奶,身體適應唔使夜奶,就唔會再半夜谷奶
而且眼訓大過天,尤其第二日要起身返工,寧願訓多一陣,初初會痛,有時會泵到漏,不過要俾時間身體去適應同調節,習慣後就會再谷奶痛醒既情況

2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

大宅

我都冇半夜起身泵, 太攰頂唔順, 阿仔緊緊夠食就算, 不過奶量冇跌喎
由於半夜冇起身泵, 早上谷到餵一邊都夠食, 所以會邊食邊泵, 加埋星期六日放假早上邊食邊泵, 每星期都儲到一兩包奶

子爵府

我驚阿女唔夠食, 而家要返工都晚晚起身泵奶…不過真係好眼訓㗎,朝朝搭巴士返工都訓到好似死咗咁…

大宅

引用:我都冇半夜起身泵,+太攰頂唔順,+阿仔緊緊夠

原帖由 Venusf 於 12-08-17 發表
我都冇半夜起身泵, 太攰頂唔順, 阿仔緊緊夠食就算, 不過奶量冇跌喎
由於半夜冇起身泵, 早上谷到餵一邊都夠 ...
甘我都安心D,其實我而家仲要喂兩邊(真係好窮),如果早上可以邊餵邊泵都夠BB食,都可以幫補下。

大宅

引用:我驚阿女唔夠食,+而家要返工都晚晚起身泵

原帖由 coraor 於 12-08-17 發表
我驚阿女唔夠食, 而家要返工都晚晚起身泵奶…不過真係好眼訓㗎,朝朝搭巴士返工都訓到好似死咗咁…

...
我剛剛泵只得4安,如果半夜唔泵就係負增長要用冰奶

其實半夜先多D奶,所以我好掙扎要唔要skip..但係每晚起身都好辛苦

大宅

仲有我好驚BB3個月又猛長期,D冰奶就會去得好快

窮媽成日都要提心吊膽crying:

子爵府

回覆 MrsWongJr 的帖子

我同你嘅奶量差唔多. 返工又唔可以泵得咁密, 唯有夜晚勤力D啦...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊