興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

hi 大家好:
有事急須求教,本人因smartoxx 不再有家居寛頻(無限上網),被迫轉用pccx(村屋),一轉,原本睇過5,6年無事的眼仔, 衣加經己睇吾番近兩个月了,怎樣set,打入網址都是看不到,詳情:

-isp: pccx
-rounter: d-link
-cam: 好似一部錄影機嘅樣果啲,接好4个眼仔,當然有network線插好去rounter, ip set了 192.168.0.104 port:8000 (ip咁set系因應番rounter本身的ip cover, 我吾系好識網絡架咋. sorry)
-家中有兩部電腦, 都分別可以開啟網絡錄影機比嘅程式, 開到番睇&set
-dns:己申請了DYNDNS。ORG,免費果隻, 用左5,6年了
當然, 衣加輸入 xxxxx。DYNDNS。ORG系會彈。。。
Internet Explorer 無法顯示網頁
衣加家企兩个寶貝女做緊乜我吾知, 當然呀工人姐姐有無好事做緊就更加吾知;沉晚搵左位話識嘅人上嚟整,个幾鐘之後佢無收錢就走左, 當然整吾到啦,請各位幫幫忙,萬謝!

禁止訪問

複式洋房

謝回
-內聯打入網址看不到(這是正常的, 以前ok時也一樣)
-rounter set好了的

禁止訪問

複式洋房

內部電腦用它送的程式會看到, 但在ie上輸入網址是看不到的, 以前正常的日子一直都是這樣, 沒問題

複式洋房

反而有試過內聯看到, 出街就一定看不到

禁止訪問

禁止訪問

民房

reset your router and reset all port forwarding setting

複式洋房

from852 發表於 12-8-29 01:46
reset your router and reset all port forwarding setting

THX, 咁跟住點做?情況一樣...吾得

複式洋房

請問,其實我部網絡cctv, 可吾可以直接插去pccx個盒度,因為部cctv, 入面可以set dyndns 啲ac 同密碼,可以click啟用....

珍珠宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

回覆 haydnyip 的帖子

你可以試下...以家既 cctv 都預左俾人直插 modem , 只要 cctv 有wan 功能, 識得 dial-up 或 自動取得ip.
都應可以.
阿仔...你心裡團火仍在嗎?....

民房

回覆 haydnyip 的帖子

how about firewall of the router ?

複式洋房

THX ALL, 全部OK了,分享給大家參考:
-吾經ROUTER,
-直接插PCCX 黑色BOX,
-網絡錄影機內部設定:-
 輸入番dyndns嘅資料,當然要enable佢
錄影機內DNS:入番當前PCCX比嘅真正IP
-PCCX入面啲SETTING....都系果啲啦,我都系撞撞下撞出嚟

珍珠宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

哦..pccx B Box 又係一個 router ? 佢有俾 login 你自己setting 野咁好?
咁你再插 d-link , 就係雙從 router 囉...情況又高一層次..
睇到就好啦
阿仔...你心裡團火仍在嗎?....

複式洋房

Router無set port forward,係router迷左路

禁止訪問

複式洋房

linggo 發表於 12-8-30 14:32
哦..pccx B Box 又係一個 router ? 佢有俾 login 你自己setting 野咁好?
咁你再插 d-link , 就係雙從 route ...
有呀,user, user, d-link拆了, 慳番啲電費, 又幫吾到手

禁止訪問

複式洋房

smart168 發表於 12-8-30 19:55
(之前已提過你留意 pccw 俾你的係 modem 定 modem+router)

--多謝提我, 但提我都無用,我根本吾會知乜打乜;
--dns應該入番.....5理了, 衣加ok吾搞佢喇
--pccx轉了ip......吾怕, 我裝左dyndns嘅程式, 我一開pc, 程式會自己幫我update ip

首頁

尾頁

跳至