自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

減齡達人勳章

引用:我個女又係咁,一有狗就走出馬路,我問佢:到

原帖由 styh 於 12-08-25 發表
我個女又係咁,一有狗就走出馬路,我問佢:到底被車撞嚴重亦或被狗咬得人驚,更何況狗一般都沒有傷害性. ...
我本人都係咁,寧願走出馬路,都唔想對住隻狗

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:Jason+發表於+12-8-25+23:56+點會行

原帖由 yoma1975 於 12-08-26 發表
企定唔郁仲死.

試過同樓主一樣行行下就見到前面賓賓拉住隻大狗,又無路走,咁就企定定唔郁等佢過,點知佢差唔 ...
你都好彩d ,
我細果陣諗住企定定唔郁等隻狗走,
點知隻狗停低幾秒,
當時隻狗同我一樣咁高,
就一嘢噬落我小腿,
所以除非自己或朋友養嘅狗,
離遠見到其他狗,我就掉頭走
好心帶大狗出街就帶口罩啦 :;pppp:

男爵府

回覆 hikiki 的帖子

我有養狗仔,但大狗我一樣好驚,有一次,去探人在一條圍村,有幾只惡狗,(當地村民都怕牠們)突然衝過來對住我狂吠,嚇到我毛管都起曬,附近無人,我唯有蹲下執石頭,作狀用來打牠們,牠們轉頭就走,我一起身牠們又來過,我又再重複,好在跟住狗主出現,我講這事是希望大家如發生此事,可試這短暫自救方法.

男爵府

styh 發表於 12-8-27 15:39
回覆 hikiki 的帖子

我有養狗仔,但大狗我一樣好驚,有一次,去探人在一條圍村,有幾只惡狗,(當地村民都怕牠們 ...

我邊敢還拖丫, 我會好驚踎低, 如果有人係附近, 唔識GE我都會用佢做擋箭牌,

有一次我竟然衰到用個仔做擋箭牌, 佢講到我而家, 話我唔鍚佢

styh  哈哈~~~咁你又衰D!  發表於 12-8-27 16:24

珍珠宮

個隻狗有無主人跟住, 無, 你可以call 狗房捉狗/投訴d人放狗無看實
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

大宅

引用:Quote:Kinexma+發表於+12-8-26+03:03+嘩真

原帖由 yoma1975 於 12-08-26 發表
我前世唔知係咪同狗有仇,今世又細到大無論大狗細狗,一見我就會走過來不停狂吠,仲想咬我.我巳經企定定 ...
會唔會係你身上有陣狗超憎嘅味呀?

大宅

引用:個隻狗有無主人跟住,+無,+你可以call+狗房

原帖由 小詠 於 12-08-27 發表
個隻狗有無主人跟住, 無, 你可以call 狗房捉狗/投訴d人放狗無看實
你咁講,小心啲愛狗人仕閙你呀!其實啲愛狗人仕,真係唔明啲驚狗嘅人嘅感受。我都成日比狗嚇親,我仲要住公屋,即係唔係有錢人啦,自己都唔知養唔養得掂,仲要養隻狗,又成日攞啲人同狗黎比。大熱天時放隻毛晨晨嘅狗,我真係覺得隻狗好慘。

男爵府

畀面勳章

見到狗唔好走或跑
如果你有這些動作
佢返而會更敏感
以為你要攻擊佢同佢主人呀
每逢佳節倍思親確確切切說中我心炊

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:大命不死...... 餘悸未了

我好明白你,因為我都係勁驚狗,都係情願行出馬路

侯爵府

2023年兔年勳章 2018母親節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章

回覆 Kinexma 的帖子

完全明白樓主當時心情, 我都係好驚狗, 昨天, 在火炭一行人天橋上見到有一對男女同兩隻狗迎面行過來, 都唔知點避開, 唯有調頭行返出天橋, 企係港鐵大樓外面等, 點知我企嘅位置係兩隻狗想過來休息嘅地方, 終於我要過馬路避開佢

男爵府

畀面勳章

引用:點會行上去避架!企定唔郁咪得囉 +

原帖由 Jason 於 12-08-25 發表
點會行上去避架!企定唔郁咪得囉
Agree

男爵府

畀面勳章

引用:點會行上去避架!企定唔郁咪得囉 +

原帖由 Jason 於 12-08-25 發表
點會行上去避架!企定唔郁咪得囉
Agree