自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

醒目開學勳章

如果係真,落街真係冇路行

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20120827/18001246

【本報訊】內地上周忽然單方面宣佈,9月1日起放寬非深圳戶籍居民申請「一簽多行」來港自由行,預計本港今年潛在旅客會因而增加410萬人,港府隨即表示歡迎。

引發都市危機 加深中港矛盾
以往深圳只有擁戶籍人士享一簽多行,方便來港旅遊,約268萬人符合資格。內地報章《晶報》上周率先報道,下月1日起,深圳非戶籍學生及就業人士也可申請一簽多行,首批受惠人士多達353萬人,年底更累積至410萬人;即深圳一簽多行的合資格申請人將增加1.5倍至近680萬人,幾乎相等於香港的總人口。
社區發展動力培育政策研究員林鴻達指出,港府從沒公佈上述新增400萬的合資格深圳人士當中,有多少人會來港旅遊,而港人也對深圳未來相關人口增長幅度一無所知,「呢個唔係炸彈,而係核彈,會引發都市危機」。他擔心這批流動人口,隨着新界東北融合計劃而變成常住人口。林又指,根據旅發局統計,內地人去年佔本港總旅客人數68%,今年7月已增至74.7%,即每四名旅客,就有三名內地人,導致本港旅遊業「爆煲」,例如旅遊產業單一化、舖租狂升趕絕小商戶、D&G事件加深中港矛盾等等。

車仔人    發表於 12-8-27 17:19

大宅

依家已經好多人啦喎

男爵府

放假周圍多人到唔想出街!

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我最驚係個d落呢做黑工..呢做壞事既人~~~而家hk已經亂七八糟~~!!!!!

公爵府

so many B6 now in TST, CWB and the shopping Malls

HK is dead

男爵府

回覆:香港就快陸沉:多410萬自由行湧港

男爵府

大宅

無能政府

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

珍珠宮

畀面勳章

所以有D朋友移民左去加拿大好多件,個女剛出世,話想回流..
我話唔好回啦....係果邊係鄉村D..但唔使咩都要爭啦..
龍鳳媽

大宅

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

搞到我好想離開hk....

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

會增加自殺率嗎??

慘啦, 迫爆香港..........

大宅

根本香港軟硬設施已經無可能承受再多自由行入港。

水晶宮

2018復活節勳章 15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

珍珠宮

回覆:TMMA 的帖子

真唔真?

子爵府

請唔好再來啦, 放假周圍都你人,
TST, SHATIN,, YUEN LONG - - HELP ~

好想離開hk呀

大宅

最近個腦經常諗移民同離開香港 .....

睇嚟要實行下先得啦 ....

伯爵府

唉,想唔大陸化都難

首頁
12345...6

尾頁

跳至