自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 畀面勳章

本來不想幫大集團校服店, 專誠搭車去大埔墟街市幫親間老字號小店, 恰巧老闆娘行開吃飯, 留底個鄉音EE看檔, 去到時, 成個檔口無人, 叫聲唔該先係隔鄰鋪走出來, 原來幾個鄉里傾計。
我拿著件舊校服請她幫手度一度領口幾長,佢已俾面色問我要幾件, 得知一件, 臉色更加難看, 我請她拿條白褲, 粗聲粗氣, 大大力係檔邊扯一條出來,我檢視見到整條白褲, 偏偏褲頭近後袋位置偏黃, 我指俾佢睇, 佢話:”係咁架啦“!我話,都買慣買熟識得拿番係你到買的舊校服來度, 你都知係著慣啦, 你自己見到偏黃啦, 佢先死死氣拿過另一條, 未計數先話平左,但第一次同第二次差五元。 件衫一時話四十八一時五十八元, 見佢包著衫, 褲的膠袋無標明價錢,豈不是任佢開價?況且小店收銀無記認!我點知她有否收貴我, 最後只賣了一條褲走人。( 走時, 佢隔鄰個EE走來,話我買果條留番比亞邊個, 得番果條咁點, 佢地不為意講得大聲, 我距離兩檔都聽到!)

之後去了大集團校服店, 大集團每件裇衫(同碼同款)只不過貴小店四元。 白褲每條紋貴二十元, 但線口, 質地, 都好少少。

本來想支持小店, 但小店若靠呢D極品EE幫手, 真係生意難做!
我選擇了快樂!

公爵府

係咪有埋毛巾同童裝個間呀

celavie    發表於 12-8-18 16:29

大宅

回覆:明明條校服白褲褲頭有偏黃, 個鄉音阿姨都話係咁架啦

嘩,你都好勇啫,買校服去街巿買?大鋪D貨自己做,有問題有得換,番學校服至少都著一年,我一定唔會係街邊亂買,費是著到小朋友好肉酸,到時又嘥$再買

男爵府

回覆 ngbetty01 的帖子

幾年前開始幫呢間老字號買, 因為老闆娘做生意都OK , 係今年見識到呢個極品。

我選擇了快樂!

公爵府

回覆 celavie 的帖子

呢間d野以前都叫平
宜家真係愈來愈貴
同埋d野又係無標價
真係好易誤會

下次你見老板娘先買囉
起碼佢好講d

男爵府

回覆 BarbaraX 的帖子

係, 不過, 我已係大集團校服店掃左三百幾元, 看來未必會再行番去幫襯。
我選擇了快樂!

首頁

尾頁

跳至